Mer än en femtedel av flickorna, som intervjuats i Plan Internationals rapport “Röster från Tchadsjön” har blivit utsatt för misshandel den senaste månaden, 60 % uppgav att de utsatts i sitt eget hem. 50 % hade utsatts av en familjemedlem, 18 % av en tonårspojke och 11 % av en lärare. 35 % av flickorna känner sig otrygga i sitt eget hem, samtidigt uppgav flickorna att tonårspojkars sexuella trakasserier begränsar deras rörelsefrihet på offentliga platser och i skolan.
– Det fysiska och psykiska våld som de här flickorna har fått uppleva är fruktansvärt. De riskerar inte bara att bli kidnappade av rebellgrupper och utsatta för sexuella övergrepp. Även i deras vardag finns en ett ständigt hot om våld, säger Mikael Wiking, humanitär programsamordnare på Plan International Sverige.
Flera av de intervjuade berättar att den långdragna krisen har lett till att de tvingats att prostituera sig i utbyte mot förnödenheter som mat, pengar, kläder eller skolmateriel. Många berättar också om att de eller någon i deras närhet blivit våldtagen. Eftersom det finns ett stort stigma kring sexuellt våld tvingas flickor i vissa fall också att gifta sig med en man som våldtagit dem.
Orsakerna komplexa
Situationen i området kring länderna runt Tchadsjön (Nigeria, Niger och Kamerun) räknas som en av vår tids största humanitära kriser. 2,2 miljoner människor har tvingats fly sina hem av vilka hälften är barn. Ytterligare 10,8 miljoner människor beräknas vara i behov av humanitärt stöd. Krisen har pågått under lång tid och orsakerna till den är komplexa. Till följd av Boko Harams terror och klimatförändringarnas effekter har många familjer svårt att få tag på mat och deras ekonomiska villkor har kraftigt försämrats.
– Det här leder till att flickor riskerar att bli sålda som slavar, att de tvingas gifta sig mot sin vilja eller att de utnyttjas sexuellt. Det är en viktig insikt som rapporten lyfter upp: utdragna kriser har särskilt negativa konsekvenser för tonårsflickor och riskerar att påverka resten av deras liv, förklarar Mikael Wiking.
Flickor efterfrågar också mer kunskap om frågor som rör den egna kroppen, sex och relationer.
– Det finns ett stort behov av att information om sexuell och reproduktiv hälsa tillgängliggörs för att flickor själva ska kunna bestämma om de vill inleda en relation eller få barn. Tyvärr saknar flickor alltför ofta makt att själva fatta dessa beslut, men vi arbetar för att förändra det, säger Mikael Wiking.
Men trots rädsla och otrygghet uppger flera av de intervjuade flickorna att de ser ljust på framtiden. De pekar ut kvinnliga förebilder och så kallade “säkra platser” som viktiga för att härda ut. Plan International bygger säkra platser där utbildad personal kan ge psykosocialt stöd och erbjuda fritidsaktiviteter till barn i de konfliktdrabbade områdena. Här kan flickorna träffa andra i samma situation och dela sina erfarenheter.
Marianne Eriksson, generalsekreterare på Plan International Sverige, vill se ett ökat engagemang från det internationella samfundet för att lösa konflikten i Tchadregionen och förbättra situationen för flickor.
– Den här krisen har en förödande inverkan på tonårsflickors liv och framtid. Flickor har rätt till en utbildning, att få bestämma själva vem de ska gifta sig med och att slippa leva under ständigt hot om våld. Nu kräver vi att det internationella samfundet prioriterar flickors rättigheter.
Plan International kräver att flickornas röster blir hörda och att deras behov uppfylls:
- Skräddarsy insatser som är anpassade efter flickornas behov och inkludera flickorna i framtagandet av dessa.
- Säkerställ flickors tillgång till utbildning.
- Förebygg våld mot flickor.
- Förbättra säkerheten genom närvaro av fler poliser och vakter.
- Bygg fler säkra platser som möter flickors behov.
- Säkerställ att flickor får tillgång till hälsovård för fysisk, psykisk samt sexuell och reproduktiv hälsa.
- Skräddarsy program som levererar mat och rent vatten närmare samhällena.
Rapporten “Röster från Tchadsjön” i siffror:
449 flickor i åldrarna 10-19 år från Nigeria, Niger och Kamerun deltog i studien.
21,2 procent av de tillfrågade har blivit misshandlade någon gång den senaste månaden, I 60 % av de fallen har misshandeln skett i hemmet.
Nästan var tionde flicka som deltog i studien uppgav att hon blivit sexuellt utnyttjad den senaste månaden.
62 procent av flickorna har vid en eller flera tillfällen gått till sängs hungriga den senaste månaden.
24,3 procent uppger att de är ledsna en stor del av dagarna.
53 procent uppgav att de varit sjuka eller haft någon form av åkomma den senaste månaden.
48 procent av de tillfrågade flickorna som är mellan 15 och 19 år i Niger uppgav att de var gifta.