Allmänt om verksamheten
Plan International Sverige Insamlingsstiftelses styrelse avger härmed redovisning för verksamheten under året 2017-07-01 till 2018-06-30. I koncernen ingick under verksamhetsåret stiftelsens helägda produktionsbolag Plan Sverige Produktion och Försäljning AB.
Plan International – en världsomspännande rörelse
Plan International Sverige är en del av den internationella federationen Plan International som grundades 1937 och har i dag över 10 000 anställda och tusentals volontärer i över 75 länder. I 56 av dessa länder driver vi program för barns rättigheter. 21 insamlingsländer, där Sverige ingår, har till uppgift att samla politiskt och finansiellt stöd samt bistå med kompetens till programländerna i Asien, Afrika och Latinamerika.
Plan International har fyra lobbykontor för att påverka den globala politiken för barns rättigheter. Dessa finns i anslutning till FN i Genève och New York, EU i Bryssel och Afrikanska Unionen i Addis Abeba. I programländerna arbetar organisationen genom lokala kontor och partnerorganisationer. Det gör det möjligt att arbeta nära befolkningen och skapa positiva och långsiktiga förändringar. Våra program utgår från de behov, den verklighet och de utmaningar som barnen möter i vardagen och involverar alltid barn och unga.
Plan International har huvudkontor i Storbritannien. Plan International är partipolitiskt och religiöst oberoende och vårt arbete utgår från FN:s barnkonvention, FN:s kvinnokonvention och FN:s globala hållbarhetsmål Agenda 2030.
Plan international Sverige
Plan International Sverige bidrar till det globala arbetet med finansiering och stöd till programverksamheten i programländerna. Det handlar bland annat om planering, uppföljning, utvärdering och vidareutveckling av programmen.
I Sverige genomför vi också informations- och insamlingsaktiviteter. Vi bedriver även påverkansarbete gentemot politiker och andra beslutsfattare, både nationellt och internationellt. En viktig del av vårt arbete är att säkerställa att Sveriges utrikespolitiska strategier och policydokument har ett starkt fokus på barnrättsfrågor och att flickors unika utsatthet och utmaningar lyfts.
Vårt syfte
Vi kämpar för en rättvis värld som stärker barns rättigheter och flickors lika villkor.
Vår roll
- Bedriva insamling i Sverige och öka engagemanget för barns rättigheter med särskilt fokus på flickor.
- Bidra med finansiellt stöd och aktivt delta i utvecklingen av Plan Internationals långsiktiga utvecklingsprogram och humanitära arbete.
- Medverka i svenskt och internationellt påverkansarbete för barns rättigheter och flickors lika villkor.
Vårt arbetssätt
För och med barn
Plan Internationals arbete utgår från Barnkonventionen, FN:s konvention om barnets rättigheter. Vi arbetar inte bara för barn och ungdomar utan tillsammans med dem så att de får kunskap om sina rättigheter, kan ställa krav på att dessa respekteras och för att stärka dem och deras möjligheter att påverka beslut som rör dem.
För flickors lika villkor
Vi arbetar för att stärka utsatta barns rättigheter och har därför ett särskilt fokus på flickor och deras lika villkor. Flickor diskrimineras dubbelt eftersom de är både barn och flickor. Flickor och deras behov osynliggörs då de ofta räknas in i generella grupper som “barn och ungdomar” eller “kvinnor” vilket gör att deras utsatta situation inte lyfts. Flickor utsätts för grova kränkningar och övergrepp som kräver särskilda och riktade åtgärder. Flickor har rätt till hälsa, utbildning och att delta i samhället på lika villkor. De har rätt till sin kropp, sin sexualitet och att inte kontrolleras av andra. Kombinationen av stereotypa könsroller och en nedvärderande syn på flickor och kvinnor leder till att flickors rättigheter kränks. Barnäktenskap, könsstympning, sexuella övergrepp och handel med flickors kroppar är några exempel på sådant som drabbar flickor.
