Plan International Sveriges Flickapris 2024
I samband med den internationella flickdagen 11 oktober delar vi ut Flickapriset och lyfter fram personer och organisationer som kämpar för flickors rättigheter. Internationella flickdagen instiftades av FN på initiativ av Plan International för att uppmärksamma flickors utsatthet och att världen inte är jämställd. På den här sidan kan du läsa om vilka som är nominerade till årets Flickapris, juryn, tidigare vinnare och partners.
priset för de som kämpar för flickors rättigheter
Flickapriset delas ut till en person eller organisation i Sverige som har gjort en extra insats för att synliggöra flickors rättigheter och motverka kränkningar av dessa. Utdelningen föregås av en öppen nominering där vem som helst kan nominera organisationer och personer. Därefter tar en oberoende jury över arbetet med att utse vinnaren. Juryns arbete leds av Dona Hariri, jurist och föreläsare.
I samband med den internationella flickdagen delar vi ut Flickapriset och lyfter fram personer och organisationer som kämpar för flickors rättigheter. Flickdagen instiftades av FN på initiativ av Plan International för att uppmärksamma flickors utsatthet och att världen inte är jämställd. På den här sidan kan du läsa om vilka som är nominerade till årets Flickapris, juryn, tidigare vinnare och partners.
priset för de som kämpar för flickors rättigheter
Flickapriset delas ut till en person eller organisation i Sverige som har gjort en extra insats för att synliggöra flickors rättigheter och motverka kränkningar av dessa. Utdelningen föregås av en öppen nominering där vem som helst kan nominera organisationer och personer. Därefter tar en oberoende jury över arbetet med att utse vinnaren. Juryns arbete leds av Dona Hariri, jurist och föreläsare.
Nominerade till Flickapriset 2024
Ladda ner listan över nominerade genom att klicka på den rosa knappen eller klicka på “läs mer” nedan för att läsa om de nominerade direkt på webben.
3S Tjejgym
Med trygg och inkluderande träning främjar 3S Tjejgym i Härnösand flickors hälsa och välbefinnande. De stöttar unga tjejer att bygga självförtroende och styrka, och bidrar till positiva livsstilar och jämställdhet.
Agnes Henriksson, Mira Tjejjour
Agnes Henriksson är ansiktet utåt för Mira tjejjour i Nyköping. Hon är inte bara en representant i kampen för jämställdhet och flickors rätt att vara sig själva, hon är också ett stöd och en förebild för unga och visar med värme en trygg väg framåt.
Ajin Hashmi
Länge fanns det bara lag för herrar och pojkar, men efter tio år startade Ajin Hashmi Kronoparken Uniteds flick- och damlag. Med en trygg och stöttande miljö kan fler vara med och idrotta och sammanhållningen i samhället stärks. Ajin visar att idrott är ett fantastiskt verktyg för social förändring.
Alltid Sedd
Alltid Sedd finns på nätet för att ge stöd till barn och ungdomar, särskilt flickor, som utsätts för kommersiell sexuell exploatering. Deras innovativa tillvägagångssätt är avgörande för att identifiera och stödja dessa utsatta ungdomar.
Andreas Hagström
Andreas Hagström har som idrottsutvecklingschef på Linköpings kommun arbetat för att stärka flickors och kvinnors möjligheter att vara aktiva på samma villkor som pojkar och män, alltid med ett tydligt jämställdhetsperspektiv.
Anette Skåhlberg
Anette Skåhlberg har skrivit flera böcker om flickor vars rättigheter kränks. Hon står på de utsatta flickornas sida och berättar deras historier för att belysa de problem som finns och att vi alla har ett ansvar att bidra till en förändring.
Angela Sandström
Angela Sandström i Karlskrona har i många år arbetat för flickors och kvinnors rättigheter. I “Samtal i Fruntimmersveckan” genomför hon föreläsningar och skapar en plattform för viktiga diskussioner som stärker jämställdheten.
Angela Tabe
Angela Tabe från Halmstad driver jämställdhetsfrågor för flickor, både nationellt och internationellt. Hennes engagemang för en rättvis värld stärker flickors rättigheter.
Anna Christiansson
Anna Christiansson kämpar för jämställdhet samt alla människors lika värde och välbefinnande. Via ungdomsjouren Tigerlilja i Varberg sprider hon viktig kunskap som gör verklig skillnad för flickor och kvinnor.
Ann-Sofie Mattebo
Som utvecklingsstrateg på Örnsköldsviks kommun, med fokus på bland annat social hållbarhet, har jämställdhet och flickors rättigheter varit mer än bara en arbetsuppgift för Ann-Sofie Mattebo. Hon utbildar såväl offentligt anställda som föreningar och allmänhet.
Antidiskrimineringsbyrån Fyrbodal
Antidiskrimineringsbyrån Fyrbodal, som drivs av Integrationsforum mot rasism i Trollhättan, har genom att organisera en mini-stadsfestival under internationella kvinnodagen den 8 mars skapat en ny mötesplats som främjar ett mer jämställt samhälle.
Barn- och ungdoms-hälsan, Region Kalmar
Allt fler unga, framför allt flickor, mår sämre. För att göra något åt det har Barn- och ungdomshälsan i Region Kalmar län startat samtalsgrupper från 12 års ålder, i hopp om att förebygga psykisk ohälsa bland unga.
Barnendometriosfonden
Med utbildning, forskning och direkt stöd kämpar Barnendometriosfonden för att öka medvetenheten och förbättra vården för flickor med endometrios. Det bidrar till att bryta stigman och förbättra livskvaliteten för flickorna.
Caroline Svelid
Caroline Svelid är engagerad i arbetet mot mäns våld mot flickor och kvinnor. Hon startade bland annat kampanjen #jagvetvadensnippaär. Caroline är en stark förebild och en viktig kraft i arbetet för flickors och kvinnors rättigheter och säkerhet.
Ebba Årsjö
Ebba Årsjö är parasportens lysande stjärna. Hon inspirerar såväl flickor som pojkar att vara sig själva. Med sina förstaplatser i såväl OS och VM som världscup visar hon gång på gång att ingenting är omöjligt.
Eksjö Tjejjour
Eksjö Tjejjour står upp för flickors rättigheter och driver opinion för att minska våldet mot flickor och kvinnor. De ger även direkt stöd med sin jourchatt.
Elaf Ali
Med boken “Vem har sagt något om kärlek?” har Elaf Ali hjälpt unga flickor i Sverige att sätta ord på det hedersförtryck de upplever. Hennes arbete är livsviktigt och visar hennes starka engagemang för flickors och kvinnors rättigheter.
Elin Fluur
Elin Fluur är utvecklingsstrategen på Östersunds kommun som driver jämställdhetsfrågor och arbetar för att förbättra tjejers livssituation. På fritiden packar hon och familjen tamponger som delas ut på skolor.
Emma Jahncke
Advokaten Emma Jahncke kämpar för flickors rättigheter och säkerställer deras rätt till sina egna kroppar och att deras röster blir hörda. Hennes juridiska expertis har varit avgörande för att ge flickor det skydd och det stöd de behöver.
