Med stöd av Plan International har en elevklubb startats för att barnen själva ska kunna vara med och öka kunskapen om jämställdhet, våld mot flickor och vikten av att flickor får utbildning. Plan International utbildar skolledningen och lärarna. Även om jämställdhet inte var ett nytt begrepp var det få som kände till vad det innebär.
Många pojkar på skolan hade utsatt flickor för olika former av trakasserier som att tafsa på dem, ropa saker efter dem och spionera på dem när de använde toaletten. Flickorna visste inte vad de skulle göra eller vem de skulle berätta det för, så i stället hoppade de över lektionerna. Ojämställdheten syntes också i klassrummen, där lärare oftast gav pojkarna ledarroller och mer utrymme.
– Pojkarna behövde aldrig känna rädsla och oro när de gick på toaletten ensamma, men det gjorde vi. De visste inte att det inte är okej att tafsa på flickor. Ibland förföljde de oss. Jag kände mig inte säker här, berättar 15-åriga Buakham, medlem i elevklubben.
Elevklubben består av både flickor och pojkar. De ses varje vecka efter skoltid för att diskutera hur skolan kan bli mer jämställd och säkrare för flickor. Sedan utbildar de sina klasskamrater med hjälp av sång, lekar och teater.
Lärarna vittnar om att eleverna kan mer om jämställdhet nu och att flickor oftare berättar när de blivit utsatta för saker.
– Jag blir inte längre trakasserad när jag går förbi en grupp pojkar. Pojkarna är snällare nu. Jag vet att förändring kommer ta tid, men jag är glad över de här framstegen. Innan klubben fanns visste jag inte så mycket om flickors rättigheter. Min dröm var att gifta mig och få barn efter högstadiet, men det vill jag inte längre. Nu vet jag att flickor har rätt till utbildning och kan få välbetalda jobb. Min nya dröm är att gå ut gymnasiet och bli lärare, säger 14-åriga Kaenthong.
På bilden: 15-åriga Buakham håller övningar om jämställdhet med sina klasskamrater.