Städer är inte säkra för flickor och unga kvinnor. Beroende på var de bor kan våld och trakasserier vara vardag. Därför arbetar vi för och med flickor för att göra städer tryggare och anpassade utifrån deras behov.
Städer är inte säkra för flickor och unga kvinnor. Beroende på var de bor kan våld och trakasserier vara vardag. Därför arbetar vi för och med flickor för att göra städer tryggare och anpassade utifrån deras behov.
2018 publicerade Plan International en studie som visade att sexuella ofredanden var vardag för flickor och unga kvinnor som lever i städer. I studien Otrygg i staden – flickors och unga kvinnors vardag berättar tusentals flickor och unga kvinnor från fem storstäder (Lima, Madrid, Kampala, Delhi och Sydney) om hur de utsätts för våld och övergrepp i städerna där de bor. Otryggheten och de negativa erfarenheterna var vanligast bland de yngre (16–20 år). Övergreppen skedde på gator, i kollektivtrafiken, på krogen och på vägen till och från jobb och skola. I alla städer som undersöktes var unga tjejer oroliga för sin fysiska säkerhet. De berättade att de kände sig tvungna att anpassa färdvägar och avstå aktiviteter på grund av rädsla för övergrepp. De var arga över att trakasserier och övergrepp inte togs på allvar, varken av förbipasserande eller av myndigheter.
Jag är trött. Trakasserierna på gatan gör ont ända in i märgen. Kanske förstår de inte att deras ‘komplimanger’ skadar? Jag börjar bli rädd att gå hemifrån.
Flicka 16 år i Lima.
Flickorna och de unga kvinnorna i studien vittnar om att:
Otryggheten i städerna måste få ett stopp.
Som Flickafadder är du med och bidrar till vårt arbete för att göra städerna tryggare.
Tillsammans gör vi skillnad!
För att skapa trygga städer för flickor krävs ett långsiktigt arbete som flyttar fokus från flickors eget ansvar för sin säkerhet till omgivningens ansvar. Till att börja med måste vi sluta skylla på bristande gatubelysning och tjejerna själva och i stället motverka de normer, attityder, system och strukturer som förhindrar jämställdhet och att tjejer är trygga. Det inbegriper ett arbete med beteendeförändringar hos allmänheten, med fokus på män och pojkar. Det krävs också att beslutsfattare inkluderar flickor i arbetet och antar lagar och riktlinjer som garanterar trygghet och säkerhet. Trygga städer för flickor är trygga städer för alla.
Vi har skräddarsytt långsiktiga program i ett tiotal städer i låg- och medelinkomstländer, bland annat Delhi, Hanoi, Kairo, Kampala, Nairobi och Lima, för att förändra staden utifrån flickors behov. Bland annat har busschaufförer i Delhi fått utbildning i hur de ska agera mot sexuella ofredanden, i Hanoi har unga tjejer använt datorspelet Minecraft för att ge förslag på hur staden kan utformas och i Kampala lanserade Plan International en kampanj för att öka medvetenheten om tjejers säkerhet och inkludering, och lokala myndigheter förbättrade gatubelysning och framkomlighet efter krav från unga tjejer. I alla städer arbetar Plan International med tjej- och killgrupper för att främja jämställdhet och förebygga våld och med beslutsfattare för att de ska prioritera tjejers behov mer vid ny stadsplanering.
Plan Internationals program Tryggare städer utgår från flickors otrygghet i städerna. Vi arbetar tillsammans med flickor för att göra skillnad. I Kairo, Egypten har vi bland annat hållit killgrupper och föräldrarträffar.
Livet i städerna innebär inte bara utmaningar och stora risker för våld och övergrepp för flickor och unga kvinnor. Det finns också många möjligheter. Flickor som växer upp i städer får oftare utbildning, slipper barnäktenskap och är i större utsträckning politiskt engagerade än flickor som växer upp på landsbygden.