Nyhetsåret 2017 präglades av politiska kontroverser i Honduras. Men det går också framåt, till exmepel ändrade en enig kongress åldersgränsen för äktenskap till 18 år.

Sittande president Hernandez ställde upp för omval under 2017, trots att landets konstitution bara tillåter att presidenter sitter i fem år. Men en domstol gav honom rätt och Hernandez gick till val den 26 november. Valet var jämnt mellan honom och motkandidaten Salvador Nasralla. Den andra december förklarade myndigheterna undantagstillstånd i landet på grund av de protester som följde på presidentvalet. Valkommissionen räknade om delar av rösterna efter beskyllningar och avslöjanden om valfusk. Det slutade med att den sittande presidenten avgick med en seger med 1,6 procentenheter, men många menar att valet inte gick rätt till.

2016 låg Honduras på trettionde plats bland länder med högst antal barnäktenskap – då 34 procent av ungdomarna gifte sig innan de fyllt 18 år. Den 11 oktober 2016 gjorde landet Internationella flickdagen till nationaldag för flickors rättigheter för att belysa flickors utmaningar. I juli 2017 antog en enig kongress en ändring i äktenskapslagen där åldersgränsen för att få gifta sig höjdes från 16 till 18 år. Det täppte till ett kryphål i lagen som gav flickor rätt att gifta sig före 18 års ålder med föräldrarnas tillåtelse.