Vad arbetar Plan International för?
Plan International Sverige är en del av den globala barnrättsorganisationen Plan International som finns på plats i 75 länder. Vi arbetar på uppdrag av barn för att stärka deras rättigheter och säkerställa att flickors lika villkor respekteras.
Är det någon skillnad mellan flickors rättigheter och mänskliga rättigheter?
Flickor har samma rättigheter som alla andra. En av grundpelarna för de mänskliga rättigheterna är alla människors lika värde och att alla ska få sina rättigheter tillgodosedda. Men i praktiken finns det hinder kopplade till kön och ålder som begränsar flickors rättigheter. Plan International arbetar för barns rättigheter och flickors lika villkor.
Vilket land är helt jämställt i dag?
Än är inget land helt jämställt. Det betyder att det är en bit kvar innan flickor och kvinnor får sina rättigheter tillgodosedda, utan att deras kön eller ålder begränsar dem. Plan International kämpar för att stärka flickors frihet och rättigheter.
Hur många flickor gifts bort varje dag?
Ungefär en av fem flickor i världen är gifta. Ett par förklaringar till att flickor gifts bort är att föräldrarna inte har råd att försörja hela familjen och att ogifta flickor anses kunna skada familjens heder. När flickor tvingas gifta sig riskerar de att isoleras från familj och vänner, tvingas sluta skolan och utsättas för sexuellt våld. Många blir gravida när de fortfarande är barn, vilket är förenat med livsfara. Plan International arbetar för att barnäktenskap ska förbjudas.
Flickors rättigheter skyddas framförallt genom två internationella överenskommelser: barnkonventionen och kvinnokonventionen. Det är bara ett land i världen som inte har skrivit under Barnkonventionen. Vilket land är det?
Att få gå skolan, att få känna sig trygg och att känna till sitt namn. Det är rättigheter som varje barn under 18 år har. De här rättigheterna och 51 andra bildar barnkonventionen – för alla barn i alla länder. Plan Internationals arbete utgår både från barnkonventionen och kvinnokonventionen.
Brist på information om sex och relationer är vanligt på många platser i världen. För att göra det lättare för unga att få bra svar på frågor om t.ex. graviditeter, puberteten och mens införde Sverige sexualundervisning i skolan. Vilket år?
Tjejer har rätt att själva fatta beslut om, när och med vem de ska ha sex eller få barn. Därför krävs bra sexualundervisning som bidrar till jämställda relationer och förebygger våld. Unga behöver också tillgång till råd, stöd och vård. Det kan till exempel handla om preventivmedel och säkra aborter. Plan International kämpar för att flickor ska få bestämma över sina egna kroppar.