Till innehåll

Rika länder stryper biståndet

Världens flickor riskerar nu att tas ur skolan, utsättas för sexuella övergrepp och förlora tillgång till säkra aborter. Ditt stöd behövs!

Dina val
Dina uppgifter
Betalning
123
Hur mycket vill du ge?
För 200 kr kan två flickor få psykosocialt stöd för att bearbeta sina trauman.

Förlorat bistånd får förödande följder

USA, världens största biståndsgivare, har stoppat nästan allt sitt stöd. Flera andra länder skär också ner. Nu riskerar barn världen över att lämnas utan stöd, och flickor är extra utsatta.

Illustration av en vattendroppe.

Medicin, sjukvård och rent vatten till konfliktområden stoppas

Illustration av brutna ringar.

Avbrutna insatser för att stoppa våld mot barn och barnäktenskap

Illustration av två böcker.

Utbildningsprogram för barn och unga läggs ner

Illustration av ett utropstecken.

Tillgång till preventivmedel, sexualundervisning och säkra aborter hotas

Illustration av ett sjukhuskors.

HIV/AIDS-program avbryts

När biståndet minskar avslutas insatser för att skydda flickor. Då ökar antalet osäkra och farliga aborter, vilka ofta leder till svåra komplikationer och i värsta fall döden.
Carin Atterby, expert på flickors rättigheter, Plan International

Skrämmande siffror

736
miljoner
flickor och kvinnor har utsatts för någon form av könsrelaterat våld.*
42
procent
av världens flickor och kvinnor lever i länder med repressiva abortlagar.*

Biståndet minskar – vad händer nu?

USA har länge varit världens största givare. Efter flera månader av frysning har Trump-administrationen stängt nästan alla sina biståndsprogram. Istället för att försöka fylla tomrummet som USA lämnar efter sig har många länder skurit ner biståndet kraftigt.

Så arbetar Plan International

Sedan 1937 har vi kämpat för barns rättigheter. Vi är verksamma i mer än 80 länder och finns på plats i städer, byar, flyktingläger och några av världens mest utsatta samhällen. Varje år når vi över 40 miljoner barn. Vårt arbete har ett särskilt fokus på flickor eftersom världen inte är jämställd.

1

Förhindra barnäktenskap

Förändra diskriminerande lagstiftning som tillåter barnäktenskap och stärka flickor genom att ge ökad kunskap om deras rättigheter

2

Stoppa våld, övergrepp och könsstympning

Vi arbetar med förebyggande insatser, ger juridisk och ekonomisk hjälp och ser till att barn och unga får stöd att bearbeta sina upplevelser, såsom övergrepp och våld.

3

Fler flickor får gå kvar i skolan

Världen är inte jämställd och många flickor tvingas sluta skolan. Vi ser till att fler flickor får fortsätta sin utbildning genom speciella utbildningsprogram och genom att arbeta för flickors rättigheter i stort. 

För 4 kronor om dagen kan du ge fler barn en ljusare framtid – du behövs!

Fakta om bistånd och vårt arbete

Vill du komma i kontakt med oss? Mejla fadder@plansverige.org eller ring 08-58 77 55 00.

Bistånd är ekonomiskt och materiellt som ges från ett land, en organisation eller en institution till ett annat land eller en grupp människor som är i behov av hjälp. Syftet med bistånd är att stödja människor att ta sig ur fattigdom och förtryck, främja ekonomisk utveckling, förbättra levnadsvillkor eller att hantera kriser och katastrofer.

Det finns olika typer av bistånd:

  • Humanitärt bistånd – akut hjälp vid katastrofer, konflikter eller kriser
  • Utvecklingsbistånd – långsiktigt stöd för att stärka samhällsfunktioner och bekämpa fattigdom

I Sverige hanteras mycket av det statliga biståndet genom Sida (Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete), och många ideella organisationer och stiftelser bedriver också biståndsverksamhet.

De omfattande nedskärningarna av biståndet som flera länder genomfört innebär en katastrof för miljontals barn. Det får direkta konsekvenser för pågående projekt och på lång sikt riskerar det att rasera decennier av framsteg. Det innebär till exempel att skolor, sjukvårdsinrättningar, vattenreningsprojekt och andra viktiga samhällsfunktioner som finansieras med biståndsmedel tvingas stänga. Vaccinationsprogram för barn pausas eller ställs in. I krisdrabbade områden leder det förlorade humanitära biståndet till akut matbrist, brist på rent vatten och mediciner. Barns möjligheter att lära sig och gå i skolan, vilket är fundamentalt för deras framtid, försämras. Och utan de skyddsnät som biståndet ofta hjälper till att finansiera hamnar fler människor i fattigdom.

