Bli fadder

Telefontider givarservice:

Måndag–torsdag 10.00–12.00

Box 92150, 120 08 STOCKHOLM
Org.nr. 802404-9150
ID ideell organisation: 802404-9150

Akut: barn bland offren i Libanon

Den senaste tidens attacker har varit de dödligaste i Libanon på 18 år. Bland offren finns många barn. Samtidigt uppges cirka 1 miljon människor ha tvingats lämna sina hem, och den siffran ökar för varje dag. Plan International finns på plats och kraftsamlar för att skala upp våra humanitära insatser – så att fler liv kan räddas.

Du kan hjälpa oss nå fler, swisha här:

Till insamlingen

Tecknad bild på en attack, med texten Libanon.

Libanon

Libanon har drabbats hårt av inbördeskrig och det finns fortfarande motsättningar mellan olika grupper i samhället. Kriget i Syrien och Gaza har satt ytterligare press på landet med miljontals människor på flykt. Mer än hälften av de syriska flyktingarna i Libanon är barn.

Dålig ekonomi drabbar barn

För att klara vardagen blir familjer beroende av att barnen bidrar till försörjningen. Barn tvingas arbeta med jordbruk, på fabrik eller som gatuförsäljare mitt i trafiken. De mest utsatta barnen riskerar att utnyttjas i prostitution, bli offer för människohandel eller rekryteras av väpnade grupper.

Försämrad situation för flickor

Flickor och kvinnor påverkas negativt av den svåra ekonomiska situationen och en ojämställd syn på just flickor och kvinnor, både bland libaneser och flyktingar. Flickor tvingas bland annat stanna hemma för att sköta hushållet och kan därför inte gå i skolan. Utan utbildning minskar deras möjligheter att bestämma över sina egna liv.

Sex procent av barnen i Libanon har tvingats in i barnäktenskap. Men för de flickor som har flytt från Syrien ser det ännu värre ut, bland dem har drygt en av fem tvingats gifta sig innan de har fyllt 19 år. Unga flickor gifts bort för att någon ska få ansvar för dem eller för att familjen är fattig och behöver pengar. Flickor i barnäktenskap är särskilt utsatta för våld.

Det här gör Plan International i Libanon

Plan International finns på plats i Libanon sedan 2016. Vår högsta prioritet i landet är att motverka att barn gifts bort eller tvingas arbeta, genom att fokusera på rätten till utbildning och skydd från våld. Vi arbetar på flera plan för att öka flickors makt över sina liv och möjligheter att slippa barnäktenskap och sexuellt våld.

I Tripoli, norra Libanon, arbetar vi för att stödja tonårsflickors skolgång vilket gör att de får en stabilare grund inför framtiden och samtidigt minskar risken för att de gifts bort tidigt.

Vi arbetar också för att flickors och unga kvinnors sexuella och reproduktiva hälsa och rättigheter ska uppfyllas. Det gör vi genom att informera, arbeta med att förändra attityder och se till att flickor har bättre tillgång till hälsovård och relevanta produkter.

Plan International Libanon informerar och ger stöd till både barn och vuxna för att motverka våld och för att de ska veta vart de ska vända sig om de utsätts. Vi driver också förskolor där både barn och föräldrar får stöd. Vi utbildar unga så att de ska kunna försörja sig och ta plats och påverka samhället på ett positivt sätt.

Plan International har en rapportserie om tonårsflickors situation i humanitära kriser. En av rapporterna handlar om flickor på flykt i Libanon och beskriver hur våldet är en del av deras vardag, att många gifts bort och hur ekonomin påverkar deras möjligheter att gå i skolan.

Läs mer

Tillsammans med flickor i olika åldrar diskuterar vi om vilka deras rättigheter är och hur de kan ta makten över sina liv.

Yngst och starkast i familjen

Tioåriga Kholud var bara tre år när kriget bröt ut och hennes familj tvingades lämna Syrien. Familjen sökte skydd i staden Tripoli i norra Libanon där de nu lever i fattigdom.

