Den 9 oktober 2012 sköts den då 15-åriga Malala Yousafzai i huvudet av talibaner när hon var på väg hem från skolan. Ett straff för att hon tog plats, höjde sin röst och vågade stå upp för flickors rättigheter. Men kulan kunde inte tysta henne. Malala överlevde mirakulöst och har sedan blivit en symbol för kampen för flickors rätt till utbildning. Malalas orädda kamp har skapat en global rörelse för flickors rätt till skolgång med stöd av FN. 2014 mottog hon Nobels fredspris och blev därmed som 17-åring den yngsta fredspristagaren i historien.
Flickor som Malala diskrimineras varje dag
Attacken mot Malala visade hur kontroversiell frågan om flickors rätt till utbildning fortfarande är i delar av världen. Hur flickor diskrimineras och tystas varje dag, just för att de är flickor. Mordförsöket visade också hur viktigt det är att det internationella samfundet ställer sig bakom de miljontals flickor som – trots att utbildning är en mänsklig rättighet – dagligen kämpar med risk för sina liv för att få gå i skolan.
Malala beundras världen över för sitt mod och sin viktiga kamp. Hon har inspirerat en hel generation flickor och pojkar att plocka upp sina böcker och pennor.