Emma Örtlund
Emma Örtlund, aktiv i Glada Hudik-teatern, är en stark förebild för flickor. Hennes kamp för att få vara modell och gå på catwalken visar att allting är möjligt om du bestämmer dig för det.
Eva Lundgren Stenbom
Eva Lundgren Stenbom från föreningen Imagine what we can do är en superkraft i Marielund, Norrköping. Genom odling, läxhjälp och kreativa aktiviteter kämpar hon för jämställdhet och integration och visar flickor att samhället även tillhör dem.
Evin Incir
Europaparlamentarikern Evin Incir var chefsförhandlare för EU-direktivet om att bekämpa våld mot kvinnor och våld i nära relationer. 2023 antog Europaparlamentet lagen, som också gör tvångsäktenskap och kvinnlig könsstympning olagligt i EU.
Falkenbergs Soroptimistklubb
Falkenbergs Soroptimistklubb arbetar för att stärka kvinnors och flickors rättigheter i Sverige och världen. Bland annat har de hjälpt flickor och kvinnor med skolavgifter.
Fanny Widman
Fanny Widman breddar normerna för hur tjejer kan leva sina liv på egna villkor. I podden “Fannys förebilder” är hon själv en stark förebild som lyfter viktiga ämnen som kvinnors ekonomi och självbestämmande på ett utbildande och klokt sätt.
Fathima, Rädda Barnens ungdomsförbund
Initiativet Fathima stärker unga tjejer och icke-binära med erfarenhet av flykt eller att vara nyanländ i Sverige. I samtalsgrupper ledda av unga kvinnor med egna erfarenheter skapas en trygg plats där deltagarna stärks och kan skapa nya nätverk.
Faysa Idle
Poeten Faysa Idle debuterade 2023 med boken “Ett ord för blod”. Hon är en tydlig röst för flickor vars historier sällan hörs, till exempel i debatten om gängkriminalitet. Faysas mod och berättelse gör skillnad för många flickor runt om i Sverige.
FCH Helsingborg
Projektet Girls Up, som nu drivs av FCH Helsingborg och RF-SISU Skåne, syftar till att unga tjejer som får sina liv begränsade ska få möjlighet att utöva en idrott, vara med i en gemenskap och stärka sin psykiska och fysiska hälsa.
Fredrik Malmberg
Fredrik Malmberg har länge arbetat för jämställdhet inom idrotten i Strängnäs kommun. Hans insatser har lett till konkret förändring i kommunens idrottsverksamhet och skapat en öppen, rättvis idrottsmiljö som inspirerat fler att följa hans exempel.
Geek Girl Sundsvall
Geek Girl inspirerar flickor att utforska teknik. De möjliggör för tjejer att utveckla sin tekniska talang och kreativitet, och visar att teknik inte bara är för killar.
Göteborg Queens
Antalet flickor inom ishockeyn ökar. Ändå saknas det på flera håll fortfarande flicklag. För att lösa det gick Kållered, Hovås, Mölndal, Partille, Lerum och Härryda ihop och bildade ett allianslag för tjejer: Göteborg Queens. De aktiva tillhör sina klubbar men ges möjlighet att träna och spela matcher med tjejer.
GUTS
GUTS är en viktig mötesplats i Angered. Med aktiviteter och föreläsningar stödjer de tjejer i att leva självständigt och jämställt. GUTS inspirerar tjejer i en inkluderande miljö som erbjuder både personlig utveckling och gemenskap.
Hedemora Kvinnojour
Hedemora Kvinnojour kämpar för att flickor och kvinnor som utsätts för våld ska få det stöd de behöver och har rätt till.
Ida Östensson
Ida Östensson är en riktig jämställdhetskämpe som förändrat Sverige på många sätt. Hon är en stark förebild för unga tjejer. Hennes insatser har varit avgörande för att fler unga tjejer vågat ta plats och vara sig själva.
Jessica Laurén
Jessica Laurén, animatör och filmare, använder filmer för att belysa övergrepp mot flickor och kvinnor i vardagen. Hennes prisbelönta film ‘Hemväg’ handlar om unga kvinnors upplevelser av svårigheterna i att få gå ostörd hem på kvällen.
Johanna Ivarsson
Med en entusiasm och glädje som skulle kunna värma ett helt villaområde på vintern sprider sexologen och socionomen Johanna Ivarsson från Landskrona kunskap om flickors lika värde genom föreläsningar, utbildningar och böcker.
JUS, Jämställd Utveckling Skåne
JUS arbetar med att driva jämställdhetsarbetet i regionen. Genom att kombinera kunskapsutveckling med samverkan strävar de efter att skapa en ny standard för jämställdhet och inkludering, vilket har en direkt positiv inverkan på unga tjejer.
Justice 4 All Sweden
Justice 4 All Sweden arbetar helt ideellt för att varje flicka och barn ska få den trygga uppväxt de har rätt till. De arbetar mot barnmisshandel och våld i hemmet och stöttar utsatta barn och familjer i behov.
Kaj Johansson & Män Värmland
Kaj Johansson och Män Värmland arbetar med utbildningar och workshops för att förändra normer för maskulinitet och främja jämställdhet. Deras engagemang skapar verklig förändring i Karlstad och övriga samhället.
Kajsa Svaleryd
Kajsa Svaleryd har på ett banbrytande sätt undersökt hur förskolor i Gävle behandlar pojkar respektive flickor. Hennes forskning har bidragit till en mer jämställd pedagogik i förskolan.
Katarina Wennstam
Med sina böcker belyser Katarina Wennstam flickors och kvinnors utsatthet för mäns våld. Böckerna har på ett betydande sätt ökat kunskapen om och förståelsen för allvarliga samhällsfrågor som står i vägen för en jämställd värld.
Kerstin Blomberg
Kerstin Blomberg från Gotland har hela livet arbetat för solidaritetsfrågor, för flickor och särskilt tibetanska flyktingar i Indien. Hon har kämpat för att flickor får möjlighet att gå i skolan och betonar under sina föreläsningar att kunskap är frihet.
Kramfors-alliansen
Flickor med invandrarbakgrund är mindre aktiva inom sport. Föräldrarna är också mindre engagerade i deras aktiviteter. Kramfors-alliansen och den lokala FN-föreningen startade därför en uppskattad fotbollsgrupp för tjejer med utländsk bakgrund.
Kristina Jamil
Kristina Jamil är en stark röst för flickors utbildning och egenmakt. Hon grundade “Educated girls for excellence” som erbjuder gratis kurser i arabisktalande länder. Hon nominerades till Jämställdhetspriset i Södertälje för sitt inspirerande engagemang.
Kvinno- & Tjejjouren Borås
Kvinno- & tjejjouren Borås kämpar för flickors och kvinnors rättigheter och erbjuder stöd till våldsutsatta. Med stödsamtal i chatt och telefon visar de att ingen någonsin behöver känna sig ensam.
Kvinnojouren Karlskrona
Kvinnojouren Karlskrona utbildar om våld i nära relationer. De skapar opinion och förändrar samhällets syn på våld. De har genomfört insatser, både lokalt och nationellt, som har gjort stor skillnad och bidragit till ett tryggare och mer jämställt samhälle.
