– Det är en utmaning för mig att leva i ett samhälle där andra förväntar sig att jag ska vara som normen och annars ser mig lite som… ett freak. Men nu har skolan blivit en säker plats, säger Parida.
Parida går på en stor skola med många hundra elever i norra Thailand. Eleverna är mellan 12 och 18 år. Parida är aktiv i Plan Internationals projekt för att göra skolan till en trygg och säker plats för homo-, bi-, transsexuella och queera personer (HBTQ). I Thailand är det homosexualitet lagligt, men diskriminering är vanligt i familjen, samhället och genom sämre stöd i lagstiftningen.
– Min familj är öppen och mina bröder är också HBTQ-personer, men så är det inte för alla. I morse pratade jag och en vän om att hon vill gå på ett universitet som tillåter att män klär sig som kvinnor. Hon berättade det för sin mamma, och ofta är mammor mer accepterande, men hennes mamma svarade: det är en skam för din pappa att han måste se sin son klä sig som kvinna, säger Parida.
Parida identifierar sig som tjej och är kamratstödjare på skolan. Hon har deltagit i alla Plan Internationals aktiviteter och utbildningar, lärt sig om sexualitet, rättigheter och könsidentitet och utbildar nu andra elever. Kamratstödjarna är viktiga, menar Parida, eftersom de kan bygga förståelse och öka medvetenheten om HBTQ-frågor i skolan, hemmen och samhället i stort.
– Ett viktigt syfte med utbildningen är att minska våld mot HBTQ-personer. Innan projektet startade blev många av mina HBTQ-vänner retade, hånade och förolämpade. Det har hänt mig med, jag försöker att inte tänka på det. Men det har förändrats på vår skola, säger Parida.
Parida och hennes vänner berättar om knuffar, att bli kallade fula ord, slagna i rumpan eller retade och ifrågasatta på andra sätt. I projektet får lärare och kamratstödjare utbildning samtidigt som Plan International tillsammans med partnerorganisationer arbetar för att information och diskussion om barn och ungas rätt till skydd mot våld och diskriminering på grund av sexuell läggning och könsidentitet ska inkluderas i läroplaner och scheman. Parida berättar att eleverna har satt upp informationsbås, informerat i de yngre elevernas klassrum, ordnat öppet hus och satt upp pjäser för att visa hur vardagen kan se ut för någon som identifierar sig som HBTQ.
– Det kom klasser från andra skolor med yngre elever och tittade på pjäsen. Jag såg att de var väldigt glada över att få se oss spela, jag tror att sådant betyder mycket, säger Parida.
Parida berättar att hon och hennes vänner upplever att lärarna har fått större förståelse och acceptans efter att de gått Plan Internationals utbildning om HBTQ-personers rättigheter.
– Jag märker att många lärare ändrat beteende sedan de gått utbildningen. Tidigare fanns det till exempel en lärare som inte tyckte om mig, men nu kommer läraren fram och pratar med mig som vilken elev som helst.
Det är inte enkelt att förändra normer, berättar Parida, men också små förändringar gör stor skillnad i vardagen.
– En minoritet av eleverna och lärarna har fortfarande svårt att fullt ut förstå och acceptera, men hos majoriteten ser jag positiva förändringar. Jag känner mig mer accepterad och jag märker det på hur andra beter sig mot mig. Nu när jag ler, till exempel, ler de tillbaka mot mig.