Bli fadder

Telefontider givarservice:

Måndag–torsdag 10.00–12.00

Box 92150, 120 08 STOCKHOLM
Org.nr. 802404-9150
ID ideell organisation: 802404-9150

Barnen på flykt

I centrala Afrika pågår sedan flera år en tyst flyktingkris. Tusentals barn har flytt från våldsamheter i Burundi till Tanzania, och många har gjort den långa resan helt på egen hand. Ett av världens största flyktingläger blir deras nya hem. Nu kan du hälsa på dem där.

Vi flydde från döden, säger 11-årige Feniyas, som är ett av hundratusen barn i flyktinglägret Nyarugusu. Här möter vi barn som har fått hela sin trygghet raserad. Flyktinglägret är världens tredje största* och vardagen är tuff. Ändå klingar skratt och glada rop på Plan Internationals barnsäkra platser, dit barn kommer för att få stöd, och utrymme att leka.

Nu kan du uppleva verkligheten för de glömda flyktingbarnen – genom att helt enkelt kliva in i deras värld. “Mitt nya hem är en 360-upplevelse där du utforskar flyktinglägret Nyarugusu, tillsammans med barnen som bor där. Det är de verkliga flyktingbarnens berättelser, som vi samlat under vårt arbete med barnen i lägret.

Klicka på bilden nedan,  och kliv in.

*När “Mitt nya hem” skapades 2016 var Nyarugusu ett av världens största flyktingläger. Sedan dess har de flesta flyktingar flyttat till nya läger i området, eller – för ett fåtal som kan – tillbaka till Burundi.

Upplev Mitt nya hem med din VR-utrustning

Om du har VR-utrustning kan du titta på Mitt nya hem här.

“Första kvällen i lägret hade vi inget att äta”
Eric, 12 år, berättar om flykten och vardagen i lägret.

För skolor: material för grundskolan och gymnasiet

Låt dina elever prova livet på flykt, med hjälp av pedagogiska övningar och spännande uppdrag. Ladda hem materialen här:

Mitt nya hem_Mellanstadiet

Mitt nya hem_Högstadiet

Mitt nya hem_Gymnasiet

Hur jobbar Plan International med barn på flykt?

Vi har samlat de vanligaste frågorna och svaren om Plan Internationals arbete med barn på flykt.

Tips:

Ladda hem appen “Dörren till flyktinglägret” och låt eleverna kliva in i flyktinglägret genom sina mobiler. Appen är gratis och finns för både Android och Apple.

Vill du stödja Plan Internationals katastrofarbete?

BLI KATASTROFFADDER