Bli fadder

Telefontider givarservice:
Måndag–torsdag 10.00–15.00
Lunchstängt alla dagar 12.00–13.00

Box 92150, 120 08 STOCKHOLM
Org.nr. 802404-9150
ID ideell organisation: 802404-9150

Plan International Sveriges ambassadörer arbetar helt ideellt och på uppdrag av flickor. De är med i arbetet att göra insatser för barns rättigheter och flickors lika villkor genom att inspirera andra, driva påverkan och skapa engagemang i frågor kring flickors rättigheter.

– Det finns så mycket orättvisa och grymhet i världen som drabbar världens flickor. För mig är det självklart att vara med och ge flickorna en röst, säger Molly Nutley.

Starka kvinnor som kämpar för världens flickor

Plan International har i dag sex ambassadörer: Molly Nutley, Agneta Sjödin, Sofia Ståhl, Moa Herngren, Alice Svensson och Hanna Persson. De är alla starka kvinnor som på något sätt tagit ställning för jämställdhet. De har olika bakgrund och har profilerat sig i olika branscher men de har en sak gemensamt: att de brinner för barns rättigheter och flickors lika villkor.

Molly Nutley

I juni 2017 utsågs skådespelaren och regissören Molly Nutley till ambassadör för Plan International Sverige. Men samarbetet började egentligen tidigare än så då hon i december 2016 var resande reporter för Musikhjälpen och reste till Tanzania med Plan International för att skildra barns situation i ett flyktingläger. I dag är hon en självklar röst för flickors lika villkor och brinner särskilt för flickors rätt att få gå i skolan.

– Resan till Tanzania lärde mig hur otroligt viktig skolan är och att rättigheter bland pojkar och flickor ser väldigt olika ut. Naturliga saker som mens stoppar flickors framtid och utveckling, och det gjorde mig både ledsen och arg. Det fick mig att vilja förändra och engagera mig i dessa frågor, säger Molly Nutley.

Småsaker som mens ska inte vara ett problem.

Molly beskriver sig själv som en medveten människa men att när det blir riktigt jobbigt har hon möjligheten att stänga av. När hon reste till Tanzania försvann den möjligheten.

– Jag fick se vilken tuff vardag och situation många barn tvingas leva i och jag var mitt i det till 100 procent. Det lärde mig att genom att vara fullt medveten kan man vara med och förändra i det lilla, något som alla kan göra.

Under resan till Tanzania blev det många starka möten med barn och unga, berättar Molly.

– Det var de mest starka och drivna människor jag träffat i hela mitt liv. Det var fantastiskt att se det brinnande engagemanget för att skapa rättvisa i världen. Om de kan – då kan vi också. Bara för att det ser annorlunda ut här betyder det inte att vi kan sitta lugnt i båten. Vi måste kunna göra mer. Den styrka och glädje jag såg bland barn och unga i flyktinglägret i Tanzania är hoppet självt. Jag minns särskilt en 16-årig flicka som ensam stod inför 200 personer, varav en klar majoritet var pojkar och män, och vrålade ut att skammen kring mens inte ska finnas och att sexualundervisning ska vara en självklarhet.

Varför är flickors utbildning en viktig fråga för dig?

– För att jag har insett att kunskap är makt. Det stärker självkänslan och självförtroendet att våga förändra och påverka. Skolan är a och o för att kunna få en värdig vardag och kunna utveckla den. Ju mer vi lär oss desto bättra kan vi förstå vad som är rätt och fel. Allt börjar som barn – och i skolan.

Agneta Sjödin

 

Den folkkära programledaren och författaren Agneta Sjödin har varit engagerad i Plan Internationals arbete ända sedan 1997, då organisationen etablerades i Sverige.

Under de nästan 20 år som Agneta varit ambassadör för Plan International har det blivit flera resor till olika länder. Hon har träffat många barn och unga som berättat om sin situation. I dag är hon en självklar röst och förespråkare för barns rättigheter och flickors lika villkor. En resa som gjorde ett särskilt starkt intryck på Agneta är resan till Egypten och besök hos ett av Plan Internationals projekt för att stoppa könsstympning.

– Jag fick träffa flickor som berättade att de blivit utsatta för könsstympning. Det var tufft att höra dessa berättelser och att möta alla föräldrar som ångrade att de utsatt sina barn för den skadliga sedvänjan. En flicka berättade att hon själv hade bestämt att hon skulle könsstympas, hon trodde att det var det rätta beslutet och den enda vägen att gå. Men hon ångrade sig så mycket efteråt, säger Agneta.

