Bli fadder

Telefontider givarservice:

Måndag–torsdag 10.00–12.00

Box 92150, 120 08 STOCKHOLM
Org.nr. 802404-9150
ID ideell organisation: 802404-9150

FÅNGAD I GAZA

Fatima är fast i Gaza. Varje natt somnar hon med rädslan om att det kan vara den sista. Det enda som ger henne hopp är tanken på en bättre framtid.

“Jag vill leva, jag har så många drömmar.

Fatima och hennes sex familjemedlemmar befinner sig i östra Gaza. De har sökt skydd i en lägenhet tillsammans med flera andra familjer. De delar ett litet utrymme på undervåningen med en annan familj och på övervåningen bor ytterligare fem familjer, med sammanlagt 20 barn, som alla är rädda för att träffas av bomberna som faller runt omkring dem.

Flera av Fatimas vänner har dött och hon kämpar med att somna på kvällarna. I sin dagbok skriver Fatima om hur kriget påverkar henne och vad hon hoppas att få uppleva i framtiden. Nu har hon bett oss att dela hennes historia med omvärlden.

fatimas dagboksanteckningar

“Allt är upp och ner – när jag ska lägga mig undrar jag vad som händer om en bomb träffar huset. Kommer väggen bredvid sängen skydda mig, eller kommer den att falla över mig? Man går runt och är rädd hela tiden, dag som natt. På kvällen, innan jag ska sova, letar jag alltid efter ett säkert hörn i huset, ifall väggar och tak kollapsar över oss.

Även om chansen att överleva är mycket liten, tänker jag hela tiden på hur jag ska göra för att klara mig. Risken att träffas under en attack finns där hela tiden, och om jag inte dör kanske jag får skador som jag måste leva med resten av livet.

Om jag överlever vill jag ut och se världen och uppleva alla saker jag har läst om, som vilken annan person som helst. Jag är mycket nyfiken och vill veta allt om världen utanför. Jag vill leva ett normalt liv.

Jag försöker samla mig och hålla modet uppe, men jag vet inte vad jag ska göra. Jag känner mig uppgiven och hjälplös. Vi ser döda och skadade barn på gatorna, men ingen som kan rädda dem eller begrava dem. Kan du tänka dig?”

Ett helt folk på flykt

1,9 miljoner, av de drygt två miljoner människorna som bor i Gaza, har tvingats fly från sina hem. Minst 23 000 människor har dödats, ungefär hälften av dem barn. Förstörelsen är enorm, över 65 000 hus och lägenhetsbyggnader är i ruiner.

Barnen i Gaza har ingenstans att gömma sig, hårda strider pågår överallt. Nu hotar också andra faror, barn och deras familjemedlemmar riskerar att dö av svält, uttorkning och sjukdomar. Varje dag är en kamp för överlevnad. 

Så arbetar Plan International

Plan International finns på plats för barnen och civilbefolkningen i Gaza genom våra lokala partnerorganisationer som koordinerar hjälp via gränsövergången vid Egypten, och levererar livsviktig hjälp i form av vatten, mat och sjukvårdsutrustning.

Vi har under många år haft en närvaro i regionen och under de senaste åren också utökat antalet länder vi arbetar i. Just nu skalar vi upp krisberedskapen i Egypten, Jordanien och Libanon för att kunna stötta de barn och familjer som drabbas av konflikten i Gaza.