Kvinnostrejk Örebro
Kvinnostrejk Örebro står i ur och skur upp för alla flickor och kvinnor som inte har möjlighet att göra det själva. De visar att kampen för jämställdhet är långt ifrån över och att alla har ett gemensamt ansvar för att stoppa våldet mot flickor och kvinnor.
Liljaskolan, Vännäs
När UF-mästerskapen i Västerbotten 2024 gick av stapeln vann tre UF-företag ledda av tjejer från Liljaskolan i Vännäs i kategorierna Årets tjänst, Årets vara och Årets socialt hållbara företag. Skolans insats och flickornas driv visar att tjejer och unga kvinnor hör hemma även inom näringslivet.
Linda Haglund
Linda Haglund, verksamhetsledare på Fontänhuset i Falun, lyfter fram flickors och kvinnors utsatta situation i sociala medier och driver frågan om ett Falun fritt från våld.
Linda Sällström
Linda Sällström, spelare i Vittsjö allsvenska damlag, stod modigt upp mot hat och nedvärderande kommentarer mot flickor och kvinnor efter att spelarna under en match fått utstå misogyna slagord. Hon visar på vikten av att stå upp mot diskriminering.
Linn Skånberg, SIS Tjejer
Linn Skånberg från Örebro och initiativet SIStjejer har modet att lyfta övergreppen på SIS-institutioner. Deras ihärdighet har lett till en regeringsutredning som kräver en grundlig reform. Utan SIStjejer skulle detta aldrig hänt.
Lisa Perby
Lisa Perby från Halmstad, grundare av menskopp.se, har inte bara utvecklat ett medicinskt godkänt mensskydd utan också startat ett program för att distribuera menskoppar till flickor och kvinnor i länder så som Tanzania, Senegal och Indien.
Lotta Blom
Lotta Blom från Kungälv, känd som Tant Kofta, stärker flickors rättigheter genom handarbete. Den runda filten fortsätter samla in stora summor till förmån för flickors rättigheter och skapar en gemenskap där människor värmer varandra både fysiskt och känslomässigt.
Lotta Borg-Skoglund
Lotta Borg-Skoglund är rösten för flickor och kvinnor med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Lotta belyser hur flickors och kvinnors hälsa inte varit tillräckligt beforskad och därför inte heller blir prioriterad i vården.
Lovisa Ingestig & Sanna Forslund
Lovisa Ingestig och Sanna Forslund, grundarna av Strive Dance Studio, skapar en trygg plats där barn, särskilt flickor, kan växa genom dans och feministiska teman. Deras arbete i Linköping och Östergötland inspirerar och stärker unga varje år.
Maana
Maana arbetar för att tjejer och unga kvinnor som inte mår bra får någon att prata med när livet gör som mest ont. Som en av Sveriges största stödorganisationer, med över 90 aktiva volontärer, genomför de närmare 3 000 chattsamtal per år.
Malin Kruhsberg
Malin Kruhsberg är som politiskt aktiv en förebild som inspirerar och stärker flickor och kvinnor i sin omgivning i Eskilstuna. Hennes mod och ledarskap gör henne till en viktig samhällsaktör i arbetet mot mäns våld mot kvinnor.
Mama Africa
Mama Africa i Umeå bryter isoleringen för kvinnor med utomeuropeisk bakgrund. I över 14 år har de arbetat för att stärka flickors och kvinnors ställning i samhället med aktiviteter som främjar självledarskap, identitet och självförtroende.
Moa Nadolski
Moa Nadolski är en engagerad barnmorska från Alingsås som outtröttligt engagerar sig i rättighetsfrågor både lokalt och internationellt. Genom engagemang på Instagram får de i hennes närhet ökad kunskap om flickors, kvinnors och barns rättigheter.
Moha Frikraft
Moha Frikraft synliggör och förbättrar livet för flickor med CP-skada, ADHD och autism. Genom böcker, sociala medier och personliga berättelser ökar hon kunskapen, bryter ned fördomar och visar att det “omöjliga” är möjligt.
Motala Kvinnojour & Bostadsstiftelsen Platen
Såväl Motala Kvinnojour som Bostadsstiftelsen Platen tog tydlig ställning mot nedsättande ord mot tjejer när en fotbollstränare skällt ut sina spelare och sagt att de gick in i närkamper som ‘fucking tjejer’. Båda visar att ord har betydelse och får konsekvenser.
My Opperdoes
My Opperdoes, barnmorska och doktorand vid Sahlgrenska Akademin, har genom forskning och praktik givit röst åt bland annat ensamkommande flickor och skapat kunskapsunderlag som förbättrat flickors välbefinnande globalt.
Nathalie Wåhlin
Nathalie Wåhlin i Gävle är Feministsmeden. Hennes smycken är döpta efter betydelsefulla flickor och kvinnor som gjort världen mer jämställd. Hon sprider kunskap om mänskliga rättigheter och att alla får vara precis som de är.
Nellie Johansson & Lotta Eriksson
När 9-åriga Lisa ensam skulle utvisas från Sverige tog Nellie Johansson och Lotta Eriksson initiativ till en demonstration för henne på torget i Lidköping. Flera hundra demonstranter deltog, vilket fick rikstäckande spridning.
Nina Rung
Nina Rung kämpar för rättvisa och jämställdhet. Hon opinionsbildar, debatterar och använder sin röst för att förändra lagar och politik. Hon grundade Huskurage som har stoppat våld i hemmet och inspirerar andra att kämpa för flickors rättigheter.
Olga Persson
Som ordförande för Unizon är Olga Persson en hängiven ledare för jämställdhet. I över 20 år har hon drivit arbetet för ett jämställt samhälle fritt från våld och inspirerat många att engagera sig för flickors och kvinnors överlevnad och välbefinnande.
Otalt
Otalt är performancegruppen från Arvika som på nytänkande sätt visar på flickors och kvinnors kamp genom historien. Med hjälp av arkivfakta och statistik gestaltar de och synliggör på ett underhållande sätt flickors och kvinnors villkor nu och förr.
Pamoja Girls
Vendela Barck och Johanna Friman grundade Pamoja Girls som utbildar och stärker unga kvinnor från hela världen i allt från reproduktiv hälsa till livsdrömmar. Bland annat genom en bok som över 200 tjejer runt om i världen har varit med och skapat.
Piteå Elit, Ebba Andersson, Emma Ribom & Jonna Sundling
Att flera av Sveriges bästa skidåkare kommer från klubben Piteå Elit visar att de satsar på flickor. De tre OS- och VM-medaljörerna Ebba Andersson, Jonna Sundling och Emma Ribom är självklara förebilder för såväl flickor som andra. De inspirerar andra att våga följa sina drömmar.
Power in The Hood, Östergötlands Stadsmission
Power in the Hood, av Östergötlands Stadsmission, är skapat av och med unga tjejer. Projektet ökar kunskapen om organisering och självledarskap i utsatta områden i Norrköping och stärker tjejernas möjligheter att påverka sina liv och sin omgivning.
