Bli fadder

Telefontider givarservice:

Måndag–torsdag 10.00–12.00

Box 92150, 120 08 STOCKHOLM
Org.nr. 802404-9150
ID ideell organisation: 802404-9150

Få tillbaka pengar på skatten! Läs mer

 

En kort väg till
färre rättigheter

Barnsäkra världen tillsammans med oss!

En miljard flickor och kvinnor bor i länder där jämställdheten antingen går bakåt eller har stannat av.

I en allt mer polariserad värld där demokratin i många länder backar, antalet konflikter ökar och anti-gender-rörelsen* fått fäste, drabbas barn och särskilt flickor extra hårt. I USA och delar av Europa ser vi hur aborträtten begränsas, i konfliktdrabbade länder som Ukraina, Sudan och Etiopien ökar våldet mot flickor och kvinnor och i Afghanistan förbjuds kvinnor från att tala på offentliga platser och flickor från att gå klart skolan.

Faktum är att inget land i dagsläget är jämställt. Var du än bor i världen så diskrimineras och behandlas du annorlunda för att du föds som flicka. Flickor och kvinnor förlorar rätten till sin kropp, tystas ner och dras tillbaka in i könsroller. När jämställdheten tar stora kliv bakåt blir det tydligt: det är en kort väg till färre rättigheter.

*Anti-gender-rörelsen motsätter sig HBTQi-rättigheter och jämställdhet. Rörelsen anser bland annat att undervisning om kön och sexualitet utgör ett hot mot traditionella värderingar.

Bli flickafadder

 

En miljard flickor och kvinnor bor i länder där jämställdheten antingen går bakåt eller har stannat av.

I en allt mer polariserad värld där demokratin i många länder backar, antalet konflikter ökar och anti-gender-rörelser fått fäste, drabbas barn och särskilt flickor extra hårt. I USA och delar av Europa ser vi hur aborträtten begränsas, i konfliktdrabbade länder som Ukraina, Sudan och Etiopien ökar våldet mot flickor och kvinnor och i Afghanistan förbjuds kvinnor från att tala på offentliga platser och flickor från att gå klart skolan.

Faktum är att inget land i dagsläget är jämställt. Var du än bor i världen så diskrimineras och behandlas du annorlunda för att du föds som flicka. Flickor och kvinnor förlorar rätten till sin kropp, tystas ner och dras tillbaka in i könsroller. När jämställdheten tar stora kliv bakåt blir det tydligt: det är en kort väg till färre rättigheter.

*Anti-gender-rörelsen motsätter sig HBTQi-rättigheter och jämställdhet. Rörelsen anser bland annat att undervisning om kön och sexualitet utgör ett hot mot traditionella värderingar.

Bli flickafadder

736 miljoner

Flickor och kvinnor har utsatts
för någon form av könsrelaterat våld.*

42 procent

Av världens flickor och kvinnor
lever i länder med repressiva abortlagar.**

Våldtagen och rädd

17-åriga Bokayo och hennes mormor förlorade allt de ägde på grund av torkan i Etiopien. De sökte skydd i ett läger för internflyktingar i Borana, där de har bott de senaste två åren. Men det var också här som Bokayo blev brutalt attackerad. En natt när hon låg ensam i sitt tält blev hon våldtagen av en främmande man.

– Jag låg och sov och plötsligt var han där. Jag kände inte igen honom. Han våldtog mig och försvann, säger hon tyst.

För en kort tid sedan fick Bokayo redo på att hon blivit gravid efter övergreppet. Beskedet lämnade henne chockad och ledsen.

– Jag tänker på att barnet snart föds och på hur jag ska kunna mata barnet. När barnet växer upp vill jag att barnet ska gå i skolan. Jag vill studera själv också, men jag kan inte tänka på framtiden nu.
Läs mer

På plats i Etiopien

Bokayos historia är tyvärr inte unik. Många tonårsflickor blir gravida efter sexuella övergrepp och genom barnäktenskap. I delar av Etiopien, särskilt i de områden som drabbats av torka, har antalet barnäktenskap ökat kraftigt. Klimatkrisen driver familjer att gifta bort sina döttrar i hopp om att de ska få ett bättre liv.

