Bli fadder

Telefontider givarservice:
Måndag–torsdag 10.00–15.00
Lunchstängt alla dagar 12.00–13.00

Box 92150, 120 08 STOCKHOLM
Org.nr. 802404-9150
ID ideell organisation: 802404-9150

Change the world – beat by beat

I Pikine, en förort till Dakar i Senegal, ligger Studio Timbuktu. En samlingspunkt för unga med en sak gemensamt: intresset för att uttrycka sig genom musik. Här hörs rösterna från Dakars unga som spelar in låtar om sin vardag, om utmaningar och drömmar.

Yttrandefrihet är en av de mest grundläggande mänskliga rättigheterna. I Senegal är över hälften av befolkningen under 18 år, medan de som fattar besluten som rör unga är mycket äldre. Och det finns flera utmaningar i landet. Många tjejer tvingas in i barnäktenskap och föder barn medan de själva är barn. Ojämställdheten är tydlig, 64 procent av tjejerna går inte färdigt grundskolan och hälften av dem kan inte läsa och skriva. Det gör att det blir ännu svårare för dem att ta plats i samhället.

Därför blir musiken extra viktig för att kunna nå ut och göra sin röst hörd. Rappen i Senegal är stor och politisk, och samtidigt mindre censurerad. Unga får möjlighet att genom musiken berätta om sin verklighet och driva opinion i frågor för att kunna göra avtryck och förändra.

Afrika söder om Sahara är det område i världen som har störst andel unga. Det betyder att det är mest ungdomliga regionen i världen. Med rätt förutsättningar kan unga leda utvecklingen inom musik, kultur, företagande och demokrati. Och skapa förändring som håller. Stöd Studio Timbuktu!

Plan Internationals Studio Timbuktu i Dakar, Senegal.

Studio Timbuktu startade 2012 genom ett initiativ av artisten Jason “Timbuktu” Diakité tillsammans med Plan International. I studion växer och slipas unga musikaliskt, samtidigt som de lär sig om sina rättigheter och hur de kan vara en del i att försvara dem i Dakars förorter. Jason Diakité startade själv sin musikaliska resa inom rappen som 14-åring och ser studion som ett sätt att bygga självkänsla, stolthet och styrka.

Vuxenvärlden kanske inte alltid förstår hur viktigt det är för unga att känna att de har en röst, att känna att det de gör har betydelse.

Jason Diakité

Tjejerna i studion

Både killar och tjejer  är aktiva och gör låtar i studion, men för tjejerna är det inte lika självklart att ha tid över för sitt musikintresse. Förväntningarna på flickor är annorlunda. Ofta få de ta ett större ansvar för hemmet, som att städa, passa syskon och laga mat. Och de flickor som går i skolan har också höga krav på sig att studera hårt för att nå bra resultat. Därför möts de ofta av en stor ovilja från familjemedlemmar att besöka studion. Men tjejer har samma rätt att få utvecklas inom det de brinner för, och deras röster är lika viktiga för att skapa förändring. Plan International arbetar därför nära familjer för att göra det enklare för flickorna att få vara på plats i Studio Timbuktu.

Mamita är en del av Plan Internationals projekt Studio Timbuktu.

Unga lyssnar mycket på rap här i Pikine, så vi kan lätt få ut det vi vill säga. Genom rapen kan vi uttrycka oss fritt. Vi kan till och med prata direkt till presidenten.

 

Mamita, 19 år

Penda är en del av projektet Studio TImbuktu i Senegal.

Vi älskar musik här i Senegal. Min musik fördömer våld mot barn och flickor. Jag vill göra min röst hörd. Jag var väldigt blyg, men tack vare studion så vågar jag prata inför människor.

Penda, 21 år

Mamma var länge tveksam att låta mig gå till studion. Varje gång jag kom hem var hon arg. En dag bjöd jag henne till vår konsert. Hon älskade det och har stöttat mig sen dess.

Santhia, 18 år

2009 Timbuktu och Damn! reser till Malawi med Plan International. Se här.
2011 Studio Timbuktu börjar byggas i Dakarförorten Pikine i Senegal. Se här.
2012 Studion står klar. Se här.
2013 Timbuktu har konsert till förmån för studion på Parkteatern i Oslo tillsammans med Amadou och Antoinette från Senegal
2015 Studion brinner på grund av ett elfel
2016 Studion byggs upp igen med stöd av Plan International

att vara ung i Senegal

Att födas och växa upp i en fattig och utsatt förort som Pikine i Dakar innebär för många unga att de får en stämpel på sig. Människor från andra områden har ofta fördomar om unga i området och ser dem som tjuvar eller drogmissbrukare. Men det är en bild som de unga artisterna vill vara med och förändra. Genom sin musik berättar de sin historia med sina egna ord.

Fakta om Senegal

  • I Senegal bor 15 miljoner människor.
  • 47 % av befolkningen lever i fattigdom.
  • Över 60 % är under 25 år.
  • 64 % av tjejerna går inte ut grundskolan.
  • Nästan 50 % av tjejerna kan varken läsa eller skriva.
  • 20 % har fått barn innan de fyllt 18 år.

Är ditt företag intresserat av att stödja projektet Studio Timbuktu?

Kontakta Ingrid Lundberg
Ansvarig Partnerskap och Företagssamarbeten
ingrid.lundberg@plansverige.org, Telefon +46 73 71 32 29