Bli fadder

Telefontider givarservice:

Måndag–torsdag 10.00–12.00

Box 92150, 120 08 STOCKHOLM
Org.nr. 802404-9150
ID ideell organisation: 802404-9150

Upptäck mer

Aktuellt just nu

Aktuell information och inspiration till hur du som är Barnfadder, Flickafadder och Katastroffadder kan engagera dig mer för barns rättigheter och flickors lika villkor.

 

Upptäck mer

Aktuell information och inspiration till hur du som är Barnfadder, Flickafadder och Katastroffadder kan engagera dig mer för barns rättigheter och flickors lika villkor.

Aktuellt just nu

varför är du fadder?

Ni är runt 100 000 fantastiska personer som står upp för barns rättigheter genom att vara fadder. Oavsett om du är Barnfadder, Flickafadder eller Katastroffadder så bidrar du till att göra barns liv och framtid lite ljusare. Varje dag ser vi hur ditt bidrag gör skillnad – på riktigt. Hör Helga och några andra av våra faddrar berätta om varför de är stolta över att vara fadder.

Varför är just du fadder? Dela videon eller spela in din egen, och berätta i sociala medier med hashtaggen #DärförÄrJagFadder. Du kan även ladda ner vår bild och dela i sociala media – ju fler faddrar desto större förändring!

Ladda ner bild

Därför är jag fadder….

Det finns många anledningar att vara fadder. Forskning visar till och med att vi mår bättre när vi hjälper andra. Som fadder står du upp för barns rättigheter – varje dag. Här är några fler anledningar som vi fick när vi ställde frågan: Varför är du fadder? Vill du också synas här? Kom då ihåg att använda #DärförÄrJagFadder!

Att vara barnfadder är för mig ett sätt att få vara med och bidra till att fler barn får en trygg och kärleksfull uppväxt. Därför är jag fadder.

MichaelBarnfadder

Jag anser att det är viktigt att barn som bor i utsatta områden får stöd och omedelbar hjälp i händelse av krig eller annan katastrof. Därför är jag fadder.

AnnicaKatastroffadder

Jag vill göra världen mer rättvis och att bidra ekonomiskt varje månad är mitt sätt att göra det på. Därför är jag fadder.

ChristineFlickafadder

Jag blev Barnfadder när mina egna barn var små, sedan har det bara fortsatt. Och det är verkligen givande! Efter att ha besökt flera av mina fadderbarn är jag än mer positiv – det lilla vi bidrar med gör verklig nytta! Plans arbete är långsiktigt och livsviktigt för så många. Därför är jag fadder.

LarsBarnfadder

Jag och min man övertog min mammas Flickafadderskap efter att hon gått bort. Det kändes fint och självklart att fortsätta i hennes anda. Vi vill också inspirera vår 5-åriga dotter till att göra gott i världen på de sätt man kan. Därför är jag fadder.

MiaFlickafadder

Aktuellt just nu

tack och Glad sommar!

Jag vill ta tillfället i akt och tacka dig för ditt stöd som fadder. Hittills under året har vi kunnat genomföra flera viktiga projekt, tack vare bidrag som ditt. Med hjälp av våra faddrar har vi kunnat skapa en tryggare och mer rättvis värld för barnen. Och tro mig när jag säger att behoven vi står inför idag är större än någonsin. Krig, konflikter, naturkatastrofer och klimatförändringar påverkar livet för miljontals barn världen över. Det pågår också en global hungerkris samtidigt som fler människor är på flykt än någonsin tidigare. Därför gör varje gåva, oavsett storlek, verklig skillnad och vi är oehört tacksamma för ditt engagemang och din generositet!

Nu när sommaren är här vill jag passa på att önska dig en härlig och avkopplande tid. Vi ser fram emot att fortsätta vårt viktiga arbete med dig vid vår sida. Tillsammans barnsäkrar vi världen!

Mariann Eriksson,
Generalsekreterare

Webbinarium: Starka berättelser från Togo & Benin

Tidigare i år reste våra experter, Izla Bethdavid och Sofia Gadelii, till Togo och Benin för att besöka projekt Plan International bedriver på plats.

Det blev en resa full av upplevelser och känslosamma möten med barn och unga som deltar i vår verksamhet. Det fanns så mycket intressant att berätta att vi för första gången bjöd in till ett fadder-webbinarium. Är du intresserad att veta mer om Plans arbete genom webbinarium? Mejla oss gärna om ni vill att det blir fler tillfällen!

