Miljontals barn växer upp i Dhakas slum utan tillgång till sina mest grundläggande rättigheter. Nu försöker barn och ungdomar att påverka lokala myndigheter för att få ett slut på den här orättvisan.
Miljontals barn växer upp i Dhakas slum utan tillgång till sina mest grundläggande rättigheter. Nu försöker barn och ungdomar att påverka lokala myndigheter för att få ett slut på den här orättvisan.
I slumområdena i den bangladeshiska huvudstaden Dhaka bor miljontals människor utan tillgång till rent vatten, toaletter, mediciner och skola. De flesta saknar även födelsebevis som bevisar att de ens existerar. Det gör att det är lätt för de som har makt att ignorera de här människorna.
Slummen är ingen plats för barn. Det finns få utvecklingsmöjligheter i området, särskilt för flickor och kvinnor. Deras rörelsefrihet är begränsad och när de inte arbetar eller är i skolan är de tunna plåtskjulen som är deras hem den enda platsen där de kan känna sig säkra.
– Vi måste hålla oss inomhus. Oftast sitter vi bara på sängen eftersom det är trångt och saknas ljus. Jag skulle vilja vara utomhus och röra mig mer fritt. Skolan är den enda frihet vi har. När vi är tvungna att vara hemma i stället för att gå till skolan känns det som att jag sitter i ett fängelse, säger Umme, 15 år.
Plan International hjälper barn och ungdomar i Dhakas slum att bilda ungdomsgrupper som arbetar för att förbättra förhållandena i området. Syftet med projektet är att uppmuntra unga personer att de kan ha inflytande över sina egna liv genom att gå i skolan och inte gifta sig för tidigt. Eftersom ungdomarna arbetar tillsammans kan de också påverka sitt område och göra det till en tryggare plats för barn att växa upp på.
Umme och de andra ungdomarna dokumenterar sina liv med korta filmer, teckningar och fotografier. På så sätt kan de visa för världen vilka farliga förhållanden de lever i. De unga journalisterna rapporterar till exempel om gifter som släpps ut från fabriker, översvämningar och hur de måste leva med förgiftat vatten upp till knäna både på gatorna i sina hem. Ungdomarnas dokumentation samlas in och visas för de lokala myndigheterna för att få dem att svara på barnens rop på hjälp – de vill få sina grundläggande rättigheter uppfyllda.
– Vi måste förändra saker. De som bestämmer måste lyssna på oss. Inget barn ska behöva växa upp omgiven av så mycket orättvisa, säger Umme.