RegnbågsCafé Kristinehamn
Genom dragshower ger RegnbågsCaféet dragkings möjligheten att ta plats. De organiserar dans-, smink- och dragworkshops samt shower. Flickor och kvinnor tillåts utforska performance i en säker miljö och utveckla sina konstnärliga talanger.
Sabrina Akdogan, MixDancers
Sabrina Akdogan och teamet på MixDancers i Jönköping erbjuder tjejer en meningsfull fritidsaktivitet genom dans. Dansskolan stärker tjejernas självförtroende och självkänsla. Deras passion för dans har en positiv inverkan på flickors liv.
Sala Pastorat
Sala Pastorat engagerar unga med en barnvänlig spelkanal och samlade med hjälp av en liveshow med cosplayers i kyrkans lokaler in pengar för att stoppa barnäktenskap.
Sandvikens IF
Sandvikens IF:s initiativ Framsteget Tjejer bedriver aktiviteter bara för tjejer. Där skapas en trygghet som leder till bättre välmående. De får fler flickor att aktivera sig och ta mer plats i samhället.
Sensus Östra Götaland
Vid Musikhuset i Oskarshamn driver Sensus Fokus Tjejer, ett initiativ för flickor i åldrarna 13–19. Därges de möjlighet till meningsfulla fritidsaktiviteter som kostnadsfria kurser i musikproduktion, podcast, foto, film och körsång.
Shima Niavarani
Shima Niavarani lyfter fram flickors vardag i Iran, hur de förtrycks och bristen på rättigheter. Hon gör deras röster hörda, bland annat genom sin show “Shima is a Punk Rocker”, och visar hur vi kan stötta dem.
Soroor Moetazed
Soroor Moetazed från Enköping främjar flickors och kvinnors frihet och ekonomiska självständighet genom en cykelkurs där flickor och kvinnor lär sig att cykla, vilket underlättar deras väg till arbete.
Sparbanksstiftelsen Sörmland
Sparbanksstiftelsen Sörmland har sett till att skolor och gymnasier i stiftelsens verksamhetsområde tillhandahåller gratis mensskydd. Även ett 40-tal idrottsföreningar har fått mensskydd för att flickor ska kunna idrotta på lika villkor som pojkar.
Susanne Andersson
Susanne Andersson har i många år engagerat sig i jämställdhetsfrågor genom sina politiska uppdrag. Som kommunalråd i Kalix kommun har hon visat vägen för ökad jämställdhet och minskade tabun gällande våld i nära relationer.
Talita, Simon Häggström & Norrmalmspolisens prostitutionsgrupp och POM-teamet Stockholms stad
Organisationen Talita, Simon Häggström med poliskollegorna på Norrmalmspolisens prostitutionsgrupp samt POM-teamet i Stockholms stad utför ett livsviktigt arbete mot prostitution och människohandel. Deras hängivna och modiga insatser ger flickor och kvinnor en väg ut ur sexhandel.
Tjej- och transjouren i Lund
Tjej- och transjouren i Lund är en ideell förening som stöttar och stärker unga tjejer och transpersoner via chatt, telefon och mejl. Hit kan den vända sig som varit utsatt för våld eller har frågor om till exempel sex, relationer, eller psykisk ohälsa.
Tjejjouren Dalia
Tjejjouren Dalia i Borlänge kämpar för flickors rätt att leva fria från våld. De stärker och stöttar alla som identifierar sig som tjejer, genom jourchattar, kunskapsinsatser och opinionsarbete.
Tjejjouren Elina
Tjejjouren Elina är en stödjour för alla som definierar sig som tjej i Skövde och hela Skaraborg. De driver bland annat en stödchatt på onsdagar och sprider kunskap för att motverka våld mot flickor.
Tjejjouren i Umeå
Tjejjouren i Umeå ger livsviktigt stöd till unga tjejer. Genom rådgivning och gemenskap stärker de flickors rättigheter, trygghet och välbefinnande samt lyfter flickors röster och behov.
Tjejjouren Luleå
Tjejjouren Luleå stöttar unga tjejer med stödsamtal, chatt och på jourens kontor samt med evenemang som lyfter flickors utsatthet i ett patriarkalt samhälle.
Tjejjouren Siljan
Tjejjouren Siljan som drivs av och för unga tjejer i Mora erbjuder en säker och anonym digital plattform där de ger stöd och rådgivning. Genom att sprida kunskap i kampen mot våld och orättvisor bidrar de till ett tryggare och mer rättvist samhälle.
Tjejjouren Skogsrå
Tjejjouren Skogsrå stöttar unga tjejer i Västernorrland. Med stödsamtal, skolbesök, tjejläger och feministiskt självförsvar främjar de flickors välbefinnande och egenmakt, samtidigt som de lyfter viktiga frågor om mäns våld mot kvinnor.
Tjejskejt i Funäsfjällen
Tjejskejt i Funäsfjällen ser till att flickor får chansen att testa på skateboard. Det ger flickorna såväl fysisk träning som gemenskap och frihet.
Trelleborg FF
När flickfotbollen gick från 40 till 230 aktiva började Trelleborg FF med mensföreläsningar, delade ut menskit till alla flicklag och genomförde utbildningar som skulle minska tjejers skador. Under 2024 startar de även akademiverksamhet för flickor.
Ulrika Sultan
Genom sin avhandling har Ulrika Sultan vid Örebro Universitet övertygande kommunicerat till såväl lärare som företag och makthavare att den otekniska flickan är en myt. Hon vill att flickor och kvinnor ska skapa och forma tekniken, inte bara nyttja den.
UNA Norrbotten
UNA Norrbotten arbetar mot hedersrelaterat förtryck och våld i nära relationer. Genom att sprida kunskap till dem som möter barn och unga bidrar de till att de aktörerna förstår, upptäcker och agerar för att skydda barn och unga från att fara illa.
Ung i Kungsbacka
Ung i Kungsbacka är ett kommunalt initiativ och en app som skapar meningsfulla fritidsaktiviteter för unga. De anordnar bland annat tjejträffar där flickor får träffas själva för att prata om till exempel psykiskt välmående eller träffa ungdomsmottagningen.
Unghästen, Västerbottensteatern
Unghästen, Västerbottenteatern, möter omkring 8 000 unga varje år. De spelar föreställningar och utvecklar metoder för svåra samtal om bland annat psykisk ohälsa, mobbning och jämställdhet. Under 20 år har de varit en betydelsefull kraft i Skellefteå.
Vimmerby IF
Efter pandemin ville Vimmerby IF återstarta flera verksamheter och kunde med hjälp av Svenska Fotbollförbundets initiativ för jämställdhet, Alla är olika – olika är bra, starta en tjejgrupp för bland annat flickor i utsatta områden.
Yalla lotsarna på Yalla Trappan
Yalla Lotsar i Malmö stödjer utrikesfödda flickor och kvinnor i social isolering genom att öka jämställdheten och tillgången till samhällsfunktioner. De främjar inkludering och minskar utanförskap, vilket skapar ett starkare och mer inkluderande samhälle.
Ätstörningsuppropet
Ätstörningsuppropet av Ellinor Mark och Mathilda Hofling förbättrar ätstörningsvården. De delar vittnesmål från drabbade och anhöriga och lyfter viktiga frågor om sexuellt våld och trauman i barndomen som kan ligga bakom dessa sjukdomar.