Tabun kring mens, att nekas utbildning är andra exempel på hur flickors rättigheter, frihet och makt begränsas. Att fokusera på flickor och verka för jämställdhet har visat sig vara effektivt och är en viktig nyckel till att bekämpa fattigdom och att nå FN:s globala mål. Att Plan International fokuserar på flickor innebär dock inte att vi kommer sluta arbeta med pojkar och män – tvärtom, för att vi ska lyckas behöver vi få med alla i vårt arbete. Förändringen börjar med flickor.
Humanitära insatser och långsiktigt utvecklingsarbete
Plan International Sverige arbetar med att hitta synergier mellan humanitärt bistånd och utvecklingssamarbete. Det innebär att vi säkerställer att våra program är relevanta, hållbara och att de tar hänsyn till möjliga konsekvenser av att arbeta i konfliktdrabbade områden. Vi angriper de bakomliggande orsakerna till problem, oavsett i vilka sammanhang och under vilka förhållanden de uppstår. Våra fokusområden återfinns därför både inom vårt humanitära arbete och inom vårt utvecklingsarbete.
Global strategi
Plan International har sedan 2017 en global strategi med ett större fokus än tidigare på flickors rättigheter och särskilda utsatthet. Utgångspunkten är fortfarande det breda arbetet för alla barns rättigheter med särskild vikt på marginaliserade barn och unga. Strategin innebär dock att vi utökar vår närvaro med fler program i konfliktdrabbade länder där kränkningar av barns, och speciellt flickors, rättigheter är vanligt förekommande. Vi inkluderar också i större utsträckning än tidigare ungdomar och unga vuxna i våra program.
Så vill vi skapa förändring
Vi arbetar för att nå långsiktig effekt. Därför arbetar vi lokalt, nationellt och globalt tillsammans med aktörer som kan hjälpa oss att nå våra mål. Vi arbetar för att bryta destruktiva sociala normer och värderingar, men också mot lagar och policys som står i vägen för flickors lika villkor. Det handlar om att arbeta på gräsrotsnivå såväl som för att stärka samhällets skyddsnät för barn och unga.
Värderingar
Grunden i Plan Internationals dagliga arbete är våra värderingar: långsiktighet, öppenhet, handlingskraft och tillsammans. Att involvera medarbetare, kollegor, samarbetspartners, beslutsfattare och civilsamhället i vårt arbete är därför en självklarhet för oss.
Strategiska fokusområden
Under första halvan av 2018 lanserades strategin för hur vi blir den ledande barnrättsorganisationen för flickors lika villkor år 2022. I den definieras fyra strategiska områden som vi ser som förutsättningar för att lyckas med förflyttningen. De är: Program med förändringskraft; agendasättare för flickors lika villkor och ett tydligare jämställdhetsfokus; en hållbar organisation samt insamling och resursmobilisering för framtiden.
Påverkansarbete i Sverige
Plan International Sverige bedriver påverkansarbete med syftet att säkra att Sverige lever upp till sina internationella åtaganden samt har ett tydligt barnrättsperspektiv och svarar mot flickors särskilda behov. Bland annat vill vi att alla Sveriges insatser ska vara i linje med FN:s barnkonvention och att barnen själva ska ges möjlighet att delta i och påverka de insatser som rör dem.
90-konto
Plan International Sverige har 90-konto och arbetet kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll. Det innebär att minst 75 procent av intäkterna måste gå till ändamålet och maximalt 25 procent till insamling och administration. Verksamhetsåret 2017/2018 gick 85 procent av Plan International Sveriges intäkter till ändamålet och 14 procent till insamling och administration. Den återstående procentenheten motsvarar det redovisade resultatet. Plan International Sveriges kontonummer är 900731-1 och 900701-4 (Plusgiro) samt 900-7311 och 900-7014 (Bankgiro). Plan International Sverige är medlem i Frivilligorganisationernas Insamlingsråd (FRII), en branschorganisation som arbetar för ett säkert givande. Bland FRII:s medlemmar finns Sveriges största och ledande insamlingsorganisationer.