På gränsen mellan Thailand, Laos och Vietnam ligger kungariket Kambodja – en gång ett av de mäktigaste kungarikena i Sydostasien. Kambodja blev självständigt från Frankrike 1953 och har sedan dess genomgått stora politiska och ekonomiska omvälvningar. Trots stora förbättringar de senaste decennierna präglas landet ännu av ekonomiska, sociala och demokratiska utmaningar.
Stora förbättringar men utmaningar återstår
Sedan millennieskiftet har spädbarnsdödligheten sjunkit och läskunnigheten ökat i Kambodja. Landet har även haft en stabil ekonomisk tillväxt de senaste decennierna men fortfarande lever 13 procent av befolkningen under fattigdomsgränsen och en tredjedel lever så nära fattigdomsgränsen att de vid en ekonomisk prövning skulle falla under. Klyftorna mellan stad och landsbygd är stora där fattigdomen är mer utbredd på landet. Brist på inkomstmöjligheter och utbildning är påtagliga problem, vilket tillsammans med en auktoritär regering, omfattande korruption och klimatförändringar hämmar landets utveckling.
Fattigdom hämmar barns tillväxt
I FN:s index över mänsklig utveckling (HDI) hamnar Kambodja på plats 148 av 193. Detta gör det tufft för många barn och unga att växa upp i Kambodja. Med fattigdom kommer biverkningar som barnarbete och undernäring hos mammor och barn – vilket ger en hög förekomst av tillväxthämning och i värsta fall barnadödlighet.