Presidentval, torka och matbrist har gjort 2017 till ett på många sätt utmanande år för Kenya. Under året har vi bland annat ökat vårt akuta arbete i landet för att ge människor bättre tillgång till vatten och mat.

Presidentvalet ägde rum den 8 augusti 2017, men Högsta domstolen i Kenya godkände inte resultatet och omval hölls därför i oktober. Detta ledde till oro i delar av landet. Oppositionsledaren Odinga gick i pension före omvalet i oktober, efter att ha krävt omfattande reformer och förändringar i valkommissionen. Han bad då sina anhängare att bojkotta valet. Uhuru Kenyatta valdes den 28 november till en ny femårsperiod som president. Lyckligtvis påverkades vårt arbete endast under kortare perioder av presidentvalet.

Olika väderfenomen ledde till att 23 av landets 47 distrikt drabbades av allvarlig torka som påverkade norra delarna av Kenya: Turkana, Marsabit, Mandera och Wajir, samt kustregionerna Kilifi, Kwale och Tana-River. Torkan ledde till stor förlust av boskap och orsakade mat- och vattenbrist och matpriserna steg.

Torka och matbrist utmanar barns rättigheter på många sätt. Barnäktenskapen och tonårsgraviditeterna har ökat och många barn, särskilt tjejer, togs ur skolan i samband med torkan. Plan International har ökat den humanitära insatsen i landet, och tillsammans med UNICEF har vi arbetat för bättre vattentillgång i de områden som drabbats. Vi har också distribuerat skolmat i 94 skolor, vilket gör att fler barn återvänder till skolan.