Så arbetar Plan International mot sexuella trakasserier och övergrepp
De senaste veckorna har media rapporterat om att medarbetare inom flera biståndsorganisationer har missbrukat sin ställning genom att de gjort sig skyldiga till maktmissbruk, övergrepp och sexköp. Plan International ser mycket allvarligt på det som framkommit och har nolltolerans mot alla former av övergrepp, utnyttjande och maktmissbruk.
Tyvärr är ingen organisation, inte heller vår egen, immun mot dessa typer av händelser. Förra verksamhetsåret, 1 juli 2016 till 30 juni 2017, hade Plan International globalt totalt sex fall av sexuella övergrepp och sexuellt utnyttjande av minderårig. Ett fall rörde en anställd och vederbörande avskedades. De övriga fem rörde volontärer eller partner till Plan International. Dessa var av brottslig karaktär och rapporterades till lokal polis och kontrakten med samtliga avbröts.
Under samma period hade vi nio fall av sexuella trakasserier som begicks av medarbetare. Dessa resulterade i sju avskedanden och att två medarbetare fick skriftliga varningar.
Ingen ska någonsin behöva utsättas för övergrepp, trakasserier eller utnyttjande. Vi är oerhört ledsna och upprörda över det som hänt och beklagar djupt den skada som dessa övergrepp eller trakasserier har orsakat barn, unga eller vuxna. Plan International gör allt för att utrota maktmissbruk och övergrepp inom vår organisation.
Vår uppförandekod säger tydligt att vi ska behandla alla människor med värdighet och respekt. Vi har strikta regler för all kontakt mellan medarbetare, och barn och unga. Dessa gäller även konsulter, volontärer och samarbetspartner. Alla medarbetare informeras om och skriver under vår uppförandekod och vår policy för att skydda barn och unga. På Plan International Sverige måste även medarbetare visa ett utdrag ur Polisens belastningsregister, samma kontroll som inom barnomsorg och skola.
Vi har en rad mekanismer för att rapportera ifall någon bryter mot regler, bland annat en visselblåsarfunktion, och vi ger fullt stöd och skydd åt dem som rapporterar in eventuella brister eller regelbrott.
Men vi inser att vi måste göra mer. För att stärka våra rutiner och förebygga övergrepp och maktmissbruk gör vi nu följande:
Vi är fast beslutna att arbeta med våra medarbetare, partner och andra organisationer – och framför allt tillsammans med barn och unga – för att försäkra oss om att vi inte skadar dem vi har i uppdrag att hjälpa.
Mariann Eriksson
Generalsekreterare Plan International Sverige