För flickors lika villkor
Plan International kämpar för en rättvis värld som stärker barns rättigheter och flickors lika villkor.
Plan International kämpar för en rättvis värld som stärker barns rättigheter och flickors lika villkor.
Plan International arbetar för att alla barn ska få leva ett så bra liv som möjligt. Eftersom flickor diskrimineras dubbelt och tillhör de mest utsatta behövs satsningar med flickor i fokus. Det krävs en förändrad syn på flickor som mindre värda och att flickors makt, frihet och möjlighet att leva ett värdigt liv ökar. När samhället ger flickor och unga kvinnor möjlighet att leva fullvärdiga liv och därmed makt att bestämma över sin vardag och sin framtid får vi en bättre värld.
Alla, även pojkar, vinner på jämställdhet. Jämställdhet är inte bara en rättighet för alla barn, utan bidrar positivt till samhällsutvecklingen och är en förutsättning för global hållbarhet. Alla behövs för att nå dit.
I Plan International Sveriges Agenda för flickor finns tio prioriterade steg för att säkra flickors frihet och rättigheter. I dag diskrimineras flickor från dag ett. De är fortfarande överrepresenterade bland de barn som aldrig får någon utbildning. Många flickor tvingas hoppa av skolan och gifta sig, blir gravida medan de själva är barn, utsätts för våld och förväntas ta hand om hushållet. Brotten mot flickor tystas ofta ned och ofta tas flickors behov inte på allvar.
120
miljoner flickor har utsatts för sexuella övergrepp
1 av 5
flickor i världen är gifta innan hon fyllt 18 år
2
miljoner flickor under 15 föder barn varje år
Vi vet att ett av de mest effektiva sätten att utrota fattigdom är att satsa på flickors utbildning. Studier från Världsbanken visar att flickor som går minst nio år i skolan ökar sina framtida inkomster med 10–20 procent per extra år efter det. Kvinnor investerar också en större del av sin inkomst i sin familj och sin omgivning än vad män gör, vilket stärker landets ekonomi och bidrar till att lyfta hela samhällen ur fattigdom.
Vi vet också att en utbildad flicka har större möjlighet att göra egna livsval. En utbildad flicka gifter sig ofta senare i livet och hon föder vanligtvis färre och friskare barn. Komplikationer vid graviditet och förlossning är den vanligaste dödsorsaken för flickor mellan 15 och 19. Deras kroppar är helt enkelt inte färdigutvecklade för att föda barn. För yngre flickor saknas det global statistik men vi vet att de utsätts för allvarliga risker om de blir gravida. Att flickor har tillgång till utbildning är alltså inte bara en rättighet utan även ett skydd, samtidigt som det gynnar hela samhällen.