Ugandas ekonomi växte inte lika mycket under året som prognoserna spått. Torkan som drabbade flera regioner i landet, färre utländska investeringar och konflikten i Sydsudan – som i vanliga fall är en viktig marknad för landets exportvaror – var alla faktorer som påverkade ekonomin.

På den afrikanska kontinenten finns inga andra länder som tar emot lika många flyktingar som Uganda. Människor har flytt hit från Burundi, Eritrea, Kongo, Centralafrikanska republiken, Rwanda och Kenya, men i dag kommer de flesta från Sydsudan. Mer än en miljon sydsudaneser har flytt från världens yngsta land till Uganda på grund av inbördeskriget. Det har skapat en komplex flyktingkris, som orsakats av en ny flyktingström tillsammans med en långvarig flyktingsituation.

Några resultat från året som gått

Plan International har arbetat på plats i Uganda i över 25 år och arbetar för barns och ungas rätt till skydd, utveckling, deltagande och överlevnad i alla våra program. Ett av våra främsta mål Uganda är att säkerställa barns tillgång och rätt till utbildning. Under det senaste året har Plan International arbetat tillsammans med byar och samhällen i landet för att bygga upp eller renovera 25 klassrum i Luwero, Torono och Kamuli. Sammanlagt har det lett till att över 2 000 barn fått möjlighet att gå i skolan. Dessutom fick 1 000 föräldralösa barn och barn i utsatta områden stöd i att gå klart sin utbildning.

I flyktingläger har vi etablerat barnsäkra platser där barn kan få vara barn. Här kan de leka, le och få hjälp av proffs för att behandla trauman som de har upplevt. 18 säkra zoner upprättades i tre olika läger i Uganda. Över 10 000 barn har deltagit i aktiviteter i 30 förskolor som har skapats för de allra minsta barnen.