“Jag bönade och bad mina föräldrar om att inte gifta bort mig”
När sextonåriga Amrita från Nepal fick höra om planerna på att gifta bort henne, bönade hon sina föräldrar om att säga nej till giftermålsanbudet.
“Jag vill inte gifta mig innan jag avslutat min utbildning” säger Amrita.
Att gå i skolan är fortfarande en dröm för väldigt många unga i världen. Hindren för barn och unga är många och kräver olika lösningar. Likheten är viljan att skaffa sig en utbildning och bättre förutsättningar för framtiden. Drömmen finns hos Sebontu, fjorton år från Etiopien som behöver hjälpa till hemma, bär vatten och passa småsyskonen. Hos Mais, sex år, som tvingades fly från Syrien, bor i ett flyktingläger i Libanon och aldrig fått möjligheten att gå i skolan. Hos tioåriga Ana från Peru, som efter svåra översvämningar tvingas gå en halvtimme genom stekande sol i öken för att komma till den temporära skolan.
Amrita oroad sig för att pressen omgivningen och släktingar skulle få hennes föräldrar skulle säga ja till giftermålsanbudet. När hon kom hem från skolan tydliggjorde hon för sina föräldrar att “Jag gifter mig inte under några omständigheter förrän tidigast när jag är 20 år gammal och har gått färdigt skolan.”
På kvällen när den andra familjen kom på besök, hade Amrita gått och lagt sig, för att sända en signal, och hennes föräldrar tackade nej. Nyheten om att hennes äktenskap upphävdes nådde resten av by och hon hyllades för sitt mod. “Det känns som om jag har fått ett nytt liv.” förklarar Amrita som fortsatte sina studier och för närvarande går i näst sista året. Hon vill bli en lärare för att kunna utbilda fattiga barn i hennes by.
Barn äktenskap är ett vanligt problem i Nepal landsbygdsområden. Ungefär 50 procent av barnen ingår äktenskap innan 18 års ålder, på grund av bristande medvetenhet, fattigdom och svag tillämpning av barnäktenskapslagstiftning. Plan International stöder tjejer och killar i att fortsätta sin utbildning och att hitta en anställning, så att de inte är beroende av äktenskap som en källa till ekonomiskt välbefinnande.