Ytterligare två resor som gjort starka intryck är då hon fick träffa sina fadderbarn, Christian i Ghana och Thao i Vietnamn.

– Varje resa med Plan International har varit unik och barnens verklighet är långt ifrån vår egen här hemma. Resorna har gett många fina minnen och ger mig hopp om att världen ändå blir lite bättre. Plan Internationals arbete gör verkligen skillnad för så många barn och jag är så glad och tacksam över att få vara en del av Plans viktiga arbete.

Varje resa med Plan International har varit unik och barnens verklighet är långt ifrån vår egen här hemma.

Precis som Plan International Sverige tycker Agneta att jämställdhet är det viktigaste för en bättre värld.

– Mellan pojkar och flickor finns olika villkor och rättigheter. Vi behöver jobba för att medvetengöra problemet och för att stärka flickors rättigheter. För att flickorna ska våga stå upp för sig själva behöver vi jobba med både pojkar och flickor. Vi behöver tillsammans sluta upp i arbetet och se till att medvetna män hjälper till – utifrån kärlek och utan att döma.

Sofia “PT-Fia” Ståhl

Hälsoinspiratören och bloggaren Sofia Ståhl delar nästan dagligen med sig av träningstips till sina följare. Men det många inte vet är att hon även är en stark röst för flickors rättigheter och brinner för att flickors sexuella och reproduktiva rättigheter ska stärkas och respekteras.

Intresset för flickors rättigheter har Sofia haft med sig sedan hon var liten då hennes familj blev barnfaddrar till en flicka.

– Med åren har min medvetenhet om flickors situation i världen ökat, framförallt för att vi får se och lära oss så mycket mer i dag via sociala medier och media. Nu har jag själv en dotter på ett år vilket såklart ökat mitt engagemang ännu mer, säger Sofia Ståhl.

I en tid när det nästan dagligen rapporteras om flickor som far illa är det lätt att tappa hoppet. Men Sofia har valt att se möjligheterna istället.

– Tyvärr är det så att ju mer man lär sig om hur världen ser ut, desto mer hopplöst kan det kännas. Men hoppet kommer med organisationer som Plan och människors enorma engagemang. Vi ska göra världen bättre för flickor! Jag inser hur privilegierade vi är som får växa upp här och tänker mycket på hur jag kan vara med och förändra och stötta min dotter att bli en stark kvinna.

Vi ska göra världen bättre för flickor!

Som tonåring läste Sofia självbiografin “En blomma i Afrikas öken” av Waris Dirie. I boken berättar författaren om hur hon könsstympades som ung flicka i Somalia. Boken har satt spår i Sofia och gjort henne än mer besluten om att vara med i kampen för att utrota könsstympning.

– Det är fullkomligt vidrigt att det varje dag är tusentals flickor som könsstympas på grund av förkastliga anledningar, säger Sofia.

Barn ska inte behöva få barn

Sofia Pt-Fia Ståhl

Moa Herngren

Foto: Anna-Lena Ahlström

Författaren och journalisten Moa Herngren har skrivit flera romaner och manus till bland annat tv-serien Bonusfamiljen.

Under flera år har hon sprungit Tjejmilen för Plan International Sveriges räkning och också varit med i flera kampanjer kopplat till Plan International Sveriges viktigaste frågor kring flickors rättigheter, bland andra rätten till sin egen kropp och att bryta de tabun och stigman som finns kopplat till mens.

Även om utvecklingen i världen sakta ser ut att förändras till det bättre är situationen för flickor i många länder ohållbar.

– Genom mitt engagemang i Plan har jag fått allt större kunskap om hur flickors situation runt om i världen ser ut. Även om utvecklingen i världen sakta ser ut att förändras till det bättre är situationen för flickor i många länder ohållbar. Dagligen kränks flickors rättigheter och det är ett mönster som måste brytas. Plan Internationals arbete gör verkligen skillnad och jag är tacksam över att få vara en del av detta viktiga arbete.

Alice Svensson

Sångerskan Alice Svensson slog igenom i tv-programmet Idol 2008 och har sedan dess använt sin röst till det hon brinner för allra mest: flickors rättigheter. 2016 släppte hon låten “Woman” till förmån för Plan Internationals arbete.