Viktig insamling med unika priser

Vår ambassadör, fotbollsproffset Fridolina Rolfö har startat en insamling för barn på flykt. Alla som bidrar fram till 6 juli har chans att vinna signerade landslagströjor, lagtröjor och fotbollsskor.

Till insamlingen!

Fotbollsproffset Fridolina Rolfö har startat en insamling för barn på flykt. Här håller hon upp sin landslagströja - som du kan vinna om du är med och bidrar.

erbjudande –

få 15% rabatt på Atefehs debutbok!

Atefeh Sebdani brinner för flickors rättigheter och är just nu aktuell både med boken “Min hand i min” och dokumentären “Story – Motståndet och saknaden” på SVT.

Just nu får du som fadder 15% rabatt på boken vid köp på Bokus. Uppge rabattkoden MINHANDIMIN för att aktivera rabatten. Koden är giltig t.o.m. 30 juni 2024.

Berätta, vad handlar boken om?
Det är en självbiografisk skildring från ett liv jag vet utmärker sig från andras. Jag var bara 5 år när jag och mina bröder smugglades till Europa. Hela mitt liv har jag fått höra att jag måste skriva en bok om allt bisarrt, overkligt och traumatiskt som varit. Dels har jag fått gåvan att kunna uttrycka mig i tal och skrift vilket jag vill ta ansvar för när jag vet att så många inte kommer till tals. Sedan är bokens innehåll ett historiskt kapitel som inte berättats tidigare. En gång i tiden förlorade jag allt jag är, allt jag vet och allt jag hade. Det tog mig åratal att hitta vem jag egentligen var.

Förra året var du nominerad till vårt Flickapris, hur länge har du engagerat dig för flickors rättigheter?
Jag vet mer än väl hur det är att vara en flicka utan röst, självvärde eller hopp om en framtid. Som en liten flicka drömde jag aldrig om framtiden, helt enkelt för att jag inte såg mig finnas i den. Det finns mängder av flickor och pojkar som bär på samma känslor jag bar på och jag vet hur avgrundsdjup den sorgen är. Därför engagerar jag mig.

plan-joggen: Ett lopp som gör skillnad

Svenska skolan på Teneriffa har sedan många år tillbaka ett fadderbarn som heter Rihanna. Tillsammans har de brevväxlat och följt hennes uppväxt. De känner en stolthet över att veta att Rihanna, tillsammans med sina vänner i Colombia, får gå i skolan och har en meningsfull fritid. Och engagemanget växte! För några år sedan startade de “Plan-joggen”, där de en gång om året samlar alla barn och elever i åldrarna 3-17 för en löparfest där allt fokus ligger på just Rihanna. 

“Med vetskapen att ju mer varv de springer desto mer pengar skänks så är det nästan overkligt vilken energi våra barn får!”

Efter en gemensam uppvärmning till härlig musik går startskottet. Nu gäller det, för varje varv skänker skolan en extra slant till vår verksamhet. Och för varje varv får barnen ett streck på armen. Det är med stor stolthet många av barnen efteråt visar upp sina armar där strecken nästan når ända upp till axlarna.

Tack till Svenska skolan för ert fantastiska engagemang för barns rättigheter!

Läs mer

Psst!

Vill du springa Tjejmilen i år? Eller vet du kanske någon som vill springa Lilla Tjejmilen?
Håll då utkik i våra nyhetsbrev och sociala media framöver där du har chans att knipa en startplats!

Framtidsgåva – gör skillnad med ditt arv

Är du nyfiken på att veta mer om testamenten och hur ditt arv kan hjälpa vårt fortsatta arbete för barns rättigheter och flickors lika villkor? Då vill vi tipsa om webbinariet från 11 april där vi tillsammans med jurister och andra organisationer pratar om testamenten – hur de funkar och hur du som fadder kan få kostnadsfri juridisk hjälp och dessutom få fri och säker förvaring av ditt testamente.*

I samarbete med framtidsgava.se
*Begränsat antal kostnadsfri förvaring.

100 270

fantastiska faddrar stöttar vårt arbete

Barnfadder? Se hit!


Just nu deltar ungefär 1 200 000 barn i fadderverksamheten i Asien, Afrika och Latinamerika. Ibland påverkas verksamheten av konflikter, politiska oroligheter eller naturkatastrofer.

