Sexuellt våld, barnäktenskap, hårt arbete och hunger gör att många flickor i det konflikthärjade Sydsudan tappar hoppet. En av fyra intervjuade flickor har övervägt att ta sitt liv, enligt en ny rapport av barnrättsorganisationen Plan International.
Sexuellt våld, barnäktenskap, hårt arbete och hunger gör att många flickor i det konflikthärjade Sydsudan tappar hoppet. En av fyra intervjuade flickor har övervägt att ta sitt liv, enligt en ny rapport av barnrättsorganisationen Plan International.
I Sydsudan har fem års konflikt i kombination med svår matkris haft en katastrofal inverkan på tonårsflickors liv. Rapporten Adolescent Girls in Crisis: Voices from South Sudan baserar sig på en studie med 249 flickor i åldern 10-19 år i Sydsudan om deras dagliga erfarenheter av att försöka överleva i ett krigshärjat land.
Resultaten är alarmerande
Avskyvärda brott mot flickors rättigheter
Ungefär 4 miljoner människor har tvingats lämna sina hem på grund av konflikten i Sydsudan, av dem är cirka 2,4 miljoner barn. FN uppskattar att nästan två miljoner flickor och kvinnor riskerar att utsättas för könsbaserat våld. Livet har trasats sönder för miljontals flickor och många i studien uppgav att de hade slutat i skolan för att börja arbeta eller för att de tvingats in i barnäktenskap.
– De här flickorna har upplevt några av de mest avskyvärda trauman man kan föreställa sig. De har förlorat sina anhöriga, utsatts för våld, barnäktenskap och hunger. Många flickor blir gravida alldeles för tidigt eller utnyttjas sexuellt i utbyte mot mat eller pengar. De behöver skräddarsytt stöd för att få trygghet, utbildning och hälsovård – för att kunna bygga sig en framtid, säger Agnes Björn, humanitär chef för Plan International Sverige.
Satsa på utbildning
Plan International uppmanar det internationella samfundet att investera i humanitära program som adresserar flickors unika utmaningar och behov.
– En fråga som de intervjuade flickorna lyfter upp som högst prioriterad är utbildning. Gång på gång i intervjuerna svarade flickorna att skolan innebär ett skydd för dem i deras liv och att bristen på skolgång utgör ett hot. Utbildning förbättrar inte bara flickornas framtidsutsikter och möjligheter att skaffa sig en oberoende försörjning, skolan innebär också en trygg plats och blir en barriär mot barnäktenskap, säger Agnes Björn.
Republiken Sydsudan blev självständigt från Sudan 2011 efter mer än två decennier av inbördeskrig. Över 1,5 miljoner människor uppskattas ha dött i det 22 år långa kriget med Sudan. Efter självständigheten har den unga nationen skakats av en intern konflikt som nu är inne på sitt femte år. Fyra miljoner människor har tvingats fly sina hem och sju miljoner är i akut behov av humanitär hjälp. Människor har fått sina liv söndertrasade och värst drabbas barnen. Missad skolgång, våld och barnäktenskap är några av konsekvenserna. Bara 16 procent av flickor över 15 år i Sydsudan kan läsa och skriva.
Tonårsflickor är en glömd grupp som påverkas av kriser på flera sätt som skiljer sig från exempelvis tonårspojkar eller vuxna kvinnor – och deras behov ignoreras ofta. Plan International har därför lanserat en serie av studier för att undersöka hur just tonårsflickor påverkas av konflikter. Först ut i raden är denna rapport från Sydsudan där man har intervjuat 249 flickor i åldern 10-19 år hur krisen påverkar dem. Slutsatsen i rapporten är att de intervjuade flickorna i Sydsudan ber om skydd – både fysiskt och emotionellt såväl om att säkerställa deras framtidsmöjligheter.