Hur kan vi engagera pojkar och män för jämställdhet?
Vår expert svarar på fyra frågor.
1. Hur gör man samhällen mer jämställda?
– För det första behöver man utgå från ett maktperspektiv, arbeta intersektionellt och se till att jämställdhet alltid är en del i all verksamhet. För det andra handlar det om att börja tidigt med att förändra normer, helst redan i förskoleåldern.
2. Hur kan Plan International med vår närvaro bidra till att förändra traditioner och värderingar i samhällen där flickor har betydligt lägre status än pojkar?
– Som barnrättsorganisation måste vi ge barn och unga redskap och utrymme och se till att de blir lyssnade på, så att de kan skapa förändring. Vi måste också arbeta med religiösa och traditionella ledare, lärare och föräldrar och andra vårdnadshavare.
3. Finns det risk att vi glömmer bort pojkarna när vi fokuserar på flickors rättigheter?
– Nej, jag tycker inte att vi glömmer killarna. Kvinnor har drivit rättighetsfrågor i alla tider. Nu måste männen vakna upp och bidra till förändring. Flickor är ju mer utsatta i ett patriarkalt samhälle samtidigt som vi på vägen mot jämställdhet behöver få med oss pojkarna. Vi måste alltid jobba även med pojkar och män. Det finns nämligen risker med att de exkluderas, till exempel kan de bli våldsamma när deras makt minskar. Vi är en rättighetsbaserad organisation som alltid står på barnens sida.
4. Hur gör vi för att engagera pojkar och män i jämställdhetsarbetet?
– Män och pojkar gynnas av jämställdhet, punkt. Patriarkala samhällen drabbar även pojkar och män och vi måste våga visa fler sidor av oss själva, till exempel att våga gråta och krama andra män och inte gömma oss bakom en mask. Se bara vad den traditionella mansrollen leder till – män är mycket ensammare, har högre självmordsfrekvens, högre alkohol- och drogkonsumtion och utsätts mer för våld och mord. Vi måste börja arbeta med pojkar tidigt med jämställdhetsarbete i skolan, i idrottsföreningen eller på andra platser där pojkar befinner sig. Vuxna män kan man nå genom föräldraskapet, till exempel i pappagrupper.