Nominerade till Flickapriset 2024
Ladda ner listan över nominerade genom att klicka på den rosa knappen eller klicka på “läs mer” nedan för att läsa om de nominerade direkt på webben.
3S Tjejgym
Med trygg och inkluderande träning främjar 3S Tjejgym i Härnösand flickors hälsa och välbefinnande. De stöttar unga tjejer att bygga självförtroende och styrka, och bidrar till positiva livsstilar och jämställdhet.
Agnes Henriksson, Mira Tjejjour
Agnes Henriksson är ansiktet utåt för Mira tjejjour i Nyköping. Hon är inte bara en representant i kampen för jämställdhet och flickors rätt att vara sig själva, hon är också ett stöd och en förebild för unga och visar med värme en trygg väg framåt.
Ajin Hashmi
Länge fanns det bara lag för herrar och pojkar, men efter tio år startade Ajin Hashmi Kronoparken Uniteds flick- och damlag. Med en trygg och stöttande miljö kan fler vara med och idrotta och sammanhållningen i samhället stärks. Ajin visar att idrott är ett fantastiskt verktyg för social förändring.
Alltid Sedd
Alltid Sedd finns på nätet för att ge stöd till barn och ungdomar, särskilt flickor, som utsätts för kommersiell sexuell exploatering. Deras innovativa tillvägagångssätt är avgörande för att identifiera och stödja dessa utsatta ungdomar.
Andreas Hagström
Andreas Hagström har som idrottsutvecklingschef på Linköpings kommun arbetat för att stärka flickors och kvinnors möjligheter att vara aktiva på samma villkor som pojkar och män, alltid med ett tydligt jämställdhetsperspektiv.
Anette Skåhlberg
Anette Skåhlberg har skrivit flera böcker om flickor vars rättigheter kränks. Hon står på de utsatta flickornas sida och berättar deras historier för att belysa de problem som finns och att vi alla har ett ansvar att bidra till en förändring.
Angela Sandström
Angela Sandström i Karlskrona har i många år arbetat för flickors och kvinnors rättigheter. I “Samtal i Fruntimmersveckan” genomför hon föreläsningar och skapar en plattform för viktiga diskussioner som stärker jämställdheten.
Angela Tabe
Angela Tabe från Halmstad driver jämställdhetsfrågor för flickor, både nationellt och internationellt. Hennes engagemang för en rättvis värld stärker flickors rättigheter.
Anna Christiansson
Anna Christiansson kämpar för jämställdhet samt alla människors lika värde och välbefinnande. Via ungdomsjouren Tigerlilja i Varberg sprider hon viktig kunskap som gör verklig skillnad för flickor och kvinnor.
Ann-Sofie Mattebo
Som utvecklingsstrateg på Örnsköldsviks kommun, med fokus på bland annat social hållbarhet, har jämställdhet och flickors rättigheter varit mer än bara en arbetsuppgift för Ann-Sofie Mattebo. Hon utbildar såväl offentligt anställda som föreningar och allmänhet.
Antidiskrimineringsbyrån Fyrbodal
Antidiskrimineringsbyrån Fyrbodal, som drivs av Integrationsforum mot rasism i Trollhättan, har genom att organisera en mini-stadsfestival under internationella kvinnodagen den 8 mars skapat en ny mötesplats som främjar ett mer jämställt samhälle.
Barn- och ungdoms-hälsan, Region Kalmar
Allt fler unga, framför allt flickor, mår sämre. För att göra något åt det har Barn- och ungdomshälsan i Region Kalmar län startat samtalsgrupper från 12 års ålder, i hopp om att förebygga psykisk ohälsa bland unga.
Barnendometriosfonden
Med utbildning, forskning och direkt stöd kämpar Barnendometriosfonden för att öka medvetenheten och förbättra vården för flickor med endometrios. Det bidrar till att bryta stigman och förbättra livskvaliteten för flickorna.
Caroline Svelid
Caroline Svelid är engagerad i arbetet mot mäns våld mot flickor och kvinnor. Hon startade bland annat kampanjen #jagvetvadensnippaär. Caroline är en stark förebild och en viktig kraft i arbetet för flickors och kvinnors rättigheter och säkerhet.
Ebba Årsjö
Ebba Årsjö är parasportens lysande stjärna. Hon inspirerar såväl flickor som pojkar att vara sig själva. Med sina förstaplatser i såväl OS och VM som världscup visar hon gång på gång att ingenting är omöjligt.
Eksjö Tjejjour
Eksjö Tjejjour står upp för flickors rättigheter och driver opinion för att minska våldet mot flickor och kvinnor. De ger även direkt stöd med sin jourchatt.
Elaf Ali
Med boken “Vem har sagt något om kärlek?” har Elaf Ali hjälpt unga flickor i Sverige att sätta ord på det hedersförtryck de upplever. Hennes arbete är livsviktigt och visar hennes starka engagemang för flickors och kvinnors rättigheter.
Elin Fluur
Elin Fluur är utvecklingsstrategen på Östersunds kommun som driver jämställdhetsfrågor och arbetar för att förbättra tjejers livssituation. På fritiden packar hon och familjen tamponger som delas ut på skolor.
Emma Jahncke
Advokaten Emma Jahncke kämpar för flickors rättigheter och säkerställer deras rätt till sina egna kroppar och att deras röster blir hörda. Hennes juridiska expertis har varit avgörande för att ge flickor det skydd och det stöd de behöver.
Emma Örtlund
Emma Örtlund, aktiv i Glada Hudik-teatern, är en stark förebild för flickor. Hennes kamp för att få vara modell och gå på catwalken visar att allting är möjligt om du bestämmer dig för det.
Eva Lundgren Stenbom
Eva Lundgren Stenbom från föreningen Imagine what we can do är en superkraft i Marielund, Norrköping. Genom odling, läxhjälp och kreativa aktiviteter kämpar hon för jämställdhet och integration och visar flickor att samhället även tillhör dem.
Evin Incir
Europaparlamentarikern Evin Incir var chefsförhandlare för EU-direktivet om att bekämpa våld mot kvinnor och våld i nära relationer. 2023 antog Europaparlamentet lagen, som också gör tvångsäktenskap och kvinnlig könsstympning olagligt i EU.
Falkenbergs Soroptimistklubb
Falkenbergs Soroptimistklubb arbetar för att stärka kvinnors och flickors rättigheter i Sverige och världen. Bland annat har de hjälpt flickor och kvinnor med skolavgifter.
Fanny Widman
Fanny Widman breddar normerna för hur tjejer kan leva sina liv på egna villkor. I podden “Fannys förebilder” är hon själv en stark förebild som lyfter viktiga ämnen som kvinnors ekonomi och självbestämmande på ett utbildande och klokt sätt.
Fathima, Rädda Barnens ungdomsförbund
Initiativet Fathima stärker unga tjejer och icke-binära med erfarenhet av flykt eller att vara nyanländ i Sverige. I samtalsgrupper ledda av unga kvinnor med egna erfarenheter skapas en trygg plats där deltagarna stärks och kan skapa nya nätverk.
