Syfte: Inledande samtal om mens, vad det kan innebära och vad vi lägger för tolkningar i ord kopplade till mens.
Metod: Rita associationer utifrån ett givet ord. Diskutera i grupp. Läsa text från Plan International och reflektera.
Tid: 90 min
Syfte: Inledande samtal om mens, vad det kan innebära och vad vi lägger för tolkningar i ord kopplade till mens.
Metod: Rita associationer utifrån ett givet ord. Diskutera i grupp. Läsa text från Plan International och reflektera.
Tid: 90 min
Varje grupp får en lapp med ett ord på. Utan att eleverna i grupperna får prata med varandra ska de tolka ordet och rita det på sitt papper. Varje grupp ritar sitt ord på sitt papper. Alla är tysta, tolkar och ritar. De har 10 minuter på sig att rita.
Det är viktigt att alla i gruppen får se ordet men att de sedan stoppar lappen i fickan så att ingen annan grupp kan se vilket ord de ritar.
Ge grupperna lappar med följande ord:
2. Samtala: Stanna ritandet och be grupperna rotera så att alla kommer till ett papper med illustrationer av ett annat ord. Nu står grupperna framför illustrationer de inte vet vad de handlar om.
Nu får de samtala om vad de ser och tolka gemensamt. Be eleverna tolka illustrationerna och skriva ord vid dem. Vad tror de att den tidigare gruppen illustrerat? Grupperna får 10 min att samtala och skriva.
3. Reflektera: Berätta för eleverna att dagens lektion handlar om mens. Gå igenom respektive bild och tolkning. Samtala med eleverna hur orden är kopplade till mens och hur grupperna tolkat orden.
4. Lyssna: Läs följande text från Plan International för eleverna:
“Varje dag har hundratals miljoner flickor och kvinnor mens. Men det som borde vara helt naturligt är på många håll i världen något som stoppar flickor och kvinnor från att delta fullt ut i samhällsliv, skola och arbete. Plan International arbetar för att mens inte ska vara ett hinder för flickor.
Mens är en nyckelfråga för flickors rättigheter och global utveckling. Det är inte enbart en fråga om hygien utan också om tabun, stigma och stereotypa könsnormer.
Mens kan innebära att:
Flickor missar skolan
Varje dag tvingas miljontals flickor stanna hemma från skolan när de har mens. Det kan vara för att det saknas säkra toaletter på skolan, för att de inte har bra mensskydd eller för att de blir trakasserade om de blöder igenom kläderna. Var tredje skola i världen saknar säkra och bra toaletter och i låginkomstländer har inte ens hälften av skolorna toaletter. Att vara hemma flera dagar i månaden påverkar förstås skolresultaten negativt.
Första mensen – dags att gifta sig
På många platser ses flickors första mens som ett tecken på att hon har blivit kvinna och därmed är redo att sluta skolan, gifta sig och bli mamma – även om hon är så ung som 10-11 år.
Mens ses som smutsigt och skamligt
I hela världen möts flickor av föreställningar om mens som något fult, smutsigt och skamfyllt. Mens blir tabu att prata om och de behov flickor har när de har mens, som att kunna sköta sin hygien, ignoreras. Många flickor vet inte vad det är som händer när de får sin första mens. Inom vissa kulturer, exempelvis i Nepal, får menstruerande flickor och kvinnor inte vistas i hemmet eller röra vid mat på grund av föreställningen att den då ska ruttna.”
När eleverna hört texten ska de lösa reflektionsuppgiften i sin grupp. Här kan du som lärare använda digitala verktyg som Menti eller Kahoot och samla alla elevers ord så de syns på tavlan eller skärmen. Givetvis kan du också använda lappar, men det är bra om alla svar är anonyma.
7. Samtala: Avsluta lektionen med ett sammanfattande samtal om elevernas nya fem ord och perspektiven de fick i filmen.
Första mensen kan innebära att livet förändras över en natt. Flickor ses som redo att giftas bort, de tvingas sluta skolan och får inte längre röra sig lika fritt. Därför är mens en central fråga för flickors rättigheter.
På internationella mensdagen den 28 maj kan du vara med och visa att mens är blodigt allvar tillsammans med Plan International. Måla 5 röda punkter på naglarna. En för varje konsekvens. Stå upp för flickors rättigheter genom att sprida budskapet med en bild i dina sociala medier den 28 maj. Använd gärna #blodigtallvar.