Vi tar hand om barnen bättre nu
På bänkarna utanför den lilla hälsokliniken sitter en grupp föräldrar och pratar. De ingår alla i en föräldragrupp som leds av Margareta som är 29 år och en av Plan-volontärerna i byn.
De gånger barnmorskan kommer hit handlar mycket av samtalet om näringslära, vaccinationer, sjukdomar och annat. Men när föräldragruppen träffas är det för att prata om barnens sociala och emotionella utveckling, liksom hur man bör vara som en bra förälder.
Arbetet med föräldragrupperna, som finns i flera byar i området, har utvecklats av Plan i samarbete med hälsovårdsansvariga på distriktsnivå. I gruppen, som startade 2014, deltar nästan trettio föräldrar. Det här är andra gången som en föräldragrupp startats i just deras by.
– Många tycker nog att det är konstigt att andra ska säga till dem hur de ska vara som föräldrar. Föräldrar tycker ju att det kan de faktiskt själva! Därför är det viktigt hur vi förklarar varför föräldrautbildning är bra, eftersom den faktiskt hjälper föräldrarna att stödja barnen i deras utveckling, fortsätter samtalsledaren Margareta.
Juliana är 35 år och en av de mammor som är med i gruppen:
– När jag var barn så slog våra föräldrar alltid oss och jag gjorde samma sak när mina äldsta barn var små. Man gör ju så som man själv blivit lärd, konstaterar hon.
Men sedan dess har Juliana tänkt om. Hon tycker sig också märka att barnens uppfostran faktiskt blir bättre när de inte längre blir slagna av sina föräldrar.
– I dag samtalar jag med mina barn och det känns att de är mer avslappnade och att de vågar säga och göra saker. Och sedan jag gick med i gruppen har jag inte någon gång slagit barnen, fortsätter hon.
Vi pratar vidare om våld och bestraffningar mot barn och när jag berättar att faktiskt är tillåtet i flera EU-länder (t.ex. Frankrike) blir de som lyssnar först helt förstummade: det hade de inte kunnat föreställa sig!
Dominicus har tre barn, varav en femåring, och han hör till de fyra–fem pappor som är med i gruppen.
– Det var mycket bråk när mina två stora barn växte upp och när jag sen fick ett tredje barn så tänkte jag att jag skulle försöka göra saker annorlunda. Därför gick jag med i föräldragruppen och sen jag började har jag också pratat med andra pappor om att de borde komma hit.
Dominicus tycker att det är stor skillnad mot hur man såg barn när han var liten:
– Föräldrarna finns där mycket mer i dag än tidigare. De är med barnen och leker mycket mer än tidigare. Förr då sa vi mest: ”Försvinn! Gå någon annanstans, jag har inte tid!”. I dag tänker vi mer på att kommunicera med våra barn, vi träffar och pratar med dem efter skolan, vi frågar hur de har haft det, vi tar hand om dem på ett bättre sätt.
Till det viktigaste han lärt sig i föräldragruppen är att förstå mer om hur barn utvecklas när det gäller språk, men också deras motoriska utveckling.
– Att det här har nog gjort att jag bättre förstår barn, konstaterar Dominicus.