– Jag känner mig inte trygg här. Männen som jobbar i garaget nära där vi bor trakasserar oss tjejer och det är också mycket tjuvar och våldtäktsmän som rör sig här i området, särskilt på natten, säger Zaharah.
När hon var 13 år fick hon sluta skolan eftersom hennes äldre syster, som tar hand om Zaharah och hennes småsyskon, inte längre hade råd att betala avgifterna. Omgivningens olika syn på flickor och pojkar påverkar hur barn ser på sig själva och sitt värde under hela sin uppväxt. Arbetet för jämställdhet måste därför börja tidigt. Sedan en tid tillbaka är hon en del av Plan Internationals arbete för tryggare städer. Vi arbetar tillsammans med unga tjejer för att långsiktigt göra städerna tryggare. I det arbetet ingår också att få män och pojkar att förändra sitt beteende mot kvinnor och flickor.
– Jag förstår nu att jag har rättigheter som tjej. Nu har jag självförtroende att göra min röst hörd och säger ifrån om jag tycker något är fel, säger Zaharah.
En stor del i arbetet att göra städerna tryggare handlar om att peppa tjejerna till att våga uttrycka sig och bli trygg med sin egen kropp, något Zaharah verkligen blivit. Tidigare var hon väldigt blyg. Men den sidan av henne är nu som bortblåst.
– Jag har inga problem att prata inför folk nu. Jag känner mig nu mer motiverad att uppnå min dröm om att bli den bästa kocken i Kampala. Jag vill öppna upp en restaurang och servera den bästa maten i staden, säger hon.
Om Zaharah kunde förändra samhället hon bor i skulle hon installera gatlyktor, fortsätter hon.
– Jag skulle också se till att avloppen blir rensade så att vi kan förebygga översvämningar i framtiden, stoppa oplanerade byggen och lära mina systrar att de ska vara stolta över att vara tjejer.