Plan International har funnits på plats i Etiopien sedan 1995. I alla våra program arbetar vi för barns och ungas rätt till skydd, utbildning och överlevnad. Ett annat fokusområde är ungas sexuella och reproduktiva hälsa. Det handlar bland annat om att utbilda flickor om rätten till sin egen kropp och att stoppa skadliga traditioner.
Läs mer

Så arbetar Plan International

Plan International kämpar för att säkerställa att alla barns rättigheter respekteras, inklusive rätten att bestämma över sin kropp, sin sexualitet och sitt liv. Vi arbetar med barn, föräldrar, hela samhällen, partners och regeringar och sprider kunskap om jämställdhet, samtycke och flickors rättigheter.

Vi ser bland annat till att alla barn och unga får

  • stöd att bearbeta traumatiserande upplevelser, såsom övergrepp och våld samt ekonomisk och juridisk hjälp
  • faktabaserad information om sin egen och andras kroppar och utveckling, sex, samtycke, relationer, hälsovård eller moderna preventivmedel – så att de själva kan fatta viktiga beslut om sina liv
  • hälsovård, med preventivmedel och rådgivning som är anpassad efter ungas behov och där barn och unga bemöts med respekt

På högre nivå kämpar vi dessutom för att

  • förändra diskriminerande lagstiftning som hindrar flickor från att fortsätta gå i skolan efter att de blivit gravida eller som tillåter barnäktenskap

Världen är inte ett tryggt hem för alla barn. Bidra till vårt arbete och barnsäkra världen tillsammans med oss!


“Vi står upp för rätten till abort. Att begränsa eller förbjuda aborträtten gör att antalet osäkra aborter ökar, vilket ofta leder till svåra komplikationer och i värsta fall döden.”

Izla Berthdavid, SRHR-expert, Plan International. Läs mer om vårt arbete för sexuella och reproduktiva rättigheter här.

Marian, 15, bor i ett läger byggt av Plan International.

 

Våldet mot flickor och kvinnor ökar i Sudan

Sudan upplever just nu den värsta humanitära situationen på över 40 år. 10 miljoner människor är på flykt undan inbördeskriget och det urskillningslösa våldet. Det är kvinnor och barn som utgör majoriteten av flyktingarna i och från Sudan, eftersom männen och sönerna stannar kvar.

– När familjer på flykt separeras från varandra uppstår oro för barns och särskilt flickors säkerhet. Plan International är oroad över att detta ökar risken för exploatering och övergrepp mot barn, flickor och kvinnor, säger Charity Meijer, Plan International Sverige.

Varje dag är en kamp för överlevnad, och hungern är utbredd i landet. När en flicka gifts bort får familjen en mun mindre att mätta. Som följd ökar risken för att flickor tvingas in i tidiga äktenskap, som en överlevnadsstrategi. Samtidigt riskerar flickor, framförallt tonårsflickor, att tvingas utstå sexuella övergrepp i utbyte mot mat och vatten.
 
Plan International har funnits på plats och arbetat i Sudan sedan 1977. Vi ser till att drabbade familjer får det de behöver för att överleva. Det inkluderar mat, vatten, filtar, hinkar, myggnät och hygienartiklar. Vi bygger dessutom tillfälliga skyddsrum och driver barnvänliga och trygga platser där barn får hjälp att bearbeta trauman. Vi kämpar för att stoppa barnäktenskap och har ett särskilt fokus på flickors rättigheter.
Läs mer

Försvara flickors rättigheter och få en tygpåse

Som Flickafadder gör du skillnad varje månad för tjejer världen över och är med och stoppar barnäktenskap, könsstympning och våld mot flickor.

För att uppmärksamma internationella flickdagen och vikten av jämställdhet får de 200 första som blir faddrar under oktober månad vår fina tygpåse i välkomstpresent!

Vill du vara med i kampen
för jämställdhet?

Bli Flickafadder

Försvara flickors rättigheter och få en tygpåse

Som Flickafadder gör du skillnad varje månad för tjejer världen över och är med och stoppar barnäktenskap, könsstympning och våld mot flickor. För att uppmärksamma internationella flickdagen och vikten av jämställdhet får de 200 första som blir faddrar under oktober månad vår fina tygpåse i välkomstpresent!

