Postkodlotteriet
Svenska Postkodlotteriet skänker sitt överskott till organisationer som är förmånstagare i lotteriet. 2025 fick Plan International Sverige 21 miljoner kronor i basstöd till vårt arbete för barns rättigheter och flickors lika villkor.

Tjugo år för en bättre värld
Postkodlotteriet skänker hela sitt överskott till de organisationer som är förmånstagare. Med överskott menas den summa som återstår av omsättningen efter att nödvändiga kostnader som lottovinster, driftskostnader och licensavgifter är betalda. I år firar Postkodlotteriet 20 år, och sedan starten 2005 har lotteriet bland annat bidragit med:

Vi vill verkligen tacka Postkodlotteriet och lottköparna för det årliga stödet som gör det möjligt för oss att fortsätta arbeta för barns rättigheter och flickors lika villkor.
#Postkodeffekten
Postkodlotteriets stöd gör det möjligt för oss att göra ännu mer för att stärka barns rättigheter och bidra till jämställdhet runt om i världen. Det kallas #postkodeffekten. Här kommer några exempel på hur pengarna barnsäkrar världen.
Trygga platser för barn på flykt
År 2025 fick Plan International Sverige 15,1 miljoner av Svenska Postkodlotteriet för att förverkliga drömprojektet Safe Steps. Inom projektet ska Plan ta fram mobila team som enkelt kan förflytta sig tillsammans med barn och familjer som tvingats på flykt. De mobila teamen skapar barnsäkra platser där barnen kan leka och bearbeta sina trauman. Tonårsflickor riskerar i högre grad att utsättas för sexuellt våld och människohandel och kommer därför erbjudas extra stöd, och hjälp att driva rättsprocesser om möjligt. Dessutom kommer familjer erbjudas kontantstöd, kläder, matpaket och hygienartiklar som förbättrar deras livsvillkor.

Daniel Paris levererar det glädjande beskedet att vårt drömprojekt Safe Steps beviljats
Mens – inget hinder för flickors utbildning
I Bangladesh arbetar vi tillsammans med WaterAid och med stöd av Postkodlotteriet för att öka kunskapen om mens, bryta tabun och undanröja praktiska hinder så att flickor och unga kvinnor får tillgång till sina rättigheter – varje dag i månaden. Projektet som kallas Stop the Stigma har pågått sedan 2022 och nu ser vi resultaten. Ett exempel är skolan Madrasa som tidigare hade få elever och hotades med nedläggning. Men tack vare projektet har antalet elever ökat med 25 procent eftersom flickor nu kan fortsätta gå i skolan när de har mens.

Lag mot våldtäkt i Senegal blev verklighet
Tillsammans med Fryshuset fick vi 12 miljoner av Postkodlotteriet 2018 för att ge flickor kraft och verktyg för att bidra till förändring. Projektet hette Sisters Create och innebar att tjejer fick lära sig om jämställdhet och sina rättigheter. De fick också tillgång till musikstudior och andra utrymmen för att kunna skapa kultur i olika former.
Tjejerna som var med har blivit förebilder för andra och även bidragit till förändring i sina samhällen. Till exempel gjorde några en låt som blev en del i kampanjen för att kriminalisera våldtäkt i Senegal – vilket lyckades. Det blev också ett utbyte mellan tjejer i studion i Senegal och på Fryshuset i Sverige, ett utbyte som ledde fram till Youtube-serien Pass the mic. Här är första avsnittet.
Pass the Mic - Avsnitt 1
Ungdomar för hållbara städer
Under tre år drev Plan International tillsammans med WWF projektet Vår stad 2030 för klimatsmarta och hållbara städer, som finansierades av Postkodlotteriet. Vi utbildade och engagerade barn och unga och skapade möjligheter för dem att påverka beslutsfattare för att uppnå målet om max 1,5 graders uppvärmning – och hållbara städer och skolor. Projektet som startade i Zambia, Rwanda, Uganda och Filippinerna har skapat märkbara förändringar i mer än 30 skolor tack vare att drygt 5 600 lärare och elever har utbildats i hållbar utveckling och riskminimering vid katastrofer.