Plan International medverkar under politikerveckan i Almedalen 2019. Välkommen på våra fyra evenemang med fokus på flickors makt över sitt liv och vår Agenda för flickor.
Plan International medverkar under politikerveckan i Almedalen 2019. Välkommen på våra fyra evenemang med fokus på flickors makt över sitt liv och vår Agenda för flickor.
Tisdag 2 juli, kl. 15:00-15:45 Sverige i världen, Donnersgatan 6
Humanitära insatser är sällan utformade efter varken barn och unga eller flickor och kvinnor. Men för tonårstjejer som lever på flykt räcker det inte med mat, vatten och tak över huvudet för att de ska kunna leva ett värdigt liv. Särskilt inte då många tillbringar hela sin uppväxt på flykt och där barnäktenskap, sexuellt våld och människohandel hör till vardagen.
Sverige har lovat att prioritera tonårsflickors specifika behov och utsatthet – men vad har hänt i praktiken? Välkommen till en diskussion om hur Sveriges feministiska utrikespolitik kan göra skillnad för världens tonårstjejer. Plan International presenterar färska siffror och resultat från en studie av tjejer som flytt kriget i Syrien.
Medverkande:
Arrangeras i samarbete med International Rescue Committee (IRC)
Onsdag 3 juli, kl. 9:00-9:45, Sverige i världen, Donnersgatan 6
Flickor och deras behov osynliggörs gång på gång – inte minst i Agenda 2030. Men hur ska vi uppnå de globala målen när vi ignorerar centrala frågor kopplade till jämställdhet? Vad leder det till att flickor inte räknas och hur kan vi ändra på det?
Varje år föder runt två miljoner flickor under 15 år barn. Siffran är mycket osäker då det saknas global statistik kring graviditeter och annat som rör sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter för flickor i åldern 10-14 år. Samtidigt vet vi att flickor utsätts för våld, övergrepp och gifts bort långt innan de hunnit fylla 18 år. Miljontals barn och unga saknar dessutom tillgång till sexualundervisning och preventivmedel, vilket har förödande konsekvenser för framförallt flickor och deras möjlighet att leva fullgoda liv. Välkommen till ett frukostsamtal om det Agenda 2030 missar!
Medverkande:
Arrangeras i samarbete med Karolinska Institutet
Onsdag 3 juli, kl. 18:00-18:45, Sverige i världen, Donnersgatan 6
Flickor diskrimineras dubbelt, både på grund av kön och ålder. De fråntas rätten att bestämma över sitt liv och sin framtid. En frågesport om makt, motstånd och tjejer som förändrar världen.
Musik, politik och fina priser!
Leds av: Hanna Persson, programledare och ambassadör för Plan International Sverige
Arrangör: Plan International Sverige
Torsdag 4 juli, kl 12.15-13, Folkets bio, Adelsgatan 39
Över hela världen ses mens som något smutsigt och skamfullt. Många flickor stanna hemma från skolan för att de saknar bra mensskydd och möjlighet att sköta sin hygien. Ofta ses mens också som ett tecken på att en flicka är redo att giftas bort, sluta skolan och bilda familj. Hur kan vi bryta tabut och se till att mens inte blir ett hinder för flickor?
Vi visar den nya dokumentären No Shame. Period – en film om mens, mod och när livet förändras över en natt. Filmen följs av samtal om varför mens är en central fråga för flickors rättigheter och global utveckling.
Arrangör: Plan International Sverige
Över hela världen skapar flickor förändring för sig själva och andra. De kämpar mot diskriminering och övergrepp och för att bestämma över sina liv. I kriser och konflikter är flickor särskilt utsatta, ändå ignoreras deras situation. Om världen ska bli en bättre plats för flickor måste deras röster, rättigheter och behov tas på allvar – oavsett om de lever i stabila samhällen eller befinner sig på flykt.
Plan International kräver kraftfulla och riktade insatser mot de orättvisor flickor möter varje dag. Ta del av våra tio punkter för att säkra flickors frihet och rättigheter: Agenda för flickor.
Plan International har listat 15 konkreta förslag på hur Sverige, genom att barnsäkra utvecklingssamarbetet och de humanitära insatserna, kan återta ledarrollen för barns rättigheter runt om i världen. Vi hoppas att vårt barnrättsmanifest både ska inspirera och mana till handling!
Flera av våra talespersoner och experter är på plats under Almedalsveckan 2019. Kontakta Plan International Sveriges samordnare för Almedalen Ebba Wigerström om ni har förfrågningar gällande medverkan eller möten: ebba.wigerstrom@plansverige.org.
Utöver sin roll som generalsekreterare är Mariann även ordförande för Plan Internationals National Directors’ Team. För att nå FNs globala mål måste vi stärka barn och unga i världen, och framför allt flickors situation eftersom de är dubbelt diskriminerade – detta bland annat pratar Mariann gärna om under årets Almedalsvecka.
Expertområden: Barns rättigheter, social utveckling, miljö och klimat.
Agnes har jobbat i flera år internationellt inom både FN och civilsamhällesorganisationer med fokus på konflikter och katastrofer. Hon har arbetat i länder som Palestina, Jordanien, Kenya, Peru och nu senast Nigeria. På Plan International leder hon det humanitära arbetet i norden och i Almedalen pratar hon gärna om hur global politiska frågor påverkar katastrofer, konflikter och flyktingsituationer i världen.
Expertområden: Humanitära frågor, barn och unga i katastrofer och konflikter, flyktingfrågor, ledarskap i kriser