Vill du vara med i kampen
för jämställdhet?

Bli Flickafadder

 

Vill du ditt företag kämpa för flickors rättigheter?

Läs om partnerskapge en företagsgåva

 

Vill du ditt företag kämpa för flickors rättigheter?

Läs om partnerskap
ge en företagsgåva

Fakta om jämställdhet och vårt arbete

Vad betyder jämställdhet?

Jämställdhet betyder jämlikhet mellan flickor och pojkar och mellan kvinnor och män. Det handlar om lika villkor, rättigheter och möjligheter att forma samhället och sitt eget liv, oavsett kön.

Var backar jämställdheten?

En miljard kvinnor och flickor bor i länder där jämställdheten antigen stannat av eller backat enligt en ny rapport från Equal Measurers 2030 och Plan International. Rapporten visar på det globala bakslag mot jämställdhet som vi sett under en tid. Med mindre än sex år kvar till deadline för Agenda 2030 är risken stor att det 2030 kommer att vara mindre jämställt än vad det var 2015, när löftena antogs.

  • Jämställdheten har stagnerat eller minskat i 40 % av de undersökta länderna. Sverige är ett av dem.
  • 2,4 miljarder flickor och kvinnor – en tredjedel av världens befolkning – bor i länder med dålig eller mycket dålig jämställdhet. 

Hur arbetar ni för att bryta könsroller och främja jämställdhet?

Oftast är det inte bara en individ som hindrar flickor från att delta i samhället, utan det är snarare traditionella könsnormer som genomsyrar hela samhällen som står i vägen. På många håll i världen är dessa normer kopplat till fattigdom och en patriarkal syn på flickor och kvinnor. Vi arbetar för att bryta stereotypa normer och värderingar så att flickor kan få sina rättigheter tillgodosedda.

I vårt fotbollsinitativ på landsbygden i Paraguay ingår 27 samhällen och här visar över 400 flickor, pojkar och ungdomar sina samhällen att det är möjligt att dela utrymmen fria från våld baserat på ömsesidig respekt och jämställdhet. Samtliga fotbollstränare har gått en utbildning i jämställdhet och många vittnar om förändrade attityder hos både barn och föräldrar – mammor som pappor. Här kan du läsa mer på vår hemsida om hur vi arbetar för jämställdhet tillsammans med flickor, pojkar, kvinnor och män.

Hur stoppar ni barnäktenskap och könsstympning?

Barnäktenskap
Ett viktigt arbete du bidrar till som Flickafadder är att vara med i vårt arbete för att stoppa barnäktenskap! Plan Internationals projekt för att bekämpa barnäktenskap involverar flickor, pojkar, deras familjer och arbetar också för att påverka lagstiftning och för att inrätta skyddssystem för flickor som utsätts för våld.

  • Vi behöver lagar som förhindrar barnäktenskap.
  • Vi verkar för att unga barnmammor blir synliga i statistiken och nås av ökat stöd och utbildning.
  • Vi ger flickor ökad kunskap om sina rättigheter, ökad tillgång till egna ekonomiska medel och fler möjligheter att knyta nya sociala nätverk!
  • Samt arbetar med att minska det sociala och ekonomiska tryck som får familjer att fortsätta gifta bort sina döttrar i låg ålder.

Läs mer om barnäktenskap
Könsstympning
Könsstympning existerar på grund av trossystem och traditioner som har sina rötter tusentals år tillbaka. Det är en skadlig sedvänja som grundar sig på djupt inrotade åsikter och uppfattningar om flickors roll i samhället. Plan International jobbar på både lokal nivå i samhällen med flickor, pojkar, föräldrar och traditionella ledare och på nationell nivå för att stärka lagar som motverkar könsstympning. Vi ger flickor tillgång till korrekt och faktabaserad hälsoinformation och sexualundervisning – både i och utanför skolan.

Läs mer om könsstympning

Vad är Plan International för organisation?

Plan International Sverige är en del av den globala barnrättsorganisationen Plan International med verksamhet i över 80 länder. Vi arbetar på uppdrag av barn för att stärka deras rättigheter och säkerställa att flickors lika villkor respekteras. Plan International är politiskt och religiöst oberoende och allt vårt arbete utgår från FN:s barnkonvention.