Det svåra läget har gjort att Kholuds familj har tvingats gifta bort hennes äldre systrar. Hennes två bröder har även tvingats sluta skolan för att arbeta.

Utmaningarna till trots är Kholud fast besluten om att följa sin dröm och utbilda sig till advokat. Hon har gått med i ett av Plan Internationals program som vi driver tillsammans med en av våra partnerorganisationer i staden där Kholud bor.

– Jag vill bli advokat så att jag kan försvara alla människors rättigheter och göra min röst hörd i samhället där jag bor, säger Kholud.

Programmet som Kholud är en del av är framtaget för barn som riskerar att giftas bort eller tvingas utföra skadligt arbete.  Tillsammans med de andra barnen får hon lära sig mer om sina rättigheter men också träna på olika färdigheter. Hon får även lära sig grundläggande läs- och skrivkunskaper så att hon ska kunna börja studera och få bättre möjligheter att försörja sig själv.

Kholud berättar att hennes syster är introvert och att deras mamma ofta underskattar hennes potential och säger att hon snart ska giftas bort. Men Kholud vägrar acceptera att systerns öde redan är förutbestämt och peppar henne att själv bestämma över sin framtid.

– Min syster kan varken läsa eller skriva men jag försöker lära henne allt det jag lär mig på lektionerna så att hon kan bli en starkare person, säger Kholud.

Kholuds envisa kamp för systerns framtid har till slut gett resultat. Familjen har gått med på att låta hennes syster ta del av Plan Internationals program.

– Jag kan redan se skillnad i min systers personlighet och det är jag väldigt glad för, säger Kholud.

Läs mer
Kholud, 10 år, flydde med sin familj till staden Tripoli i norra Libanon.

fakta om Libanon

Huvudstad: Beirut
Invånare: 6 miljoner
Förväntad livslängd: 80 år
Spädbarnsdödlighet: 4,5 per 1000 födslar
Andel barn som börjar skolan: 86,3 %
Läs- och skrivkunnighet: 91 %
Andel kvinnor i parlamentet: 3 %

Australien

Bangladesh

Läs mer

Belgien

Benin

Läs mer

Bolivia

Läs mer

Brasilien

Läs mer

Burkina Faso

Läs mer

Centralafrikanska republiken

Läs mer

Colombia

Läs mer

Danmark

Dominikanska Republiken

Läs mer

Ecuador

Läs mer

Egypten

Läs mer

El Salvador

Läs mer

Etiopien

Läs mer

Filippinerna

Läs mer

Finland

Frankrike

Ghana

Läs mer

Guatemala

Läs mer

Guinea

Läs mer

Guinea-Bissau

Läs mer

Haiti

Läs mer

Honduras

Läs mer

Hong Kong (SAR Kina)

Indien

Läs mer

Indonesien

Läs mer

Irland

Italien

Japan

Jordanien

Läs mer

Kambodja

Läs mer

Kamerun

Läs mer

Kanada

Kenya

Läs mer

Kina

Läs mer

Laos

Läs mer

Libanon

Läs mer

Liberia

Läs mer

Malawi

Läs mer

Mali

Läs mer

Moçambique

Läs mer

Myanmar

Läs mer

Nederländerna

Nepal

Läs mer

Niger

Läs mer

Nigeria

Läs mer

Norge

Paraguay

Läs mer

Peru

Läs mer

Rwanda

Läs mer

Schweiz

Senegal

Läs mer

Sierra Leone

Läs mer

Spanien

Storbritannien

Sudan

Läs mer

Sverige

Sydkorea

Sydsudan

Läs mer

Tanzania

Läs mer

Thailand

Läs mer

Togo

Läs mer

Tyskland

Uganda

Läs mer

USA

Vietnam

Läs mer

Zambia

Läs mer

Zimbabwe

Läs mer

Östtimor

Läs mer
Insamlingsländer
Insamlingsländer med fadderverksamhet
Programländer
Programländer med fadderverksamhet
Gå till specifikt land