I framtiden kommer 90 procent av alla yrken att kräva teknisk kunskap. Idag är flickor fem gånger mindre benägna än pojkar att överväga en karriär relaterad till teknik. Det behöver vi tillsammans ändra på!
Vi vill utbilda ungdomar från några av Sveriges mest utsatta områden i programmering, kodning och AI – framtidens språk. Därför lanserar vi Anyone Can Code. Ett projekt som syftar till att utbilda barn och unga mellan 12 till 18 år. Vi startar i Stockholmsområdet under 2021 och viktigast av allt – vi vänder oss framför allt till flickor!
Teknik är ett kraftfullt verktyg som ger flickor möjlighet att skapa den förändring de själva vill se – både i sina egna liv och i samhället i stort. I en alltmer digitaliserad värld behöver flickor världen över få rätt förutsättningar att delta i utvecklingen och användningen av ny teknik.
Vår vision är att sprida utbildningen inom Sverige och vidare till våra programländer globalt. Vi vill att fler unga ska ha tillgång till ny teknik. Förutom att det ökar flickors självförtroende lägger det också en grund för en framtida ekonomisk självständighet genom bättre anställningsmöjligheter.
Vi samarbetar med de sociala entreprenörerna Betelhem Dessie och Binette Seck.
Betelhem Dessie startade sitt första IT-företag som 9-åring i Etiopien och har av CNN kallats ”tech genius” och Afrikas AI-drottning. Nu som 23åring ligger Betelhem bakom Anyone Can Code i Etiopien, där de utbildat 22,000 ungdomar i programmering och kodning.
Binette Seck växte upp i Tensta och har nu blivit utsedd till en av Sveriges 33 främsta kvinnliga ledare inom tech. Hon är även samhälls- (CSR) och utbildningsansvarig på storsatsningen SPACE Digital Culture Center, i hjärtat av Stockholm. Binette jobbade tidigare inom IVA – Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien med bla regeringsuppdraget Tekniksprånget och Jobbsprånget.
Av alla som går IT-relaterade utbildningar i Sverige utgör kvinnor 26% av de studerande. År 2022 kommer Sverige ha ett underskott på 70 000 personer med relevant IT- eller digital kompetens. Av alla apputvecklare globalt är 6% kvinnor.
En nyligen gjord studie av Plan International och Telenor påvisar att den största utmaningen unga flickor i Skandinavien stöter på vid val av fortsatta studier eller val av karriär inom tech är stereotypiska bilder av vad flickor eller pojkar förväntas bli, där tech, historiskt sett, är ett stereotypiskt ”pojkämne”. Den näst största utmaningen är dåligt självförtroende.
I medel- och låginkomstländer är utmaningarna även kopplade till kostnaden av internet och digitala enheter, så som datorer och smart phones. Därutöver, rådande sociala könsnormer och stereotyper i dessa länder förhindrar även dessa flickor att ens få tillgång till teknologi. I många länder råder starka åsikter om vilka roller och förmågor flickor och pojkar har baserat på deras kön.
Detta vill vi ändra på, med er hjälp!
Du eller ditt företag kan göra skillnad genom att ge ungdomarna de verktyg de behöver för att förverkliga sina drömmar och ta makten över sin framtid. Du kan göra skillnad! Här och nu.
Det första projektet ämnar utbilda 100 elever och har som insamlingsmål 500 000 SEK. Det blir en kostnad på 5000 SEK per elev för en veckas kurs med professionella kodare, programmerare, mentorer och inspirerande föreläsningar av förebilder (inklusive lokaler och mat).
+46 (0)76 695 54 28
anna.arnborg@plansverige.org