Plan International grundades 1937. I Sverige har vi funnits sedan 1997.

Här kan du läsa mer om vår verksamhet: Om Plan International

Vad innebär könsnormer?

Normer är de outtalade regler som styr människors agerande och värderingarna i ett samhälle. Sociala förväntningar och viljan att passa in är starka krafter, särskilt i vissa faser av livet såsom tonåren. Människor kan anpassa sig även när det går emot vad de själva tror på. Normer om kön handlar om samhällets syn på vad det innebär att vara kvinna eller man, flicka eller pojke.

Normerna hänger ihop med könsroller som definierar vad som anses vara lämpligt beteende för kvinnor respektive män. Könsnormer håller kvar maktskillnader mellan könen och innebär kraftiga begränsningar för kvinnor och män, liksom flickor och pojkar, i många situationer och vid olika val i livet.

Vad beror tillbakagången av jämställdhet på?

  En del av tillbakagången beror på: 

    • Den senaste tidens utbrott av våld och konflikter. 50% fler flickor och kvinnor lever i konfliktdrabbade länder än 2017.
    • Under pandemin ökade våldet i hemmet explosionsartat
    • Talibanerna tog tillbaka makten i Afghanistan.
    • Flickor och kvinnor förtrycks brutalt i Iran.
    • Anti-gender-rörelsen motsätter sig HBTQ+-rättigheter och jämställdhet. Rörelsen anser bland annat att undervisning om kön och sexualitet utgör ett hot mot traditionella värderingar, ofta med stöd från konservativa religiösa och nationalistiska grupper.
    • På flera håll i världen minskar aborträtten.

      Vi ser även tendenser i Sverige: 

      • Biståndet till organisationer som arbetar för jämställdhet har minskat kraftigt.
      • Stödet till UN Women har halverats de senaste åren
      • Och stödet till civilsamhällesorganisationer som jobbar med jämställhet har minskat – trots löften om en ökning.

        Läs med här.

Hur jobbar ni med att informera om sexuell hälsa?

En viktig fråga är vad vi kallar för SRHR (Sexuell och Reproduktiv Hälsa och Rättigheter) där unga flickor och pojkar får lära sig om bland annat kroppen, sexualitet, samtycke och hur man skyddar sig. Därför är det något som vi på Plan International varje år satsar stora resurser på i våra projekt. Ett annat viktigt område är utbildning: vi kan t ex tydligt se att flickor som får gå färdigt i skolan föder barn senare samt friskare och färre barn. Läs gärna mer om vårt arbete här.

Hur kan jag engagera mig för flickors rättigheter?

Du kan engagera dig genom att:

  • Bli Flickafadder
    Som Flickafadder står du upp för jämställdhet och stödjer vårt arbete för flickor som lever under de tuffaste förhållanden. Dina pengar går inte till ett enskilt fadderbarn, istället hjälper du tusentals flickor över hela världen.
  • Ge bort en gåva som gör skillnad
    Besök vår gåvoshop och välj till exempel ett Girl power-gåvan eller en gåva som bidrar till att stoppa könsstympning.
Du får ett fint gåvobevis att ge bort eller behålla själv. Du gör det möjligt för oss att ge barn en bättre framtid! Kika in i gåvoshopen!
  • Starta en egen insamling
    Sätt ett mål och ett slutdatum. Döp din insamling, t.ex. “Stoppa våldet mot flickor”. Oftast går insamlingar bäst om du själv har donerat första gåvan. Glöm inte bort att beskriva varför du valt just oss – så ditt engagemang smittar av sig. Stort tack – och lycka till!

Kommer mina pengar fram?

Plan International Sverige har 90-konto och granskas av Svensk Insamlingskontroll, det betyder att minst 75 % av intäkterna måste gå till ändamålet. Under föregående verksamhetsåret gick hela 87 % av våra intäkter till våra direkta insatser.