Här hittar du aktuella uppdateringar om fadderverksamheten.

Vill du komma i kontakt med Givarservice? Mejla fadder@plansverige.org eller ring 08-58 77 55 00. På Min sida ser du alltid informationen om ditt fadderskap.

Asien

Bangladesh
Bangladesh drabbades i slutet av maj av en kraftig cyklon som orsakat stor förödelse, med översvämmade boskap och grödor som följd. Många hus i de drabbade områdena har också blivit helt eller delvis skadade. Cyklonen beräknas ha påverkat minst 3,75 miljoner människor i 19 distrikt, främst i Barguna, Barishal, Bhola, Khulna, Bagerhat, Shatkhira, Cox’s Bazar och andra kustdistrikt. Plan Internationals katastrofteam var snabbt på plats för att bedöma skadorna. I början fokuserar vi på det mest akuta och kommer därefter arbeta med återuppbyggnaden i området.

Vi stöttar nu med följande:

 • Kontantstöd för att möta behov av mat, kläder och grundläggande mediciner.
 • Menskit/hygienkit.
 • Utbildningskit för att ersätta förstörda undervisningsmaterial.
 • Säkerställa säkert dricksvatten genom att reparera översvämmade brunnar.
 • Installera nya latriner för att återställa sanitetsfaciliteter.
 • Reparation av skolbyggnader.
 • Säkerställa att skolor snabbt kan övergå från att vara cyklonskydd till att vanlig utbildning kan återupptas istället.

Kina
Kina införde i slutet av 2021 sin nya Personuppgiftslag som förbjuder lagring av data om kinesiska medborgare utanför landet. Provinsens övervakningsavdelning har också indikerat att vi måste se till att den data Plan International samlar in för att dela med faddrar uppfyller de krav som reglerar alla aktiviteter relaterade till insamling och sortering av data genom frågeformulär, intervjuer, observation eller andra medel. Under de senaste månaderna har Plan International Kina arbetat för att få de nödvändiga godkännandena för att återuppta insamlingen av fadderbarnsuppgifter. Denna process pågår fortfarande. Som ett resultat har insamlingen av fadderbarnsdata pausats året ut.
Tack vare vårt arbete med lokala samarbetsorganisationer kommer alla projekt att fortsätta som planerat. Klicka här för ytterligare information.

Brevväxling & Besök
❌ Brevväxlingen är helt pausad under hela 2024. Detta beror på att barnens brev betraktas som känslig personlig data. Vi förväntar oss inte att kunna återuppta insamlingen av data och korrespondens med de fadderbarnen förrän en gemensam förståelse för lagstiftningen nås.
🚫 Även möjligheten att besöka sitt fadderbarn är stoppad tills vidare.

Filippinerna
I området Maguindanao råder diverse konflikter och det är ett känsligt säkershetsläge i regionen.

Brevväxling & Besök
🚫 Besök är stoppat till Maguindanao
✅ Det går att skicka brev via Min sida

Västra Afrika

Burkina Faso
På grund av politiska oroligheter i landet kan förseningar gällande brevväxling vara att vänta den närmsta tiden. I områdena Poni, Kaya och Zini är det särskilt oroligt och många människor har flytt dessa områden. Effekten har också blivit att barn slutat skolan på grund av skolstängningar och fördrivning av barn och deras familjer. Programverksamheten är inte avbrutna i alla drabbade områden. Fadderbarn, familjer och samhällen får stöd från Plan International för att klara sig.

Brevväxling & Besök
✅⏳ Du kan fortfarande skicka brev till ditt fadderbarn via Min Sida, men det kan dröja något längre än vanligt innan brevet kan levereras.
🚫 Möjligheten till fadderbesök till Burkina Faso är pausad av säkerhetsskäl.

Ghana
Varje år töms vatten ut från Akosombo-dammen, Ghanas största vattenkraftsdamm, för att minska trycket och riskerna för kollaps vid höga vattennivåer i dammen. Detta resulterade i år i översvämningar längs nedre Volta-bassängen, något som påverkat omkringliggande samhällen och invånarnas levebröd.

Brevväxling & Besök
✅⏳Du kan fortfarande skicka brev till ditt fadderbarn via Min sida, men svar på brev kan eventuellt bli något fördröjda.
🚫 Möjligheten till fadderbesök till detta område är pausad för närvarande. I övriga delar av landet är besök möjligt.

