En kort väg till
färre rättigheter
Barnsäkra världen tillsammans med oss!
Barnsäkra världen tillsammans med oss!
En miljard flickor och kvinnor bor i länder där jämställdheten antingen går bakåt eller har stannat av.
I en allt mer polariserad värld där demokratin i många länder backar, antalet konflikter ökar och anti-gender-rörelsen* fått fäste, drabbas barn och särskilt flickor extra hårt. I USA och delar av Europa ser vi hur aborträtten begränsas, i konfliktdrabbade länder som Ukraina, Sudan och Etiopien ökar våldet mot flickor och kvinnor och i Afghanistan förbjuds kvinnor från att tala på offentliga platser och flickor från att gå klart skolan.
Faktum är att inget land i dagsläget är jämställt. Var du än bor i världen så diskrimineras och behandlas du annorlunda för att du föds som flicka. Flickor och kvinnor förlorar rätten till sin kropp, tystas ner och dras tillbaka in i könsroller. När jämställdheten tar stora kliv bakåt blir det tydligt: det är en kort väg till färre rättigheter.
*Anti-gender-rörelsen motsätter sig HBTQi-rättigheter och jämställdhet. Rörelsen anser bland annat att undervisning om kön och sexualitet utgör ett hot mot traditionella värderingar.
En miljard flickor och kvinnor bor i länder där jämställdheten antingen går bakåt eller har stannat av.
I en allt mer polariserad värld där demokratin i många länder backar, antalet konflikter ökar och anti-gender-rörelser fått fäste, drabbas barn och särskilt flickor extra hårt. I USA och delar av Europa ser vi hur aborträtten begränsas, i konfliktdrabbade länder som Ukraina, Sudan och Etiopien ökar våldet mot flickor och kvinnor och i Afghanistan förbjuds kvinnor från att tala på offentliga platser och flickor från att gå klart skolan.
Faktum är att inget land i dagsläget är jämställt. Var du än bor i världen så diskrimineras och behandlas du annorlunda för att du föds som flicka. Flickor och kvinnor förlorar rätten till sin kropp, tystas ner och dras tillbaka in i könsroller. När jämställdheten tar stora kliv bakåt blir det tydligt: det är en kort väg till färre rättigheter.
*Anti-gender-rörelsen motsätter sig HBTQi-rättigheter och jämställdhet. Rörelsen anser bland annat att undervisning om kön och sexualitet utgör ett hot mot traditionella värderingar.
17-åriga Bokayo och hennes mormor förlorade allt de ägde på grund av torkan i Etiopien. De sökte skydd i ett läger för internflyktingar i Borana, där de har bott de senaste två åren. Men det var också här som Bokayo blev brutalt attackerad. En natt när hon låg ensam i sitt tält blev hon våldtagen av en främmande man.
– Jag låg och sov och plötsligt var han där. Jag kände inte igen honom. Han våldtog mig och försvann, säger hon tyst.
För en kort tid sedan fick Bokayo redo på att hon blivit gravid efter övergreppet. Beskedet lämnade henne chockad och ledsen.
– Jag tänker på att barnet snart föds och på hur jag ska kunna mata barnet. När barnet växer upp vill jag att barnet ska gå i skolan. Jag vill studera själv också, men jag kan inte tänka på framtiden nu.Bokayos historia är tyvärr inte unik. Många tonårsflickor blir gravida efter sexuella övergrepp och genom barnäktenskap. I delar av Etiopien, särskilt i de områden som drabbats av torka, har antalet barnäktenskap ökat kraftigt. Klimatkrisen driver familjer att gifta bort sina döttrar i hopp om att de ska få ett bättre liv.
Plan International kämpar för att säkerställa att alla barns rättigheter respekteras, inklusive rätten att bestämma över sin kropp, sin sexualitet och sitt liv. Vi arbetar med barn, föräldrar, hela samhällen, partners och regeringar och sprider kunskap om jämställdhet, samtycke och flickors rättigheter.
Vi ser bland annat till att alla barn och unga får
På högre nivå kämpar vi dessutom för att
Världen är inte ett tryggt hem för alla barn. Bidra till vårt arbete och barnsäkra världen tillsammans med oss!
“Vi står upp för rätten till abort. Att begränsa eller förbjuda aborträtten gör att antalet osäkra aborter ökar, vilket ofta leder till svåra komplikationer och i värsta fall döden.”
Izla Berthdavid, SRHR-expert, Plan International. Läs mer om vårt arbete för sexuella och reproduktiva rättigheter här.
Tillgången till grundläggande sjukvård är starkt begränsad runt om i världen, vilket bidrar till ökad mödradödlighet och fler förlossningskomplikationer. Varje år dör hundratusentals kvinnor och barn i samband med graviditeter och förlossningar.
Majoriteten av alla dödsfallen inträffar i konflikt -och katastrofdrabbade områden med stora befolkningsgrupper på flykt.
Men med rätt utbildning och utrustning kan tusentals liv räddas. Plan International finns på plats för att ge varje mamma och barn en säker graviditet, förlossning och trygg start i livet. Det handlar om att utbilda personal, utrusta förlossningskliniker och tillgängliggöra vård.
Sudan upplever just nu den värsta humanitära situationen på över 40 år. 10 miljoner människor är på flykt undan inbördeskriget och det urskillningslösa våldet. Det är kvinnor och barn som utgör majoriteten av flyktingarna i och från Sudan, eftersom männen och sönerna stannar kvar.
– När familjer på flykt separeras från varandra uppstår oro för barns och särskilt flickors säkerhet. Plan International är oroad över att detta ökar risken för exploatering och övergrepp mot barn, flickor och kvinnor, säger Charity Meijer, Plan International Sverige.
Varje dag är en kamp för överlevnad, och hungern är utbredd i landet. När en flicka gifts bort får familjen en mun mindre att mätta. Som följd ökar risken för att flickor tvingas in i tidiga äktenskap, som en överlevnadsstrategi. Samtidigt riskerar flickor, framförallt tonårsflickor, att tvingas utstå sexuella övergrepp i utbyte mot mat och vatten.
Plan International har funnits på plats och arbetat i Sudan sedan 1977. Vi ser till att drabbade familjer får det de behöver för att överleva. Det inkluderar mat, vatten, filtar, hinkar, myggnät och hygienartiklar. Vi bygger dessutom tillfälliga skyddsrum och driver barnvänliga och trygga platser där barn får hjälp att bearbeta trauman. Vi kämpar för att stoppa barnäktenskap och har ett särskilt fokus på flickors rättigheter.Som Flickafadder stödjer du inte ett enskilt barn, utan hjälper tusentals utsatta flickor runt om i världen. Du får löpande uppdateringar om vad dina pengar har bidragit till.
/månad som i .
Du kan ändra eller avsluta ditt fadderskap när du vill.
Plan International är en del av konsortiumet Equal Measures 2030, vilket nyligen släppt rapporten A gender equal future in crisis? Findings from the 2024 SDG Gender Index. Rapporten visar på ett globalt bakslag mot jämställdhet där jämställdheten har stagnerat eller minskat i 40 % av de undersökta länderna. Sverige hamnar bland de länder där utvecklingen går åt fel håll. Med mindre än sex år kvar till deadline för Agenda 2030 är risken stor att det år 2030 kommer att vara mindre jämställt än vad det var 2015, när löftena antogs.
Ladda ner rapporten “A gender equal future in crisis?” (PDF)