Varje år granskas Plan International Sverige av revisionsföretaget PwC. De tittar på årsredovisningen, den finansiella redovisningen och hur organisationen förvaltas. Även Sida gör regelbundna granskningar av Plan International Sveriges interna kontroll och styrning. Plan International har också en egen revisionsfunktion som besöker alla landkontor minst en gång vart tredje år. Den interna revisionen granskar bland annat den finansiella redovisningen och effektiviteten i verksamheten.

Plan International Sverige är medlem i Giva Sverige och måste i likhet med alla Giva Sveriges medlemsorganisationer följa rådets kvalitetskod och den kravstandard som koden består av. Koden syftar till att öka transparensen och öppenheten hos medlemsorganisationerna och att förbättra styrning, ledning, kontroll och utvärdering av organisationernas verksamhet.

Varje år upprättar Plan International Sverige en effektrapport utifrån Giva Sveriges mall. Vartannat år lämnar Plan International Sverige en försäkran, som är bekräftad av revisor, om att organisationen uppfyller Giva Sveriges kvalitetskod.

Läs mer om konkreta insatser, våra fokusområden och uppnådda resultat i våra årsredovisningar.

Vad betyder jämställdhet?

Jämställdhet betyder jämlikhet mellan flickor och pojkar och mellan kvinnor och män. Det handlar om lika villkor, rättigheter och möjligheter att forma samhället och sitt eget liv, oavsett kön.

Vad innebär könsnormer?

Normer är de outtalade regler som styr människors agerande och värderingarna i ett samhälle. Sociala förväntningar och viljan att passa in är starka krafter, särskilt i vissa faser av livet såsom tonåren. Människor kan anpassa sig även när det går emot vad de själva tror på. Normer om kön handlar om samhällets syn på vad det innebär att vara kvinna eller man, flicka eller pojke.

Normerna hänger ihop med könsroller som definierar vad som anses vara lämpligt beteende för kvinnor respektive män. Könsnormer håller kvar maktskillnader mellan könen och innebär kraftiga begränsningar för kvinnor och män, liksom flickor och pojkar, i många situationer och vid olika val i livet.

Var backar jämställdheten?

En miljard kvinnor och flickor bor i länder där jämställdheten antigen stannat av eller backat enligt en ny rapport från Equal Measurers 2030 och Plan International. Rapporten visar på det globala bakslag mot jämställdhet som vi sett under en tid. Med mindre än sex år kvar till deadline för Agenda 2030 är risken stor att det 2030 kommer att vara mindre jämställt än vad det var 2015, när löftena antogs.

  • Jämställdheten har stagnerat eller minskat i 40 % av de undersökta länderna. Sverige är ett av dem.
  • 2,4 miljarder flickor och kvinnor – en tredjedel av världens befolkning – bor i länder med dålig eller mycket dålig jämställdhet. 

Vad beror tillbakagången av jämställdhet på?

  En del av tillbakagången beror på: 

    • Den senaste tidens utbrott av våld och konflikter. 50% fler flickor och kvinnor lever i konfliktdrabbade länder än 2017.
    • Under pandemin ökade våldet i hemmet explosionsartat
    • Talibanerna tog tillbaka makten i Afghanistan.
    • Flickor och kvinnor förtrycks brutalt i Iran.
    • Anti-gender-rörelsen motsätter sig HBTQ+-rättigheter och jämställdhet. Rörelsen anser bland annat att undervisning om kön och sexualitet utgör ett hot mot traditionella värderingar, ofta med stöd från konservativa religiösa och nationalistiska grupper.
    • På flera håll i världen minskar aborträtten.

      Vi ser även tendenser i Sverige: 

      • Biståndet till organisationer som arbetar för jämställdhet har minskat kraftigt.
      • Stödet till UN Women har halverats de senaste åren
      • Och stödet till civilsamhällesorganisationer som jobbar med jämställhet har minskat – trots löften om en ökning.

        Läs med här.

Hur arbetar ni för att bryta könsroller och främja jämställdhet?

Oftast är det inte bara en individ som hindrar flickor från att delta i samhället, utan det är snarare traditionella könsnormer som genomsyrar hela samhällen som står i vägen. På många håll i världen är dessa normer kopplat till fattigdom och en patriarkal syn på flickor och kvinnor. Vi arbetar för att bryta stereotypa normer och värderingar så att flickor kan få sina rättigheter tillgodosedda.