Faysa Idle
Poeten Faysa Idle debuterade 2023 med boken “Ett ord för blod”. Hon är en tydlig röst för flickor vars historier sällan hörs, till exempel i debatten om gängkriminalitet. Faysas mod och berättelse gör skillnad för många flickor runt om i Sverige.
FCH Helsingborg
Projektet Girls Up, som nu drivs av FCH Helsingborg och RF-SISU Skåne, syftar till att unga tjejer som får sina liv begränsade ska få möjlighet att utöva en idrott, vara med i en gemenskap och stärka sin psykiska och fysiska hälsa.
Fredrik Malmberg
Fredrik Malmberg har länge arbetat för jämställdhet inom idrotten i Strängnäs kommun. Hans insatser har lett till konkret förändring i kommunens idrottsverksamhet och skapat en öppen, rättvis idrottsmiljö som inspirerat fler att följa hans exempel.
Geek Girl Sundsvall
Geek Girl inspirerar flickor att utforska teknik. De möjliggör för tjejer att utveckla sin tekniska talang och kreativitet, och visar att teknik inte bara är för killar.
Göteborg Queens
Antalet flickor inom ishockeyn ökar. Ändå saknas det på flera håll fortfarande flicklag. För att lösa det gick Kållered, Hovås, Mölndal, Partille, Lerum och Härryda ihop och bildade ett allianslag för tjejer: Göteborg Queens. De aktiva tillhör sina klubbar men ges möjlighet att träna och spela matcher med tjejer.
GUTS
GUTS är en viktig mötesplats i Angered. Med aktiviteter och föreläsningar stödjer de tjejer i att leva självständigt och jämställt. GUTS inspirerar tjejer i en inkluderande miljö som erbjuder både personlig utveckling och gemenskap.
Hedemora Kvinnojour
Hedemora Kvinnojour kämpar för att flickor och kvinnor som utsätts för våld ska få det stöd de behöver och har rätt till.
Ida Östensson
Ida Östensson är en riktig jämställdhetskämpe som förändrat Sverige på många sätt. Hon är en stark förebild för unga tjejer. Hennes insatser har varit avgörande för att fler unga tjejer vågat ta plats och vara sig själva.
Jessica Laurén
Jessica Laurén, animatör och filmare, använder filmer för att belysa övergrepp mot flickor och kvinnor i vardagen. Hennes prisbelönta film ‘Hemväg’ handlar om unga kvinnors upplevelser av svårigheterna i att få gå ostörd hem på kvällen.
Johanna Ivarsson
Med en entusiasm och glädje som skulle kunna värma ett helt villaområde på vintern sprider sexologen och socionomen Johanna Ivarsson från Landskrona kunskap om flickors lika värde genom föreläsningar, utbildningar och böcker.
JUS, Jämställd Utveckling Skåne
JUS arbetar med att driva jämställdhetsarbetet i regionen. Genom att kombinera kunskapsutveckling med samverkan strävar de efter att skapa en ny standard för jämställdhet och inkludering, vilket har en direkt positiv inverkan på unga tjejer.
Justice 4 All Sweden
Justice 4 All Sweden arbetar helt ideellt för att varje flicka och barn ska få den trygga uppväxt de har rätt till. De arbetar mot barnmisshandel och våld i hemmet och stöttar utsatta barn och familjer i behov.
Kaj Johansson & Män Värmland
Kaj Johansson och Män Värmland arbetar med utbildningar och workshops för att förändra normer för maskulinitet och främja jämställdhet. Deras engagemang skapar verklig förändring i Karlstad och övriga samhället.
Kajsa Svaleryd
Kajsa Svaleryd har på ett banbrytande sätt undersökt hur förskolor i Gävle behandlar pojkar respektive flickor. Hennes forskning har bidragit till en mer jämställd pedagogik i förskolan.
Katarina Wennstam
Med sina böcker belyser Katarina Wennstam flickors och kvinnors utsatthet för mäns våld. Böckerna har på ett betydande sätt ökat kunskapen om och förståelsen för allvarliga samhällsfrågor som står i vägen för en jämställd värld.
Kerstin Blomberg
Kerstin Blomberg från Gotland har hela livet arbetat för solidaritetsfrågor, för flickor och särskilt tibetanska flyktingar i Indien. Hon har kämpat för att flickor får möjlighet att gå i skolan och betonar under sina föreläsningar att kunskap är frihet.
Kramfors-alliansen
Flickor med invandrarbakgrund är mindre aktiva inom sport. Föräldrarna är också mindre engagerade i deras aktiviteter. Kramfors-alliansen och den lokala FN-föreningen startade därför en uppskattad fotbollsgrupp för tjejer med utländsk bakgrund.
Kristina Jamil
Kristina Jamil är en stark röst för flickors utbildning och egenmakt. Hon grundade “Educated girls for excellence” som erbjuder gratis kurser i arabisktalande länder. Hon nominerades till Jämställdhetspriset i Södertälje för sitt inspirerande engagemang.
Kvinno- & Tjejjouren Borås
Kvinno- & tjejjouren Borås kämpar för flickors och kvinnors rättigheter och erbjuder stöd till våldsutsatta. Med stödsamtal i chatt och telefon visar de att ingen någonsin behöver känna sig ensam.
Kvinnojouren Karlskrona
Kvinnojouren Karlskrona utbildar om våld i nära relationer. De skapar opinion och förändrar samhällets syn på våld. De har genomfört insatser, både lokalt och nationellt, som har gjort stor skillnad och bidragit till ett tryggare och mer jämställt samhälle.
Kvinnostrejk Örebro
Kvinnostrejk Örebro står i ur och skur upp för alla flickor och kvinnor som inte har möjlighet att göra det själva. De visar att kampen för jämställdhet är långt ifrån över och att alla har ett gemensamt ansvar för att stoppa våldet mot flickor och kvinnor.
Liljaskolan, Vännäs
När UF-mästerskapen i Västerbotten 2024 gick av stapeln vann tre UF-företag ledda av tjejer från Liljaskolan i Vännäs i kategorierna Årets tjänst, Årets vara och Årets socialt hållbara företag. Skolans insats och flickornas driv visar att tjejer och unga kvinnor hör hemma även inom näringslivet.
Linda Haglund
Linda Haglund, verksamhetsledare på Fontänhuset i Falun, lyfter fram flickors och kvinnors utsatta situation i sociala medier och driver frågan om ett Falun fritt från våld.
Linda Sällström
Linda Sällström, spelare i Vittsjö allsvenska damlag, stod modigt upp mot hat och nedvärderande kommentarer mot flickor och kvinnor efter att spelarna under en match fått utstå misogyna slagord. Hon visar på vikten av att stå upp mot diskriminering.
Linn Skånberg, SIS Tjejer
Linn Skånberg från Örebro och initiativet SIStjejer har modet att lyfta övergreppen på SIS-institutioner. Deras ihärdighet har lett till en regeringsutredning som kräver en grundlig reform. Utan SIStjejer skulle detta aldrig hänt.
