Bli fadder

Telefontider givarservice:

Måndag–torsdag 10.00–12.00

Box 92150, 120 08 STOCKHOLM
Org.nr. 802404-9150
ID ideell organisation: 802404-9150

Wow, Du är verkligen engagerad!

Så mycket engagemang! Ditt hjärta är lika stort som det är starkt och det slår för alla som har det en gnutta sämre än du. En kan inte göra allt, men om vi andra fick en liten bit av ditt driv skulle vi tillsammans lösa de stora problemen på en eftermiddag. Så låt oss börja!

Här är massor du kan göra

3 frågor till aktivisten Memory från malawi

Att låta bli är inte ett alternativ när varje liv räknas

Vem är du?
Jag heter Memory, är 25 år och kommer från Malawi. Tillsammans med andra unga driver den rikstäckande radiokanalen Timveni. Radio har inga gränser. Det når ut till alla, till avlägsna byar, och de som inte kan läsa och skriva förstår.

Varför kämpar du mot barnäktenskap?
Ett av de brott mot barnets rättigheter som jag mest av allt vill utrota är barnäktenskap. Redan innan Covid-19 tvingades nära hälften av flickorna i Malawi gifta sig. Med pandemin ökade antalet. Det drabbar flickornas rätt till utbildning, till god hälsa, att leka och att slippa våld.

Vad gör du som aktivist?
Vi informerar om barnäktenskap och låter unga framföra sina åsikter, och hoppas  att de som har skyldigheter mot barnet, framförallt de som styr landet lyssnar, förstår och förändrar.

Var passionerad och bestämd. Även om det du gör bara förändrar för en enda person, så är det värt att försöka.

Det här kan du göra direkt!

Plan International Sveriges Ungdomsråd

Stötta Plan International och engagera fler

Ungdomsrådet

Vill du skapa engagemang för barns och ungas rättigheter med fokus på flickor? Vill du delta i internationella samarbeten och stärka ungas inflytande? Vill du ge oss ett ungdomsperspektiv till vårt arbete? Då är ungdomsrådet något för dig!

Medlemmarna i ungdomsrådet är mellan 13 och 24 år, kommer från hela Sverige och är ett gäng som brinner för att förändra världen!

Läs mer om ungdomsrådets arbete här

Fanny från ungdomsrådet med utrikesminister Ann Linde
Fanny gjorde en takeover på Utrikesdepartementet och hade en dag med utrikesminister Ann Linde på internationella flickdagen 2020.
Maja från ungdomsrådet i TV4 nyhetsmorgon
Maja besökte TV4 Nyhetsmorgon tillsammans med vår generalsekreterare Mariann Eriksson för att prata om hot och hat online.
Jennie tog över rollen som FN:s generalsekreterae i Genève som en del av #GirlsTakeOver
Facebookinlägg från Fagerstaposten där Khonaf från ungdomsrådet skrev en debattartikel
Khonaf skrev ett debattinlägg om flickors rättigheter på nätet i Fagersta-posten, i samband med vår rapport Free to be online hösten 2020.

”Vi kommer fortsätta försvara flickors rättigheter!”

– Många uppskattar inte det vi gör utan tycker att vi lägger oss i. Men vi vill bara att föräldrarna ska förstå att gifta bort sin dotter inte bidrar till att hon mår bra och får utvecklas.

Fatoumata är 20 år och leder sen några år tillbaka en grupp som arbetar för att stoppa barnäktenskap i Guinea.

När de får höra talas om flickor som utsätts för tvångsäktenskap tar de reda på mer och sedan anmäler de ärendet till polisen som tar över. På så sätt kan de fortsätta arbeta säkert och under radarn. Förra året var gruppen mentorer för närmare 100 flickor, många som fick stöd att komma tillbaka till skolan.

– Vi vill att flickor ska få möjlighet att förverkliga sina drömmar och vi kommer fortsätta försvara flickors rättigheter, säger Fatoumata.

Fatoumata sitter i en stol.

Nohelia, 15 år, peru: Så BLIR du en aktivist

För dig som riskerar att utsättas för hedersförtryck

Vart kan jag vända mig?

Läs mer om hur du kan få stöd: https://www.hedersfortryck.se/for-dig-som-ar-utsatt/


Dela i sociala medier

Klicka på den bild du vill spara och dela i dina kanaler.
Tagga gärna @plansverige ?

Faridah i Uganda säger: Nu räcker det. Vi måste stå upp emot det som är fel. Låt oss bryta tystnaden

Kadiatou i Guinea säger: Jag bestämde mig för att slåss för flickor som fått utstå orättvisor som barnäktenskap.

Loveth i Nigeria säger: Patriarkatet lever i Nigeria. Vi är inte många som kämpar för förändring.

Nohelia i Peru säger: Unga kan uppnå mycket om de engagerar sig. För om jag kan, så kan du!

Infografik-story: 12 miljoner flickor gifts bort varje år

Infografik-story: 1 av 5 flickor i världen har tvingats gifta sig

Infografik-story: 70 000 flickor dör varje år för att de blivit gravida

Infografik-story: flickor som tvingas sluta skolan och gifta sig riskerar att fastna i fattigdom

Faridah i Uganda säger: Nu räcker det. Vi måste stå upp emot det som är fel. Låt oss bryta tystnadenKadiatou i Guinea säger: Jag bestämde mig för att slåss för flickor som fått utstå orättvisor som barnäktenskap.
Loveth i Nigeria säger: Patriarkatet lever i Nigeria. Vi är inte många som kämpar för förändring.Nohelia i Peru säger: Unga kan uppnå mycket om de engagerar sig. För om jag kan, så kan du!
Rose från Kongo säger: Just nu står flickor inför många utmaningar. Låt ingen förstöra din framtid, anmäl alla former av våld!Ruby i Indien säger: Jag vägrar ge mig. Stå inte ut med orättvisor, stå upp för dig själv.

Infografik-story: 1 av 5 flickor i världen har tvingats gifta sigInfografik-story: 12 miljoner flickor gifts bort varje år
Infografik-story: 90 procent av alla flickor som föder barn är giftaInfografik-story: 70 000 flickor dör varje år för att de blivit gravida
Infografik-story: 30 000 flickor tvingas gifta sig varje dagInfografik-story: Under pandemin spås barnäktenskap öka med fler än en miljon flickor om året
Infografik-story: de flesta flickor som gifts bort tvingas sluta skolanInfografik-story: flickor som tvingas sluta skolan och gifta sig riskerar att fastna i fattigdom

Infografik-post: Under pandemin spås barnäktenskap öka med fler än en miljon flickor om åretInfografik-post: 1 av 5 flickor i världen har tvingats gifta sig
Infografik-post: 90 procent av alla flickor som föder barn är giftaInfografik-post: de flesta flickor som gifts bort tvingas sluta skolan
Infografik-post: flickor som tvingas sluta skolan och gifta sig riskerar att fastna i fattigdomInfografik-post: 30 000 flickor tvingas gifta sig varje dag