I århundraden har könsstympning varit en del av en övergångsrit för flickor och en viktig del av kulturen. Nu har samhället hittat sätt att bevara kulturen men stoppa ingreppen. Plan International driver projekt mot könsstympning i Guinea och hittills har 19 distrikt officiellt övergivit den skadliga traditionen.

”De nya riterna där könsstympning inte längre ingår innebär ett bättre skydd för flickor. På så sätt kan kulturen ändå föras vidare, vilket är viktigt för familjerna”, säger Raphael Kourouma som arbetar med projektet.

Hélène Manou är mamma till 8-åriga Sagbé som är med i ceremonin. ”Jag är glad att min dotter deltar i det här, det är viktigt för mig. Men framför allt är jag glad över att min dotter inte har könsstympats. Jag har lidit hela mitt liv för att jag blev könsstympad. Alldeles för många flickor har lidit på grund av komplikationer efter ingreppet. När jag berättade för min mamma att jag skulle låta Sagbé vara med i den här ceremonin men inte könsstympas oroade jag mig för hur hon skulle reagera, men hon blev väldigt glad. Hon sa att hon också lidit väldigt mycket. Det hade hon aldrig berättat för mig”.

Madame Jeanne brukade utföra ingreppet men arbetar nu tillsammans med Plan International för att stoppa könsstympningar i Guineas skogar. ”Först var jag ledsen över att inte kunna fortsätta, för jag fick ris och olja för mitt arbete. Men jag vet att det var rätt beslut. Könsstympning och våld… det kommer inget gott ur det. Riterna i skogen var våldsamma. Det har ändrats helt nu men vi kan ändå fortsätta lära ut vår kultur, det är viktigt för mig”.

I slutet av veckan i skogen sjunger och dansar de sig tillbaka till byn där de välkomnas av alla pojkar, män och områdets ledare.

”Det var inte lätt att stoppa könsstympningarna. I början uppstod problem med våra grannbyar, vi kallades orena. Men steg för steg har även våra grannar slutit upp i kampen. De ser att vi bara vill det bästa för våra döttrar samtidigt som vi vill bevara vår kultur”, berättar Fara Papa Kourouma.