Rika länder stryper
Bistånd från rika länder har lyft miljontals ur fattigdom. Nu riskerar barn världen över att lämnas utan livsviktigt stöd.
Trots hungerkatastrof, klimatkris och att fler barn drabbas av krig och konflikter stoppar USA, världens största biståndsgivare, nästan allt sitt stöd. Flera andra länder skär också ner.
Förlorat bistånd får förödande följder:
- Medicin, sjukvård och rent vatten till konfliktområden stoppas.
- Avbrutna insatser för att stoppa våld mot barn och barnäktenskap.
- Utbildningsprogram för barn och unga läggs ner.
- Tillgång till preventivmedel, sexualundervisning och säkra aborter hotas.
- HIV/AIDS-program i Afrika avbryts.
”Rika länder drar ner biståndet när det behövs som allra mest. Vi ser redan konsekvenser: mat som inte kan delas ut och livräddande insatser som läggs ner. Vi måste blir fler som står upp för barns rättigheter, inte färre.”
Mia Immelbäck, humanitär-expert, Plan International.
1 av 11
Barn i världen är beroende av bistånd för att överleva.*
Nästan 500 miljoner
barn lever i krigs- och katastrofdrabbade områden.**
Så arbetar Plan International
Sedan 1937 har vi kämpat för barns rättigheter. Vi är verksamma i mer än 80 länder och finns på plats i städer, byar, flyktingläger och några av världens mest utsatta samhällen. Varje år når vi över 40 miljoner barn. Vårt arbete har ett särskilt fokus på flickor eftersom världen inte är jämställd.
Vi ser till att barn i kriser och katastrofer får
- livsviktig nödhjälp som mat, vatten och vård
- tillgång till skydd och trygga platser
- hjälp att bearbeta sina trauman
- fortsätta gå i skolan
Vi kämpar för att flickors rättigheter genom att
- förhindra barnäktenskap och förebygga tidiga graviditeter
- stoppa våld, övergrepp och könsstympning
- säkerställa att fler flickor får gå i skolan
”En känsla av hopplöshet har spridit sig”
Ljudet av krig och synen av döda människor och gråtande barn gjorde att 15-åriga Makueys familj bestämde sig för att fly de våldsamma striderna i Sudan. När familjen nådde flyktinglägret i Gambella i Etiopien fick de omfattande stöd och tillgång till mat, skydd, sjukvård och utbildning.
“Stödet var otroligt och jag tyckte särskilt mycket om att delta i Plans ungdomsklubb som kämpar för att öka kunskapen om skadliga traditioner och vilka rättigheter vi barn har.”
Men när det amerikanska biståndet uteblev från januari 2025 förändrades allt, plötsligt avbröts flera av insatserna. Makuey berättar om hur en känsla av hopplöshet har spridit sig bland barnen i flyktinglägret.
“Det finns inga skolor, inget samtalsstöd eller skydd mot könsbaserat våld längre. Jag har sett hur flickor och kvinnor utsatts för våld men det finns inte längre någonstans att vända sig.”Biståndet minskar – det här gör vi nu
USA har länge varit världens största givare och har tidigare stått för över 40 procent av världens humanitära bistånd. Efter flera månader av frysning har Trump-administrationen stängt nästan alla sina biståndsprogram.
Istället för att försöka fylla tomrummet som USA lämnar efter sig har rika länder som Tyskland, Belgien, Frankrike, Nederländerna och till och med Sverige skurit ner sitt bistånd kraftigt.
De omfattande nedskärningarna av biståndet får direkta konsekvenser för pågående projekt och på lång sikt riskerar det att rasera decennier av framsteg.
Det handlar om många, många miljarder kronor som försvinner från hjälparbetet varje år. Det är en enorm förlust för världens mest utsatta.
Plan arbetar för att fortsätta vår livsviktiga verksamhet för utsatta barn och ungdomar världen över. Tillsammans med andra hjälporganisationer kämpar vi för att försöka fylla tomrummet som USA och andra länder lämnar efter sig. Det gör vi bland annat genom att påverka beslutsfattare att prioritera och öka biståndet igen, men också genom att samla in medel från privata givare och andra aktörer.
I en värld världens makthavare sviker är våra faddrar viktigare än någonsin.
”När biståndet minskar avslutas insatser för att skydda flickor mot sexuella övergrepp och tillgången till preventivmedel och säkra aborter hotas. Då ökar antalet osäkra och farliga aborter, vilka ofta leder till svåra komplikationer och i värsta fall döden.”
Carin Atterby, expert på flickors rättigheter, Plan International.
Fakta om bistånd och vårt arbete
Vill du komma i kontakt med oss?
Mejla fadder@plansverige.org eller ring 08-58 77 55 00.
Bli Katastroffadder här
Som Katastroffadder gör du det möjligt för oss att hjälpa de som behöver det som mest, där läget är akut. Du får löpande uppdateringar om vad dina pengar har bidragit till.
Du har valt att ge
/månad som i .
Dina personuppgifter
- För- och efternamn:
- Gatuadress:
- Postnr och ort:
- Telefonnummer:
- E-postadress:
Du kan ändra eller avsluta ditt fadderskap när du vill.
Läs mer
Källor:
* Unicef 2025
** Rädda barnen 2024