Latinamerika

Colombia
Colombia har länge varit drabbat av politiska oroligheter och inhemsk terrorism som i omgångar påverkat fadderverksamheten i Cauca-Valle. Människor har tvingats fly internt på grund av strider mellan olika illegala väpnade grupper. Den humanitära situationen är fortsatt allvarlig på grund av kontinuerliga rörelsebegränsningar vilket gör det svårt för våra kollegor att ta sig runt, hot, illegala vägspärrar och allvarliga kränkningar av mänskliga rättigheter, inklusive kidnappningar, mord och sexuellt våld. Stödet från Plan International och andra organisationer är därför viktigare än någonsin för de barn och familjer som bor där. Av säkerhetsskäl måste kollegorna i området alltid anpassa verksamheten så att aktiviteterna går att utföra på ett tryggt sätt för alla inblandade. Plan arbetar nu för att fortsatt förebygga könsbaserat våld, för att identifiera kränkningar av barns rättigheter och se till att barnen kan fortsätta gå i skolan. Vi har även försett särskilt utsatta familjer med pengaöverföring avsedda till matinköp och bedrivit lån-och spargrupper för att ge familjer bättre förutsättningar att klara sin vardagsekonomi. Läs mer om konflikten här.

Även återkomsten av Covid-19 har påverkat rörligheten. Detta kan komma att försena fadderkommunikationen som årsuppdateringar om fadderbarn från Colombia. 

Brevväxling & Besök
❌ Brevväxlingen är stoppad till området Cauca-Valle eftersom kollegorna inte har möjlighet att leverera brev dit just nu. Hur länge brevväxlingen måste vara pausad är svårt att svara på i dagsläget, men uppskattningsvis kommer fadderverksamheten att vara påverkad fram till våren 2024.
🚫Besök till Cauca-Valle är inte möjligt 

✅ I övriga delar av Colombia fungerar fadderverksamheten som vanligt.

Ecuador
Fadderverksamheten i sex mindre samhällen i området Guayas-Los Rios är för närvarande påverkad av våldsamheter och oroligheter i regionen. Regeringen har infört drastiska åtgärder för att bekämpa våld och terrorism i hela landet, inklusive en 60-dagars utegångsförbud, ökad militär närvaro på gatorna och distansarbete och utbildning. Trots dessa insatser kvarstår många problem och en stor oro i området, och därför har beslutet tagits att fasa ut verksamheten i berörda områden under 2024.

Brevväxling & Besök
✅⏳ Brevväxling stoppad för de som har fadderbarn från något av de berörda samhällena och vi räknar med förseningar i fadderkommunikationen de kommande månaderna. I övriga delar av Ecuador fungerar brevväxlingen som vanligt.
🚫 Konflikterna i området innebär även att möjligheten att besöka fadderbarn från Guayas-Los Rios tillfälligt är pausad. 

El Salvador
El Salvador drabbades i juni av stora regnmängder som orsakat stora översvämningar. Tusentals personer har sökt skydd i tillfälliga boenden och jordbruket har påverkats. Plan International var snabbt på plats och samlade in information från drabbade familjer och samhällen för att förstå nödsituationens påverkan. Vi har också delat ut hygienartiklar till barn i skyddsboenden. Fadderverksamheten fungerar i dagsläget som vanligt.

Förväntade insatser framåt inkluderar:

  • Dela ut kontantstöd (pengar till mat)
  • Säkra tillgång till vatten, sanitet och hygien
  • Skydd
  • Se till att barn snabbt kan komma tillbaka till skolan

Brevväxling & Besök
✅ Brevväxling fungerar brevväxlingen som vanligt.

Haiti
Situationen i Haiti är just nu allvarlig. Landet har länge präglats av politisk instabilitet och ett utbrett gängvåld som begränsar möjligheten att röra sig fritt i alla områden, och situationen i landet förvärras nu ytterligare av den rådande hungerkrisen. Utöver detta har Haiti otaliga gånger drabbats av förödande naturkatastrofer som gör att nya katastrofer blir extra svåra att hantera. Vägarna är just nu osäkra och brist på bränsle är ett hinder för resor till och från samhällena vilket gör att det just nu inte går att leverera brev till fadderbarnen. Det kan även dröja längre tid att samla in information till kommande årsrapporter. Våra kollegor på plats jobbar alltid hårt för att stötta drabbade familjer och prioriterar akut nödhjälp där det behövs. Som fadder stöttar du inte bara ditt fadderbarn utan alla som bor i området. Behövande har bl.a. fått ta del av hygienkit, kolerakit och skolkit.

