Plan International Sverige och Tjejmilen har under många år samarbetat för att stärka flickors rättigheter. Deltagare kan välja att lägga till 50 kronor i anmälningsavgiften och springer då med rosa nummerlapp för världens flickor.

2019 sprang 3 394 personer Tjejmilen med rosa nummerlapp #förhenne och flickors lika villkor, ett stöd som är oerhört viktigt för oss. Tillsammans kämpar vi för flickors rättigheter. Och det finns så många olika anledningar till att vi springer. Det kan handla om att må bra, bli stark, ha kul, få energi, koppla av, bli peppad eller för alla flickors lika villkor och rätten att själv bestämma över sin egen kropp – vilket också är det tema vi valt för årets lopp.

Min kropp, mitt liv

Tjejer har rätt att själva fatta beslut om, med vem och när de ska ha sex, gifta sig eller få barn. Flickor ska kunna fatta beslut som respekteras, därför krävs bra sexualundervisning som bidrar till jämställda relationer och förebygger våld. Flickor behöver också tillgång till råd, stöd och vård, till exempel preventivmedel och säkra aborter.

30 000

flickor tvingas gifta sig varje dag

3 miljoner

Flickor utsätts för könsstympning varje år