Elever tillverkar mensskydd i Uganda
Pauline var 15 år när hon fick sin första mens. Hon var i skolan när hon blödde igenom kjolen inför klasskamraterna, hon hade aldrig hört talas om mens.
– Pojkarna började skratta och jag skämdes, säger Pauline.
För tre år sedan var det vanligt att pojkarna i skolan ritade bilder på slaktade hönor om en flicka hade blött igenom kläderna. ”Det ser ut som att hon blivit våldtagen” kunde de säga.
– Jag gick inte tillbaka till skolan på två månader för att jag var rädd för att pojkarna skulle reta mig, säger Pauline.
Till slut tvingades Pauline byta skola. Det hon utsattes för, och vilka konsekvenser det fick, kan låta extremt men hon är inte ensam.
Missar skoldagar varje månad
Många flickor i Uganda missar flera skoldagar i månaden när de har mens. Förklaringen finns i den skam som kopplas till mens, men också i att många har svårt att sköta sin menshygien i skolan. Det saknas ofta rinnande vatten, tvål, låsbara toaletter utan insyn och många har inte tillgång till mensskydd.
Bara 57 procent av flickorna i Uganda går klart grundskolan. Orsakerna är flera men mens spelar stor roll. Plan International arbetar på flera sätt för att mens inte ska vara ett hinder för flickor i Uganda.
Elever tillverkar mensskydd
En av de unga aktivister som arbetar tillsammans med Plan International är Sophie, 24 år.
– Vi kräver att regeringen ska budgetera för gratis mensskydd så att de når alla skolflickor, säger hon.
Dessutom har Plan International projekt på skolor. Då tillverkar flickor och pojkar återanvändningsbara mensskydd av bomull och plast som flickorna kan ta med sig hem. De får också information, bland annat genom sång och rollspel, för att bryta tabun kring mens.
Personalen på Paulines skola vittnar om hur pojkarnas och lärarnas attityder förändrats dramatiskt sedan programmet började. Pojkarna stöttar nu flickorna i stället för att trakassera dem. Plan International har också sett till att närmare 200 skolor nu har toaletter med dörrar och tillgång till tvål och vatten.