Lisa Perby
Lisa Perby från Halmstad, grundare av menskopp.se, har inte bara utvecklat ett medicinskt godkänt mensskydd utan också startat ett program för att distribuera menskoppar till flickor och kvinnor i länder så som Tanzania, Senegal och Indien.
Lotta Blom
Lotta Blom från Kungälv, känd som Tant Kofta, stärker flickors rättigheter genom handarbete. Den runda filten fortsätter samla in stora summor till förmån för flickors rättigheter och skapar en gemenskap där människor värmer varandra både fysiskt och känslomässigt.
Lotta Borg-Skoglund
Lotta Borg-Skoglund är rösten för flickor och kvinnor med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Lotta belyser hur flickors och kvinnors hälsa inte varit tillräckligt beforskad och därför inte heller blir prioriterad i vården.
Lovisa Ingestig & Sanna Forslund
Lovisa Ingestig och Sanna Forslund, grundarna av Strive Dance Studio, skapar en trygg plats där barn, särskilt flickor, kan växa genom dans och feministiska teman. Deras arbete i Linköping och Östergötland inspirerar och stärker unga varje år.
Maana
Maana arbetar för att tjejer och unga kvinnor som inte mår bra får någon att prata med när livet gör som mest ont. Som en av Sveriges största stödorganisationer, med över 90 aktiva volontärer, genomför de närmare 3 000 chattsamtal per år.
Malin Kruhsberg
Malin Kruhsberg är som politiskt aktiv en förebild som inspirerar och stärker flickor och kvinnor i sin omgivning i Eskilstuna. Hennes mod och ledarskap gör henne till en viktig samhällsaktör i arbetet mot mäns våld mot kvinnor.
Mama Africa
Mama Africa i Umeå bryter isoleringen för kvinnor med utomeuropeisk bakgrund. I över 14 år har de arbetat för att stärka flickors och kvinnors ställning i samhället med aktiviteter som främjar självledarskap, identitet och självförtroende.
Moa Nadolski
Moa Nadolski är en engagerad barnmorska från Alingsås som outtröttligt engagerar sig i rättighetsfrågor både lokalt och internationellt. Genom engagemang på Instagram får de i hennes närhet ökad kunskap om flickors, kvinnors och barns rättigheter.
Moha Frikraft
Moha Frikraft synliggör och förbättrar livet för flickor med CP-skada, ADHD och autism. Genom böcker, sociala medier och personliga berättelser ökar hon kunskapen, bryter ned fördomar och visar att det “omöjliga” är möjligt.
Motala Kvinnojour & Bostadsstiftelsen Platen
Såväl Motala Kvinnojour som Bostadsstiftelsen Platen tog tydlig ställning mot nedsättande ord mot tjejer när en fotbollstränare skällt ut sina spelare och sagt att de gick in i närkamper som ‘fucking tjejer’. Båda visar att ord har betydelse och får konsekvenser.
My Opperdoes
My Opperdoes, barnmorska och doktorand vid Sahlgrenska Akademin, har genom forskning och praktik givit röst åt bland annat ensamkommande flickor och skapat kunskapsunderlag som förbättrat flickors välbefinnande globalt.
Nathalie Wåhlin
Nathalie Wåhlin i Gävle är Feministsmeden. Hennes smycken är döpta efter betydelsefulla flickor och kvinnor som gjort världen mer jämställd. Hon sprider kunskap om mänskliga rättigheter och att alla får vara precis som de är.
Nellie Johansson & Lotta Eriksson
När 9-åriga Lisa ensam skulle utvisas från Sverige tog Nellie Johansson och Lotta Eriksson initiativ till en demonstration för henne på torget i Lidköping. Flera hundra demonstranter deltog, vilket fick rikstäckande spridning.
Nina Rung
Nina Rung kämpar för rättvisa och jämställdhet. Hon opinionsbildar, debatterar och använder sin röst för att förändra lagar och politik. Hon grundade Huskurage som har stoppat våld i hemmet och inspirerar andra att kämpa för flickors rättigheter.
Olga Persson
Som ordförande för Unizon är Olga Persson en hängiven ledare för jämställdhet. I över 20 år har hon drivit arbetet för ett jämställt samhälle fritt från våld och inspirerat många att engagera sig för flickors och kvinnors överlevnad och välbefinnande.
Otalt
Otalt är performancegruppen från Arvika som på nytänkande sätt visar på flickors och kvinnors kamp genom historien. Med hjälp av arkivfakta och statistik gestaltar de och synliggör på ett underhållande sätt flickors och kvinnors villkor nu och förr.
Pamoja Girls
Vendela Barck och Johanna Friman grundade Pamoja Girls som utbildar och stärker unga kvinnor från hela världen i allt från reproduktiv hälsa till livsdrömmar. Bland annat genom en bok som över 200 tjejer runt om i världen har varit med och skapat.
Piteå Elit, Ebba Andersson, Emma Ribom & Jonna Sundling
Att flera av Sveriges bästa skidåkare kommer från klubben Piteå Elit visar att de satsar på flickor. De tre OS- och VM-medaljörerna Ebba Andersson, Jonna Sundling och Emma Ribom är självklara förebilder för såväl flickor som andra. De inspirerar andra att våga följa sina drömmar.
Power in The Hood, Östergötlands Stadsmission
Power in the Hood, av Östergötlands Stadsmission, är skapat av och med unga tjejer. Projektet ökar kunskapen om organisering och självledarskap i utsatta områden i Norrköping och stärker tjejernas möjligheter att påverka sina liv och sin omgivning.
RegnbågsCafé Kristinehamn
Genom dragshower ger RegnbågsCaféet dragkings möjligheten att ta plats. De organiserar dans-, smink- och dragworkshops samt shower. Flickor och kvinnor tillåts utforska performance i en säker miljö och utveckla sina konstnärliga talanger.
Sabrina Akdogan, MixDancers
Sabrina Akdogan och teamet på MixDancers i Jönköping erbjuder tjejer en meningsfull fritidsaktivitet genom dans. Dansskolan stärker tjejernas självförtroende och självkänsla. Deras passion för dans har en positiv inverkan på flickors liv.
Sala Pastorat
Sala Pastorat engagerar unga med en barnvänlig spelkanal och samlade med hjälp av en liveshow med cosplayers i kyrkans lokaler in pengar för att stoppa barnäktenskap.
Sandvikens IF
Sandvikens IF:s initiativ Framsteget Tjejer bedriver aktiviteter bara för tjejer. Där skapas en trygghet som leder till bättre välmående. De får fler flickor att aktivera sig och ta mer plats i samhället.
Sensus Östra Götaland
Vid Musikhuset i Oskarshamn driver Sensus Fokus Tjejer, ett initiativ för flickor i åldrarna 13–19. Därges de möjlighet till meningsfulla fritidsaktiviteter som kostnadsfria kurser i musikproduktion, podcast, foto, film och körsång.
Shima Niavarani
Shima Niavarani lyfter fram flickors vardag i Iran, hur de förtrycks och bristen på rättigheter. Hon gör deras röster hörda, bland annat genom sin show “Shima is a Punk Rocker”, och visar hur vi kan stötta dem.
