Bli fadder

Telefontider givarservice:

Måndag–torsdag 10.00–12.00

Box 92150, 120 08 STOCKHOLM
Org.nr. 802404-9150
ID ideell organisation: 802404-9150

dödandet i Gaza

måste få ett slut

dödandet i Gaza måste få ett slut

Publicerat 2024-01-12

10 000 barn har dödats i Gaza – nu uppmanar Plan International regeringar över hela världen att stå i solidaritet med de palestinska barnen.

Barn i Gaza, liksom alla barn, har rätt till ett liv fritt från våld och krig. Alla parter i konflikter har ett ansvar att följa den internationella humanitära rätten – ingen kan bortse från dessa skyldigheter.

Siffror som släppts av det palestinska hälsoministeriet den här veckan bekräftar att över 10 000 barn har dödats av de israeliska militära flygattackerna och markoperationerna i Gaza sedan attacken mot Israel den 7 oktober. Detta motsvarar ett av varje 100 barn i Gaza. Statistiken är skrämmande – ingen konflikt får någonsin nå den här punkten.

Kriget i Gaza har nu pågått i 100 dagar. FN varnar för att hela Gazas befolkning på 2,3 miljoner människor lider av akut mat- och vattenbrist och 576 600 människor riskerar att svälta ihjäl.

Bombningar av sjukhus och attacker mot hälsovårdspersonal gör att Gazas sjukvårdssystem går på knäna – utan vård är risken ännu större att barn lemlästas och blir funktionshindrade för resten av sina liv. Just nu opereras barn i Gaza utan bedövning. UNICEF har rapporterat att över 1 000 barn har fått en eller båda benen amputerade.

Plan International uppmanar än en gång alla inblandade parter till en fullständig och omedelbar vapenvila. Det är det enda sättet att avsluta detta omänskliga lidande. Vi kräver också en förbättrad humanitär tillgång till civilbefolkningen, särskilt barn.

Humanitära organisationer står redo att leverera livräddande nödhjälp till Gaza, men kan inte möta de akuta och snabbt växande behoven hos barn och civila utan fullständig, snabb och obehindrat humanitärt tillträde till Gaza. Vi fortsätter också att kräva omedelbar frigivning av alla i gisslan.

Varje dag utan en vapenvila kommer att medföra ytterligare död, lidande, förstörelse och ödeläggelse, vilket lämnar barn med djupa psykiska och fysiska sår som kommer att vara kvar i årtionden.

För barnens skull i Gaza, och överallt, måste våldet upphöra – NU.