I vårt fotbollsinitativ på landsbygden i Paraguay ingår 27 samhällen och här visar över 400 flickor, pojkar och ungdomar sina samhällen att det är möjligt att dela utrymmen fria från våld baserat på ömsesidig respekt och jämställdhet. Samtliga fotbollstränare har gått en utbildning i jämställdhet och många vittnar om förändrade attityder hos både barn och föräldrar – mammor som pappor. Här kan du läsa mer på vår hemsida om hur vi arbetar för jämställdhet tillsammans med flickor, pojkar, kvinnor och män.

Hur jobbar ni med att informera om sexuell hälsa?

En viktig fråga är vad vi kallar för SRHR (Sexuell och Reproduktiv Hälsa och Rättigheter) där unga flickor och pojkar får lära sig om bland annat kroppen, sexualitet, samtycke och hur man skyddar sig. Därför är det något som vi på Plan International varje år satsar stora resurser på i våra projekt. Ett annat viktigt område är utbildning: vi kan t ex tydligt se att flickor som får gå färdigt i skolan föder barn senare samt friskare och färre barn. Läs gärna mer om vårt arbete här.

Hur stoppar ni barnäktenskap och könsstympning?

Barnäktenskap
Ett viktigt arbete du bidrar till som Flickafadder är att vara med i vårt arbete för att stoppa barnäktenskap! Plan Internationals projekt för att bekämpa barnäktenskap involverar flickor, pojkar, deras familjer och arbetar också för att påverka lagstiftning och för att inrätta skyddssystem för flickor som utsätts för våld.

  • Vi behöver lagar som förhindrar barnäktenskap.
  • Vi verkar för att unga barnmammor blir synliga i statistiken och nås av ökat stöd och utbildning.
  • Vi ger flickor ökad kunskap om sina rättigheter, ökad tillgång till egna ekonomiska medel och fler möjligheter att knyta nya sociala nätverk!
  • Samt arbetar med att minska det sociala och ekonomiska tryck som får familjer att fortsätta gifta bort sina döttrar i låg ålder.

Läs mer om barnäktenskap
Könsstympning
Könsstympning existerar på grund av trossystem och traditioner som har sina rötter tusentals år tillbaka. Det är en skadlig sedvänja som grundar sig på djupt inrotade åsikter och uppfattningar om flickors roll i samhället. Plan International jobbar på både lokal nivå i samhällen med flickor, pojkar, föräldrar och traditionella ledare och på nationell nivå för att stärka lagar som motverkar könsstympning. Vi ger flickor tillgång till korrekt och faktabaserad hälsoinformation och sexualundervisning – både i och utanför skolan.

Läs mer om könsstympning

Hur kan jag engagera mig för flickors rättigheter?

Du kan engagera dig genom att:

  • Bli Flickafadder
    Som Flickafadder står du upp för jämställdhet och stödjer vårt arbete för flickor som lever under de tuffaste förhållanden. Dina pengar går inte till ett enskilt fadderbarn, istället hjälper du tusentals flickor över hela världen.
  • Ge bort en gåva som gör skillnad
    Besök vår gåvoshop och välj till exempel ett Girl power-gåvan eller en gåva som bidrar till att stoppa könsstympning.
Du får ett fint gåvobevis att ge bort eller behålla själv. Du gör det möjligt för oss att ge barn en bättre framtid! Kika in i gåvoshopen!
  • Starta en egen insamling
    Sätt ett mål och ett slutdatum. Döp din insamling, t.ex. “Stoppa våldet mot flickor”. Oftast går insamlingar bäst om du själv har donerat första gåvan. Glöm inte bort att beskriva varför du valt just oss – så ditt engagemang smittar av sig. Stort tack – och lycka till!

Vad är Plan International för organisation?

Plan International Sverige är en del av den globala barnrättsorganisationen Plan International med verksamhet i över 80 länder. Vi arbetar på uppdrag av barn för att stärka deras rättigheter och säkerställa att flickors lika villkor respekteras. Plan International är politiskt och religiöst oberoende och allt vårt arbete utgår från FN:s barnkonvention.

Plan International grundades 1937. I Sverige har vi funnits sedan 1997.