Soroor Moetazed
Soroor Moetazed från Enköping främjar flickors och kvinnors frihet och ekonomiska självständighet genom en cykelkurs där flickor och kvinnor lär sig att cykla, vilket underlättar deras väg till arbete.
Sparbanksstiftelsen Sörmland
Sparbanksstiftelsen Sörmland har sett till att skolor och gymnasier i stiftelsens verksamhetsområde tillhandahåller gratis mensskydd. Även ett 40-tal idrottsföreningar har fått mensskydd för att flickor ska kunna idrotta på lika villkor som pojkar.
Susanne Andersson
Susanne Andersson har i många år engagerat sig i jämställdhetsfrågor genom sina politiska uppdrag. Som kommunalråd i Kalix kommun har hon visat vägen för ökad jämställdhet och minskade tabun gällande våld i nära relationer.
Talita, Simon Häggström & Norrmalmspolisens prostitutionsgrupp och POM-teamet Stockholms stad
Organisationen Talita, Simon Häggström med poliskollegorna på Norrmalmspolisens prostitutionsgrupp samt POM-teamet i Stockholms stad utför ett livsviktigt arbete mot prostitution och människohandel. Deras hängivna och modiga insatser ger flickor och kvinnor en väg ut ur sexhandel.
Tjej- och transjouren i Lund
Tjej- och transjouren i Lund är en ideell förening som stöttar och stärker unga tjejer och transpersoner via chatt, telefon och mejl. Hit kan den vända sig som varit utsatt för våld eller har frågor om till exempel sex, relationer, eller psykisk ohälsa.
Tjejjouren Dalia
Tjejjouren Dalia i Borlänge kämpar för flickors rätt att leva fria från våld. De stärker och stöttar alla som identifierar sig som tjejer, genom jourchattar, kunskapsinsatser och opinionsarbete.
Tjejjouren Elina
Tjejjouren Elina är en stödjour för alla som definierar sig som tjej i Skövde och hela Skaraborg. De driver bland annat en stödchatt på onsdagar och sprider kunskap för att motverka våld mot flickor.
Tjejjouren i Umeå
Tjejjouren i Umeå ger livsviktigt stöd till unga tjejer. Genom rådgivning och gemenskap stärker de flickors rättigheter, trygghet och välbefinnande samt lyfter flickors röster och behov.
Tjejjouren Luleå
Tjejjouren Luleå stöttar unga tjejer med stödsamtal, chatt och på jourens kontor samt med evenemang som lyfter flickors utsatthet i ett patriarkalt samhälle.
Tjejjouren Siljan
Tjejjouren Siljan som drivs av och för unga tjejer i Mora erbjuder en säker och anonym digital plattform där de ger stöd och rådgivning. Genom att sprida kunskap i kampen mot våld och orättvisor bidrar de till ett tryggare och mer rättvist samhälle.
Tjejjouren Skogsrå
Tjejjouren Skogsrå stöttar unga tjejer i Västernorrland. Med stödsamtal, skolbesök, tjejläger och feministiskt självförsvar främjar de flickors välbefinnande och egenmakt, samtidigt som de lyfter viktiga frågor om mäns våld mot kvinnor.
Tjejskejt i Funäsfjällen
Tjejskejt i Funäsfjällen ser till att flickor får chansen att testa på skateboard. Det ger flickorna såväl fysisk träning som gemenskap och frihet.
Trelleborg FF
När flickfotbollen gick från 40 till 230 aktiva började Trelleborg FF med mensföreläsningar, delade ut menskit till alla flicklag och genomförde utbildningar som skulle minska tjejers skador. Under 2024 startar de även akademiverksamhet för flickor.
Ulrika Sultan
Genom sin avhandling har Ulrika Sultan vid Örebro Universitet övertygande kommunicerat till såväl lärare som företag och makthavare att den otekniska flickan är en myt. Hon vill att flickor och kvinnor ska skapa och forma tekniken, inte bara nyttja den.
UNA Norrbotten
UNA Norrbotten arbetar mot hedersrelaterat förtryck och våld i nära relationer. Genom att sprida kunskap till dem som möter barn och unga bidrar de till att de aktörerna förstår, upptäcker och agerar för att skydda barn och unga från att fara illa.
Ung i Kungsbacka
Ung i Kungsbacka är ett kommunalt initiativ och en app som skapar meningsfulla fritidsaktiviteter för unga. De anordnar bland annat tjejträffar där flickor får träffas själva för att prata om till exempel psykiskt välmående eller träffa ungdomsmottagningen.
Unghästen, Västerbottensteatern
Unghästen, Västerbottenteatern, möter omkring 8 000 unga varje år. De spelar föreställningar och utvecklar metoder för svåra samtal om bland annat psykisk ohälsa, mobbning och jämställdhet. Under 20 år har de varit en betydelsefull kraft i Skellefteå.
Vimmerby IF
Efter pandemin ville Vimmerby IF återstarta flera verksamheter och kunde med hjälp av Svenska Fotbollförbundets initiativ för jämställdhet, Alla är olika – olika är bra, starta en tjejgrupp för bland annat flickor i utsatta områden.
Yalla lotsarna på Yalla Trappan
Yalla Lotsar i Malmö stödjer utrikesfödda flickor och kvinnor i social isolering genom att öka jämställdheten och tillgången till samhällsfunktioner. De främjar inkludering och minskar utanförskap, vilket skapar ett starkare och mer inkluderande samhälle.
Ätstörningsuppropet
Ätstörningsuppropet av Ellinor Mark och Mathilda Hofling förbättrar ätstörningsvården. De delar vittnesmål från drabbade och anhöriga och lyfter viktiga frågor om sexuellt våld och trauman i barndomen som kan ligga bakom dessa sjukdomar.
Tidigare vinnare av Plan International Sveriges Flickapris
Vinnare 2023: ungarelationer.se
Den nationella stödlinjen ungarelationer.se fick Plan International Sveriges Flickapris 2023. Till dem kan unga upp till 20 år vända sig oavsett om de själva blir utsatta för våld, är den som utsätter andra eller känner någon som blir utsatt eller utsätter någon för våld.
Ungarelationer.se drivs sedan 2019 av Stiftelsen 1000 Möjligheter. De tar varje år emot tusentals samtal från unga som lever i svåra situationer och ger dem rådgivning och stöd från specialistutbildade volontärer och psykologer.
Priset uppmärksammar det stora samhällsproblem som killars våld mot flickor utgör, samt vinnarens konkreta insatser för att förebygga och motverka våld.
Läs mer om Plan Internationals arbete för att skydda barn från våld.
Vinnare 2022: Existera
Med starkt engagemang och stor kunskap finns våran vinnare av flickapriset 2022 till för alla de flickor och kvinnor i Sverige som lever med konsekvenserna av könsstympning. När minst 200 miljoner flickor och kvinnor i världen har utsatts behövs dessa positiva krafter som kämpar för alla flickors och kvinnors rätt att själva bestämma över sina kroppar och liv.
Existera arbetar ihärdigt och metodiskt med att öka kunskapen i hela det svenska samhället och utbildar yrkesverksamma som möter de som utsatts eller riskerar att utsättas.
Partners
Tack till