Brevväxling & Besök
❌ På grund av situationen är det inte möjligt för våra kollegor att leverera några brev just nu
🚫 Möjligheten till fadderbesök är pausad för närvarande.

Östra och södra Afrika

Etiopien
På grund av långdragna stridigheter mellan den federala etiopiska armén och väpnade lokala grupper i regionen Amhara är fadderverksamheten där påverkad. Programverksamheten har kunnat fortsätta på distriktsnivå, men av säkerhetsskäl är det inte möjligt för våra kollegor att ta sig ut till alla mindre samhällen, och drabbade fadderfamiljer har fått kontantstöd för att klara sig. Striderna har dessvärre även lett till att inte alla barn i regionen har möjlighet att gå i skolan. Tack vare volontärer i lokalsamhällena kan digitala fadderbrev läsas upp och besvaras över telefon, men situationen innebär att övrig kommunikation förväntas bli fördröjd eftersom det just nu inte är möjligt att leverera fysiska brev eller samla in information och bilder till nya årsrapporter.

Brevväxling & Besök
✅⏳
Digitala brev, utan bilder, går att skicka via Min sida
🚫 Fysiska brev kan inte skickas vidare just nu
🚫 Möjligheten att besöka sitt fadderbarn är pausad.

Sudan
Genom en militärkupp 2021 tog armén och den paramilitära gruppen RSF tillsammans över makten i Sudan. Under våren 2023 blossade det upp strider mellan dessa parter, främst runt huvudstaden Khartoum och ett nytt inbördeskrig var ett faktum.

Idag pågår stridigheterna främst i området North Kordofan där läget för de bosatta fortfarande är svårt med elavbrott och brist på grundläggande förnödenheter som mat och vatten. Hittills har ca 8,5 miljoner människor tvingats lämna sina hem och blivit internflyktingar, många har också sökt sig till näraliggande länder som Egypten. Inbördeskriget har påverkat barns möjlighet att gå i skolan. I din årsrapport framgår det om ditt fadderbarn går i skolan eller inte. Det går också att skicka brev för att få veta hur situationen är just i området där fadderbarnet bor.

Sudan har länge präglats av våldsamheter och politisk instabilitet och många fruktar nu för att situationen i landet kommer förvärras om inte våldet upphör.

Brevväxling & Besök
✅⏳ Kollegorna i Sudan har förvarnat att brevväxling i området North Kordofan kan komma att bli något fördröjd den närmaste tiden om stridigheterna fortsätter.
🚫  Kollegorna har av säkerhetsskäl valt att pausa möjligheten till fadderbesök för närvarande.

Zambia
Zambia genomgår en allvarlig humanitär kris till följd av klimatförändringar som gör vädermönster mer extrema, med långvarig torka  i januari/februari 2024 vilket resulterade misslyckade skördar. Regnsäsongen har varit den torraste jordbruksperioden som upplevts på över fyrtio år. Torkan har påverkat sektorer inom jordbruksmatssystemet inklusive grödor, boskap, utbildning samt vatten och sanitet. Många fadderfamiljer lever av jordbruk och är därför påverkade av situationen. Fadderbidrag har därför också använts för att stötta de som påverkas av torkan.

Brevväxling & Besök
✅ Det går att skicka brev
✅Det är möjligt att boka in besök

Asien

Bangladesh
Bangladesh drabbades i slutet av maj av en kraftig cyklon som orsakat stor förödelse, med översvämmade boskap och grödor som följd. Många hus i de drabbade områdena har också blivit helt eller delvis skadade. Cyklonen beräknas ha påverkat minst 3,75 miljoner människor i 19 distrikt, främst i Barguna, Barishal, Bhola, Khulna, Bagerhat, Shatkhira, Cox’s Bazar och andra kustdistrikt. Plan Internationals katastrofteam var snabbt på plats för att bedöma skadorna. I början fokuserar vi på det mest akuta och kommer därefter arbeta med återuppbyggnaden i området.

