Bli fadder

Telefontider givarservice:

Måndag–torsdag 10.00–12.00

Box 92150, 120 08 STOCKHOLM
Org.nr. 802404-9150
ID ideell organisation: 802404-9150

Efter orkanen i Haiti

Sedan orkanen Matthew drabbade Haiti i oktober 2016 har Plan International arbetat med akut stöd till barn och familjer och för att ge barn en så normal vardag som möjligt. Vi har delat ut skydd, förnödenheter och hygienpaket till familjer som fått sina hem förstörda och vi har öppnat flera trygga platser för barn där de får hjälp med att bearbeta de upplevelser de haft i samband med orkanen.

På de barnvänliga platserna får barnen psykosocialt stöd och de barn som inte kan gå i sin vanliga skola får utbildning. Många skolor är fortfarande stängda eftersom de fungerar som tillfälligt skydd för tusentals människor som mist sina hem.

Orkanen Matthew i Haiti - karta - Plan International

Om orkanen matthew

Tisdagen den 4 oktober 2016 drabbade orkanen Matthew Haiti med en vindstyrka på 230 km i timmen. Skyfall och 16 meter höga vågor översvämmade kusten, rev ner träd, slet bort hustak och skadade infrastruktur så som vägar och broar.

Orkanen drabbade ett redan sårbart land som de senaste åren kämpat för att återhämta sig från den förödande jordbävningen 2010. De stora översvämningarna som orkanen Matthew orsakat innebär också en stor risk för Haiti, som har en av världens värsta koleraepidemier med täta utbrott efter översvämningar.

Josianne bygger sakta men säkert upp sitt hem

Josianne och hennes familj bodde bara några meter från havet i Duvineau i Haiti. I familjen finns fyra barn och alla var hemma när orkanen Matthew slog till. Nu bygger de ett nytt hus.

– Vårt tak var ett av de första som slets bort av vinden, säger Josianne.

Familjen flydde till en vän vars hus såg ut att vara mindre skadat.

– Mina två döttrar är 8 och 13 år, de följde efter så snabbt de kunde medan min man bar vår treåriga son. Jag kämpade i vinden med vår nio månader gamla son, säger Josianne.

Så småningom tvingades familjen överge även vännens hus och hittade tillslut skydd på ett kulturcenter, den enda byggnaden i närheten som inte förstörts. Josianne minns hur fullt det var.

– Vi stod packade i rummet. Barnen var otröstliga och vi undrade alla när stormen skulle gå över, säger hon.

Närmare 3 600 hus förstördes i distriktet där Josiannes familj lever. Dessutom förlorade många människor möjligheten att arbeta, vilket leder till enorma svårigheter att möta de dagliga behoven av mediciner, mat, vatten och hygien. Dessutom blir möjligheterna att bygga upp de förstörda hemmen små. En av Plan Internationals första åtgärder var att se till så att familjer fick kunde ta tillbaka kontrollen över sina liv. De fick bland annat paket med filtar, presenningar, myggnät, rep och andra förnödenheter.

Josiannes hus förstördes helt. Medan de bygger upp det igen bor familjen i ett tillfälligt hus som de byggt med hjälp av Plan Internationals paket.

– Vi hade aldrig kunnat få tag på pengar till tallrikar eller matlagningsredskap för att göra mat till barnen. Utan filtarna vi fick vet jag inte hur vi skulle ha klarat kylan som kom efter orkanen, säger Josianne.