I Benin, Boliva, Egypten, Etiopien och Guatemala arbetar vi på många olika sätt för att stärka flickors rättigheter. Här möter du några av de flickor som deltagit i de projekt som du nu stödjer.
I Benin, Boliva, Egypten, Etiopien och Guatemala arbetar vi på många olika sätt för att stärka flickors rättigheter. Här möter du några av de flickor som deltagit i de projekt som du nu stödjer.
Amel bor på landsbygden utanför Kairo. Hon är nio år och full av energi, hon pratar snabbt och säkert om hur könsstympning ska försvinna i Egypten.
– Jag vill vara en del av att stoppa könsstympning och jag vill få med mig alla mina vänner. Det måste försvinna från hela världen, säger Amel.
Syftet med det projekt som du bidrar till i Egypten är att sänka antalet barnäktenskap och motverka skadliga sedvänjor som könsstympning. Efter Guinea och Somalia har Egypten högst andel könsstympade kvinnor och flickor i världen. Amel bestämde sig för att gå en utbildning hos en av Plan Internationals samarbetsorganisationer som finns där hon bor. Här får barn och vuxna lära sig mer om vilka följder könsstympning kan få och Amel fick med sin mamma på tåget.
Amel berättar vad hon lärt sig för sina vänner och om en kompis ska bli omskuren försöker de tillsammans råda henne att inte göra det. De berättar om riskerna och försöker övertyga vännen att föra det vidare till sina föräldrar.
– Sen bjuder vi in hela familjen till informationsträff, säger Amel.
Amels mamma Salwa bestämde sig för att inte låta någon av sina tre döttrar omskäras. Att könsstympning är så vanligt i Egypten tror Salwa beror på traditioner, ignorans och brist på information. Man ser det som ett sätt att säkerställa att flickor inte har kärleksaffärer och förlorar sin värdighet.
– Jag omskars när jag var nio år och det var en fruktansvärd upplevelse. Jag blödde och det gjorde väldigt ont, säger Salwa.
Hon har precis som Amel deltagit i utbildningen, men när döttrarna skulle omskäras ville hennes man ändå träffa en doktor för konsultation först. Det slutgiltiga beslutet låg hos Salwa, precis som det ofta gör i Egypten och hon var säker. Nu sprider hon ordet.
– Jag lyckades övertyga min syster, mina släktingar och min granne. Jag kan inte nå ut till hela befolkningen, men att sprida det vidare från mun till mun är det allra bästa kommunikationsmedlet, säger hon.
Vad har du för råd till mammor som inte har bestämt sig för om de ska omskära sina döttrar?
– Jag vill berätta för dem att kvinnlig omskärelse inte bara skadar den fysiska hälsan, det skadar även den psykiska och är ett hemskt trauma. Det finns inga fördelar, säger Salwa.
I Guatemala finns ett stort behov av att skydda barn och ungdomar som har utsatts för sexuellt våld, det bidrar du som Flickafadder till. Plan International stödjer en lokal organisation där flickor får mat, kläder, vård och utbildning.
Flickorna får verktyg som är tänkta att skapa förutsättningar för att de ska kunna möta framtida situationer och svårigheter. De uppmuntras att själva fundera över hur de vill att framtiden ska se ut och får hjälp med att jobba mot en större självständighet. En psykolog och en socialarbetare hjälper flickorna att identifiera sina intressen och mål.
Aracely har fått stöd i projektet. Hon är ensambarn och var sju år när hennes nya styvfar Alfonso började göra närmanden. När hon var åtta år blev hon för första gången sexuellt utnyttjad. I två år pågick övergreppen och Aracely vågade inte säga något eftersom Alfonso hotade både henne och hennes mamma. En dag bestämde hon sig för att bryta tystnaden och fick sedan stöd i Plan Internationals projekt. Hon fick bo hos en av våra samarbetsorganisationer och fick möjlighet att träffa andra med liknande erfarenheter. Aracely och de andra flickorna erbjuds terapi med fokus på att lära sig prata om vad som hänt och hur de känner.
I dag har hon ett betydligt bättre självförtroende. Aracelys mamma har också varit en del i processen för att mamma och dotter ska få rätt
förutsättningar att skapa en sund relation i framtiden där Aracely får det stöd hon behöver.