Här kan du läsa mer om vår verksamhet: Om Plan International

Kommer mina pengar fram?

Plan International Sverige har 90-konto och granskas av Svensk Insamlingskontroll, det betyder att minst 75 % av intäkterna måste gå till ändamålet. Under föregående verksamhetsåret gick hela 87 % av våra intäkter till våra direkta insatser.

Varje år granskas Plan International Sverige av revisionsföretaget PwC. De tittar på årsredovisningen, den finansiella redovisningen och hur organisationen förvaltas. Även Sida gör regelbundna granskningar av Plan International Sveriges interna kontroll och styrning. Plan International har också en egen revisionsfunktion som besöker alla landkontor minst en gång vart tredje år. Den interna revisionen granskar bland annat den finansiella redovisningen och effektiviteten i verksamheten.

Plan International Sverige är medlem i Giva Sverige och måste i likhet med alla Giva Sveriges medlemsorganisationer följa rådets kvalitetskod och den kravstandard som koden består av. Koden syftar till att öka transparensen och öppenheten hos medlemsorganisationerna och att förbättra styrning, ledning, kontroll och utvärdering av organisationernas verksamhet.

Varje år upprättar Plan International Sverige en effektrapport utifrån Giva Sveriges mall. Vartannat år lämnar Plan International Sverige en försäkran, som är bekräftad av revisor, om att organisationen uppfyller Giva Sveriges kvalitetskod.

Läs mer om konkreta insatser, våra fokusområden och uppnådda resultat i våra årsredovisningar.

bli Flickfadder i dag

Som Flickafadder stödjer du inte ett enskilt barn, utan hjälper tusentals utsatta flickor runt om i världen. Du får löpande uppdateringar om vad dina pengar har bidragit till.

Till vem

Område

Varje månad vill jag skänka

Ändra uppgifter

Få tillbaka pengar på skatten! Läs mer

Tack för att du vill bli fadder

  • Du kämpar för barns rättigheter och flickors lika villkor
  • Ingen bindningstid – du kan när som helst säga upp ditt fadderskap

Vill du inte signera med mobilt BankID, skickar vi hem en anmälningsblankett som du fyller i, skriver under och skickar tillbaka till oss.

På blanketten har du möjlighet att välja betalsätt; kort, autogiro, e-faktura och betalningsavi.

Fyll i ditt personnummer *

Vi behöver ditt personnummer för att hämta dina folkbokförda adressuppgifter, samt hjälpa dig som är berättigad att få skattereduktion på ditt bidrag.

  • För- och efternamn:
  • Gatuadress:
  • Postnr och ort:

Dina kontaktuppgifter

Vi skickar en bekräftelse på din fadderanmälan via e-post samt löpande information om de projekt du stödjer.

Vi skickar en bekräftelse på din fadderanmälan via e-post samt löpande information om de projekt du stödjer.

Du har valt att ge

/månad som i .

Du kan läsa mer om vår integritetspolicy och vår policy för skydd av barn och unga, som beskriver hur vi hanterar dina personuppgifter samt hur vi skyddar de barn vi arbetar med.

Du har valt att ge

/månad som i .

Dina personuppgifter

  • För- och efternamn:
  • Gatuadress:
  • Postnr och ort:
  • Telefonnummer:
  • E-postadress:

Du kan ändra eller avsluta ditt fadderskap när du vill.

A gender equal future in crisis?

Findings from the 2024 SDG Gender Index,
Equal Measures 2030

Plan International är en del av konsortiumet Equal Measures 2030, vilket nyligen släppt rapporten A gender equal future in crisis? Findings from the 2024 SDG Gender Index. Rapporten visar på ett globalt bakslag mot jämställdhet där jämställdheten har stagnerat eller minskat i 40 % av de undersökta länderna. Sverige hamnar bland de länder där utvecklingen går åt fel håll. Med mindre än sex år kvar till deadline för Agenda 2030 är risken stor att det år 2030 kommer att vara mindre jämställt än vad det var 2015, när löftena antogs.

Ladda ner rapporten “A gender equal future in crisis?” (PDF)

Framsidan av rapporten A gender equal future in crisis? Findings from the 2024 SDG Gender Index, Equal Measures 2030