Måndag den 14 februari 2017 är en historisk dag för flickor i Malawi. Det är dagen då 131 av 133 parlamentsledamöter röstade ja för att ändra åldern för äktenskap från 15 år (med föräldrarnas samtycke) till 18 år.

Malawi ligger i södra Afrika och rankas som nummer tolv i världen för högsta förekomst av barnäktenskap, enligt UNICEF. När barn gifts bort är det ofta en konsekvens av fattigdom, kultur, tradition och dåliga lagar. Nu är lagen ändrad i Malawi, men arbete för att få lagen att fästa i praktiken kvarstår.

Plan International var en av de viktigaste organisationerna under påverkansarbetet för att den nya lagen skulle träda i kraft. Lagändringen är ett resultat av ett ihärdigt lobbyarbete där unga aktivister gjort en stor del av arbetet. Plan International vet att barn har ett unikt perspektiv och en kraft att förändra, och fortsätter därför kampen för att stoppa barnäktenskap i Malawi med ungdomar i spetsen.

Tätbefolkad jordbruksnation

Det långsmala landet Malawi är en utpräglad jordbruksnation och majs är den gröda som odlas allra mest. 80 procent av befolkningen är småbönder och jordbrukare. På grund av återkommande katastrofer är landet till stor del beroende av utländskt bistånd.

Malawi är ett av de tätast befolkade länderna i Afrika, framför allt i de södra delarna av landet. Fattigdom, undernäring och aids har under de senaste decennierna varit orsak till ökade dödstal.