Bli fadder

Telefontider givarservice:
Måndag–torsdag 10.00–15.00
Lunchstängt alla dagar 12.00–13.00

Box 92150, 120 08 STOCKHOLM
Org.nr. 802404-9150
ID ideell organisation: 802404-9150

gör världen mer jämställd!

Världen är inte jämställd. Med dagens tempo kommer det ta 135 år att uppnå jämställdhet globalt. Vi tänker inte vänta så länge, därför behövs du! Följ med på läger och träffa andra engagerade unga från Sverige och bli en del av en global rörelse. Tillsammans skapar vi en rättvis och jämställd värld!

ansök till sveriges första
Champions of change-läger

24–26 september 2021

Årets anmälan har nu stängt. Du är välkommen att ansöka nästa år.

Det här får du ta del av:

  • Global utveckling och hur det är i länderna där Plan International arbetar.
  • Barns och ungas rättigheter.
  • Jämställdhet.
  • Hur du kan bidra till att förändra samhället.

Vem kan söka? Alla mellan 15 och 19 år, oavsett vem du är, var du bor eller vilka erfarenheter du har sen tidigare.

Var? I Stockholms närområde.

Vad kostar det? Att delta i lägret är gratis. Plan International står för mat och boende. Det du står för själv är resan till och från Stockholm. Om du behöver hjälp att betala din resa, har du möjlighet att fylla i det i  anmälan.

Sista ansökningsdag 8 augusti 2021. Begränsat antal platser, besked om du fått en plats på lägret kommer under augusti månad. OBS! Årets anmälan har nu stängt. Du är välkommen att ansöka nästa år.

Att arbeta med Plan International och delta i Champions of Change ger mig massor av nya upplevelser. Jag är stolt över att vara en del av en global rörelse som ger hopp om en rättvis och jämställd värld.

– Khonaf, medlem i ungdomsrådet

Att vara en del av Plan International har lärt mig att vem som helst kan vara med och skapa förändring. Jag använder min röst för att hjälpa andra att få sina röster hörda. Är du med?

– Boalbin, medlem i ungdomsrådet

Information om Covid-19

Folkhälsomyndigheten har gett klartecken för att öppna upp lägerverksamhet för barn och unga i mindre skala från den 1 juni 2021. Läger kan anordnas både inomhus och utomshus. Det är möjligt att åka till en annan region och delta med andra barn och unga. Vi på Plan International följer noga situationen i samhället och rekommendationerna från myndigheterna. Barn har rätt till utveckling, lek och meningsfulla aktiviteter. Aktiviteter så som lägerverksamhet bidrar till att främja barn och ungas hälsa och välmående. Vi har rutiner utarbetade och förebyggande åtgärder inplanerade för att minska risken för smittspridning under hela Champions of change-lägret.

Förebyggande åtgärder

  • Rutiner för hantering av eventuell smittspridning.
  • Hålla avstånd.
  • Övernattning sker med max två personer per rum.
  • Utrustning, mat och vatten delas ej med varandra.
  • Vara observanta på sjukdomssymtom.
  • Goda möjligheter till att tvätta händerna och handsprit finns utplacerat.
  • Tydlig information till målsmän och lägerdeltagare.

Det femte globala målet: att uppnå jämställdhet

Jordklot

Inget land i världen är jämställt.

Vad är Champions of change?

Champions of Change finns i 41 länder över hela världen – för att du och andra unga som vill engagera sig för jämställdhet ska kunna göra det tillsammans!

På lägret får unga mellan 15 och 19 år fördjupa sig i globala utvecklingsfrågor, barns och ungas rättigheter, jämställdhet och påverkansarbete, för att kunna inspirera fler unga att kämpa för en rättvis och jämställd värld. Utöver lägret anordnar vi nätverksträffar där du och andra unga som brinner för samma sak kan fortsätta träffas och dela kunskap och erfarenheter.

Plan International Sveriges ungdomsråd har varit med och tagit fram lägret och de kommer också vara med som ledare under lägret. Det här är en satsning för unga, av unga.

135 år innan världen är jämställd – det är oacceptabelt

Att låta bli är inte ett alternativ när varje liv räknas. Även om det du gör bara förändrar för en enda person, så är det värt att försöka.

Bli en del av en global rörelse

Memory förändrar genom radio

Vem är du?
Jag heter Memory, är 25 år och kommer från Malawi. Tillsammans med andra unga driver den rikstäckande radiokanalen Timveni. Radio har inga gränser. Det når ut till alla, till avlägsna byar, och de som inte kan läsa och skriva förstår.

Varför kämpar du mot barnäktenskap?
Ett av de brott mot barnets rättigheter som jag mest av allt vill utrota är barnäktenskap. Redan innan Covid-19 tvingades nära hälften av flickorna i Malawi gifta sig. Med pandemin ökade antalet. Det drabbar flickornas rätt till utbildning, till god hälsa, att leka och att slippa våld.

Vad gör du som aktivist?
Vi informerar om barnäktenskap och låter unga framföra sina åsikter, och hoppas  att de som har skyldigheter mot barnet, framförallt de som styr landet lyssnar, förstår och förändrar.

Kushal skapade ett mixat lag

Vem är du?
Jag heter Kushal, är 20 år och bor i västra Delhi. Där jag bor är det väldigt vanligt att flickor trakasseras. Bland annat av killar och unga män som hänger runt på gatorna. Jag var själv en del av problemet.

Varför kämpar du mot våld?
Jag gick en utbildning hos Plan International och insåg hur skadligt det är att flickor inte känner sig trygga. Att de riskerar att utsättas för våld gör att de inte vågar vara sig själva och de väljer bort sådant som de egentligen skulle vilja göra. Föräldrar, och faktiskt killar som själva trakasserar, vill inte att det ska hända sin dotter eller syster, så de begränsar hennes frihet. När jag fick lära mig om våld mot flickor så förändrades mitt liv helt. Jag bröt upp med mina gamla polare och började istället hänga med en blandad grupp unga som vill skapa förändring i vårt område.

Vad gör du som aktivist?
Eftersom jag älskar sport bestämde jag mig för att starta ett rugbylag där både killar och tjejer är med och spelar. Det var inte lätt efter som det nästan anses både revolutionerande och skandalöst. Ingen hade ju upplevt det tidigare. Genom hårt arbete har vi fått väldigt bra resultat. Förutom att ha kvalificerat oss till en internationell tävling, så har människor börjat tänka om. Våldet har minskat och killar och tjejer har blivit mer jämställda.

Om Plan International

  • Vi har funnits sedan 1937.
  • Vi arbetar i över 75 länder runt om i världen.
  • Vi hör inte till något särskilt politiskt parti eller någon religion.

Vad gör vi?

Plan International arbetar för alla barns rättigheter. Världen är inte jämställd – därför har vi ett särskilt fokus på flickor.

Vi arbetar tillsammans med barnen, deras föräldrar, lärare samt lokala ledare och partners. Vi finns på plats i städer, byar, flyktingläger och där stora beslut fattas.

Vi kämpar för en värld där alla barn får växa upp i trygghet och gå i skolan. Där inget barn tvingas gifta sig eller föda barn.

Frågor om Champions of change? Kontakta:

Anna Lundgren, Plan International Sverige

Anna Lundgren – Lägeransvarig & Kommunikatör Ungas engagemang

anna.lundgren@plansverige.org

Kristian Isaksson

 

Kristian Isaksson – Ansvarig Ungas engagemang & skydd av barn och unga

kristian.isaksson@plansverige.org