För flickor och kvinnor världen över innebär biståndet tillgång till utbildning, hälsovård och skydd mot diskriminering och våld, vilket ger dem kraften att bygga en framtid på sina egna villkor. Biståndet gör det möjligt för kvinnor att försörja sig själva, vilket förändrar både deras liv och hela samhällen. Minskat bistånd får direkta konsekvenser som:

  • Flickors utbildning drabbas hårt – Många biståndsfinansierade projekt fokuserar på att få fler flickor till skolan. Vid minskat bistånd riskerar flickor att prioriteras bort från utbildning när familjer måste göra ekonomiska prioriteringar.
  • Försämrad mödrahälsovård – Bistånd finansierar ofta mödravård och förlossningsvård i låginkomstländer. Utan detta stöd ökar mödradödligheten, vilket främst drabbar flickor och kvinnor i fattiga områden.
  • Minskat skydd mot våld – Biståndsprogram som syftar till att förebygga våld mot flickor och kvinnor, stödja överlevare och förändra skadliga normer blir underfinansierade.
  • Begränsad tillgång till preventivmedel, sexualundervisning och vård – Vilket bland annat leder till en ökning av oönskade graviditeter och osäkra och farliga aborter.
  • Hotat jämställdhetsarbete – Utan internationellt stöd blir det svårare att stå emot konservativa krafter som vill begränsa flickor och kvinnors rättigheter.

Med ökad jämställdhet minskar risken för krig och vi får fredligare, mer demokratiska och välmående samhällen. När biståndet till jämställdhet minskar, stannar den här utvecklingen och riskerar till och med att backa.

Hjälporganisationer och FN gör allt i sin makt för att fortsätta hjälpa så många barn som möjligt. Som privatperson kan du stötta vår och andra organisationers verksamhet. Du kan också sprida kunskap om vikten av bistånd för barn, familjers och hela samhällens överlevnad och utveckling.

Plan International Sverige är en del av den globala barnrättsorganisationen Plan International med verksamhet i över 80 länder. Vi arbetar på uppdrag av barn för att stärka deras rättigheter och säkerställa att flickors lika villkor respekteras. Plan International är politiskt och religiöst oberoende och allt vårt arbete utgår från FN:s barnkonvention.

Plan International grundades 1937. I Sverige har vi funnits sedan 1997.

Här kan du läsa mer om vår verksamhet: Om Plan International

Dina pengar räcker till fler. Vi arbetar på plats och möter barn, unga och deras familjer och gör inköpen lokalt i stora volymer både för att stötta lokalt och se till att resurserna går till det som det finns behov av vid just det tillfället. Vi bidrar med sakkunskap, resurser, personal och kan hjälpa till att säkerställa att barn är trygga och har tillgång till stöd, så att de kan hantera traumatiska händelser som de upplevt.

Du är med och förändrar både individers liv och hela samhällen. Vi arbetar tillsammans med barn, deras föräldrar, lärare och politiska ledare för en värld där alla barn och unga har samma rättigheter, förutsättningar och möjligheter. Genom att vara på plats i städer, byar, flyktingläger och där stora beslut fattas skapar vi förändring.

Vi har ett 90-konto och vårt arbete kontrolleras av Svensk insamlingskontroll. Det innebär att minst 75 procent av pengarna vi samlar in måste gå till våra program och max 25 procent får gå till insamling och administration. Under förra året gick 85% av våra insamlade pengar till vårt arbete för barns rättigheter och endast 15% gick till kostnader för insamling och administration.

Vårt mål är att säkerställa att en så stor andel som möjligt av våra medel når de barn och samhällen vi arbetar för. Vi har 90-konto och är anslutna till Giva Sverige som garanterar ett tryggt givande. Vi har dessutom noggranna rutiner och arbetar varje dag för att se till så att varje krona gör mest möjlig nytta. Både vår verksamhet för barnen och hur vi använder våra pengar granskas regelbundet av oberoende externa aktörer.

Mer om vårt arbete

Vårt arbete