En mödosam väg mot fred
Efter mer än 50 år av inbördeskrig signerade parterna ett fredsavtal i Colombia i december förra året. Plan International stöttar nu barn och deras familjer att bygga upp ett nytt samhälle där människor kan lita på varandra.
Det tar två timmar att köra från staden Cali till den lilla byn i provinsen Cauca. Böljande gröna kullar omger vägen, men ju närmare vi kommer desto oftare ser vi bara bruna fläckar: resultatet av minor som varit en del av livet för dem som bor här.
I skolan sitter ungdomar mellan 13 och 16 år i en halvcirkel runt en minneskarta. De är alla fredsaktivister och deltar i Plan Internationals projekt för att stärka unga i fredsprocessen. Efter årtionden av krig och våld är det en utmaning att få samhällsmedborgarna att lita på varandra igen och lösa konflikter fredligt.
– Många barn förlorade båda sina föräldrar. Flickor och pojkar levde i skräck för att tvingas in i gerillastyrkorna eller andra grupper. För bara två år sedan dog ett barn här när han gick på en mina, två andra skadades allvarligt, säger 13-åriga Yaris Valentina.
För att få ungdomar att prata om vad de varit med om arbetar Plan International med teatergrupper som spelar upp pjäser på temat.
– Mellan scenerna får åskådarna beskriva sina egna upplevelser. Det har varit riktigt mycket känslor. Plötsligt vill alla berätta sin historia, säger Nancy López på Plan International.
Nu har ungdomarna gjort en tidslinje över krigsrelaterade minnen och händelser i sin region, när den är klar är det dags att fundera över framtiden och dess möjligheter. När projektet är över blir det fest för att minnas och hedra de som dött i kriget. Det är dags att titta framåt och våga drömma. Yadis är 16 år, har ett stort leende och flätat långt hår.
– Vi behöver bibliotek, sportanläggningar och bättre bussförbindelser till Cali så att vi kan studera där. En fotbollsskola vore underbart för det finns massor av talanger, säger hon.
Var tredje månad deltar de unga fredsaktivisterna i politiska distriktsmöten så att deras önskningar och tankar dokumenteras i distriktets utvecklingsplan. I slutet av året möter de borgmästaren för att påminna honom om hans löften.