Ojämställdhet och brist på kunskap bakom tonårsgraviditeter
Många flickor har ingen aning om hur ett barn blir till och tonårsgraviditeter är vanliga. Plan International arbetar tillsammans med regeringen för att stärka flickors rättigheter.
Lilla Afeena sover gott och ett tunt mintgrönt tyg fladdrar i fönstret. I Alieu distriktet på Östtimors bergiga högland är hemmet typiskt. Väggarna är gjorda av tegelstenar och golvet är stampad jord, hårt packad.
– Jag visste lite om hur ett barn blir till, men inte alls mycket. I skolan lärde vi oss ingenting om det, inte en enda lektion, säger Natalia, 19 år och Afeenas mamma.
Östtimor ligger i Sydostasien och är ett av regionens fattigaste och minst utvecklade länder. Efter årtionden av ockupation och brutalitet fick landet demokratisk självständighet för bara 15 år sedan. Politiska utmaningar är en del av livet, men kvinnor och flickor lider särskilt av den ojämställdhet som råder. De uppfostras att vara lydiga har ingen eller väldigt liten möjlighet att påverka sin egen framtid.
– Vår kultur är väldigt patriarkal och traditionell, så kvinnor och flickor har inte makten att ta beslut för sig själva: för sin hälsa, sina kroppar, sitt deltagande eller sin utbildning, säger Natalia.
– Och även om sexualundervisning står på schemat är läraren ofta inte självsäker eller bekväm nog att ge bra information. De tycker inte att de kan introducera sådant för eleverna, det är för de som är gifta.
Nästan var fjärde tonårsflicka i Östtimor blir gravid och får barn innan hon är 20 år och närmare en femtedel är gifta innan de fyllt 18. Natalias pojkvän övergav henne när hon blev gravid.
– Jag hoppade av skolan och gick aldrig till någon doktor, men jag var rädd eftersom min mamma dog i en förlossning, säger Natalia, som nu uppfostrar sin dotter själv.
Lucia är en annan ung kvinna och ett exempel på ännu ett vanligt öde för flickor: att bli gravid och därefter tvingas gifta sig. Hon tvingades in i ett äktenskap med en mycket äldre lärare.
– När mina föräldrar kom på att jag hade en relation blev de väldigt arga. De sa att de ville slå mig till döds. Jag var väldigt rädd och det slutade på sjukhuset, säger Lucia.
Relationen fortsatte ändå och strax därefter blev Lucia gravid. Hon hade ingen aning om att man kan bli gravid när man har sex. Därefter fanns bara ett alternativ: att gifta sig.
Statistiken visar att våld i hemmet är vanligare bland flickor som gifter sig tidigt, i Östtimor har runt 60 procent upplevt våld från sin partner. Plan International arbetar tillsammans med FN:s befolkningsfond (UNFPA) och regeringen för att förbättra situationen bland annat genom att försöka få in jämställdhet och flickors rättigheter på politikernas agenda. Vi arbetar också för att både flickor och deras familjer ska förstå vad utbildning betyder för utveckling.
Lucia har nu återvänt till yrkesutbildningen, men för Natalia har stigma och skam kring hennes tidiga graviditet gjort att hon inte känner att hon kan återvända.