– För mig är det en självklarhet att det inte ska spela någon roll vilket kön man föds med. Att världen ser ut så fortfarande år 2018, är ofattbart. Det borde vara en ickefråga för inte bara mig, utan för hela världen.

För mig är det en självklarhet att det inte ska spela någon roll vilket kön man föds med.

På vilket sätt är rösten och musik ett viktigt verktyg för att skapa förändring, tycker du?

– Om mitt yrke och mitt intresse på något sätt man vara till någon som helst hjälp i frågor som jag tycker är viktiga att engagera mig i så använder jag det mer än gärna för att påverka och försöka skapa förändring. Om det så endast påverkar en enda person i världen, så är det ju bättre än inget för mig.

Jämställdhet borde vara en självklarhet

Alice Svensson

Hanna Persson

Hanna Persson Plan International Sverigs nya ambassadör

Mens ska inte vara ett hinder för flickor! Jag ser så mycket fram emot att få vara med och bryta tystnaden, skammen och tabun kring mens”. Programledaren och bloggaren Hanna “HanaPee” Persson började som ambassadör för Plan International Sverige i samband med mensveckan 2019. 

Men redan i december 2018 fick Hanna ta del av Plan Internationals verksamhet. Under temat “Alla har rätt att funka olika” reste hon tillsammans med Musikhjälpen till Guatemala för att besöka ett av Plan Internationals program för barn med funktionsnedsättningar. 

Som ambassadör kommer Hanna att skapa engagemang för flickors situation i världen och vara delaktig i Plan Internationals frågor kring jämställdhet. Samarbetet är ett steg i Plan Internationals arbete att driva frågor och mobilisera krafter för flickors rättigheter. 

”Jag är så sjukt glad, stolt och tacksam över att få vara med i Plan International Sveriges arbete för barn runt om i världen. Jag kan inte tänka mig något viktigare än att få ge just flickor en extra röst”, säger Hanna. 

Jag kan inte tänka mig något viktigare än att få ge just flickor en extra röst

En central fråga för flickors rättigheter är mens och redan under sin första vecka som ambassadör engagerade Hanna sina följare i sociala medier och modererade ett samtal om de hinder som flickor möter i samband med mens.  

Hanna är en stark förebild och samarbetet med Plan International Sverige innebär ett långsiktigt engagemang för flickors rättigheter och jämställdhet. 

Jag har levt i en väldigt skyddad värld hittills men hoppas att kunna ge flickor rättvisa”. 

Du kan också bli en ambassadör för flickors lika villkor! Bli flickafadder i dag!

Jag vill bli

Till vem

Område

Varje månad vill jag skänka

Ändra uppgifter

Bidra med 200 kr – få tillbaka 50 kr. När du bidrar med 200 kr/mån eller mer får du tillbaka 25 % av beloppet. Läs mer

Tack för att du vill bli fadder

Som fadder är du med och kämpar för barns rättigheter och flickors lika villkor!

Ingen bindningstid – du kan när som helst säga upp ditt fadderskap eller byta betalmetod.

Vill du inte signera med mobilt BankID, skickar vi hem en anmälningsblankett som du fyller i, skriver under och skickar tillbaka till oss.

På blanketten har du möjlighet att välja betalsätt; kort, autogiro, e-faktura och betalningsavi.

Fyll i ditt personnummer *

Vi behöver ditt personnummer för att hämta dina folkbokförda adressuppgifter, samt hjälpa dig som är berättigad att få skattereduktion på ditt bidrag.

Vi behöver ditt personnummer för att hämta dina folkbokförda adressuppgifter, samt hjälpa dig som är berättigad att få skattereduktion på ditt bidrag.

  • För- och efternamn:
  • Gatuadress:
  • Postnr och ort:

Dina kontaktuppgifter

Vi skickar en bekräftelse på din fadderanmälan via e-post samt löpande information om de projekt du stödjer.

Vi skickar en bekräftelse på din fadderanmälan via e-post samt löpande information om de projekt du stödjer.

Du kan läsa mer om vår integritetspolicy och vår policy för skydd av barn och unga, som beskriver hur vi hanterar dina personuppgifter samt hur vi skyddar de barn vi arbetar med.

Du har valt att ge

/månad som i .

Dina personuppgifter

  • För- och efternamn:
  • Gatuadress:
  • Postnr och ort:
  • Telefonnummer:
  • E-postadress: