– De flesta kvinnorna i vår by är inte bekväma med att handla mensskydd. Ofta är de som säljer mensskydden män, så kvinnorna blir väldigt generade, säger trebarnsmamman Lucky Begum och fortsätter:
– Dessutom tycker många kvinnor på landsbygden att det är pinsamt att tvätta och torka den trasa de använder under mensen ute i solen eftersom mens är ett sådant tabubelagt ämne här. Det gör att trasan förblir fuktig vilket ofta leder till infektioner.
I Barisaldisktriktet i Bangladesh är tillgången till mensskydd begränsad då det är så dyrt. Istället får kvinnorna använda gamla trasor när de har mens. Det leder till att flickor ofta stannar hemma från skolan under mensen eftersom ytterst få skolor har toaletter där flickorna har möjlighet att hantera sin mens i fred. Att flickorna uteblir från skolan innebär i många fall att de får lägre betyg vilket i sin tur ökar risken att de hoppar av sin utbildning. Det kan i värsta fall leda till att de tvingas gifta sig innan de blivit vuxna. Lucky giftes bort som 14-åring och hon är fast besluten om att stoppa barnäktenskap en gång för alla. Ett steg i rätt riktning är att få fler tjejer att gå till skolan, även då de har mens, menar hon.
Flickorna är själva delaktiga
Genom stöd av Plan International startade Lucky butiken SaniMart där hon säljer mensskydd och bland annat tvättmedel, såpa, toalettrengöring, tandborstar och första hjälpen-kit. I butiken finns också en toalett som hennes kunder kan använda för att sköta sin menshygien. Kvinnorna i området kan alltså köpa mensskydd och sköta sin menshygien utan att skämmas som de hade gjort om de hade handlat av män. Butiken ger även Lucky ekonomisk självständighet från sin make och hon hjälper även tjejer i området att tjäna sina egna pengar samtidigt som hon uppmuntrar dem att stanna kvar i skolan. När tjejerna inte går i skolan kommer de till butiken för att arbeta.
– Femton flickor arbetar nu för mig. Vi producerar tusentals mensskydd varje vecka och vi gör vinst av varje paket vi säljer, säger Lucky.