Vi stöttar nu med följande:

 • Kontantstöd för att möta behov av mat, kläder och grundläggande mediciner.
 • Menskit/hygienkit.
 • Utbildningskit för att ersätta förstörda undervisningsmaterial.
 • Säkerställa säkert dricksvatten genom att reparera översvämmade brunnar.
 • Installera nya latriner för att återställa sanitetsfaciliteter.
 • Reparation av skolbyggnader.
 • Säkerställa att skolor snabbt kan övergå från att vara cyklonskydd till att vanlig utbildning kan återupptas istället.

Kina
Kina införde i slutet av 2021 sin nya Personuppgiftslag som förbjuder lagring av data om kinesiska medborgare utanför landet. Provinsens övervakningsavdelning har också indikerat att vi måste se till att den data Plan International samlar in för att dela med faddrar uppfyller de krav som reglerar alla aktiviteter relaterade till insamling och sortering av data genom frågeformulär, intervjuer, observation eller andra medel. Under de senaste månaderna har Plan International Kina arbetat för att få de nödvändiga godkännandena för att återuppta insamlingen av fadderbarnsuppgifter. Denna process pågår fortfarande. Som ett resultat har insamlingen av fadderbarnsdata pausats året ut.
Tack vare vårt arbete med lokala samarbetsorganisationer kommer alla projekt att fortsätta som planerat. Klicka här för ytterligare information.

Brevväxling & Besök
❌ Brevväxlingen är helt pausad under hela 2024. Detta beror på att barnens brev betraktas som känslig personlig data. Vi förväntar oss inte att kunna återuppta insamlingen av data och korrespondens med de fadderbarnen förrän en gemensam förståelse för lagstiftningen nås.
🚫 Även möjligheten att besöka sitt fadderbarn är stoppad tills vidare.

Filippinerna
I området Maguindanao råder diverse konflikter och det är ett känsligt säkershetsläge i regionen.

Brevväxling & Besök
🚫 Besök är stoppat till Maguindanao
✅ Det går att skicka brev via Min sida

Latinamerika

Colombia
Colombia har länge varit drabbat av politiska oroligheter och inhemsk terrorism som i omgångar påverkat fadderverksamheten i Cauca-Valle. Människor har tvingats fly internt på grund av strider mellan olika illegala väpnade grupper. Den humanitära situationen är fortsatt allvarlig på grund av kontinuerliga rörelsebegränsningar vilket gör det svårt för våra kollegor att ta sig runt, hot, illegala vägspärrar och allvarliga kränkningar av mänskliga rättigheter, inklusive kidnappningar, mord och sexuellt våld. Stödet från Plan International och andra organisationer är därför viktigare än någonsin för de barn och familjer som bor där. Av säkerhetsskäl måste kollegorna i området alltid anpassa verksamheten så att aktiviteterna går att utföra på ett tryggt sätt för alla inblandade. Plan arbetar nu för att fortsatt förebygga könsbaserat våld, för att identifiera kränkningar av barns rättigheter och se till att barnen kan fortsätta gå i skolan. Vi har även försett särskilt utsatta familjer med pengaöverföring avsedda till matinköp och bedrivit lån-och spargrupper för att ge familjer bättre förutsättningar att klara sin vardagsekonomi. Läs mer om konflikten här.

Även återkomsten av Covid-19 har påverkat rörligheten. Detta kan komma att försena fadderkommunikationen som årsuppdateringar om fadderbarn från Colombia. 

Brevväxling & Besök
❌ Brevväxlingen är stoppad till området Cauca-Valle eftersom kollegorna inte har möjlighet att leverera brev dit just nu. Hur länge brevväxlingen måste vara pausad är svårt att svara på i dagsläget, men uppskattningsvis kommer fadderverksamheten att vara påverkad fram till våren 2024.
🚫Besök till Cauca-Valle är inte möjligt 

✅ I övriga delar av Colombia fungerar fadderverksamheten som vanligt.

Ecuador
Fadderverksamheten i sex mindre samhällen i området Guayas-Los Rios är för närvarande påverkad av våldsamheter och oroligheter i regionen. Regeringen har infört drastiska åtgärder för att bekämpa våld och terrorism i hela landet, inklusive en 60-dagars utegångsförbud, ökad militär närvaro på gatorna och distansarbete och utbildning. Trots dessa insatser kvarstår många problem och en stor oro i området, och därför har beslutet tagits att fasa ut verksamheten i berörda områden under 2024.

Brevväxling & Besök
✅⏳ Brevväxling stoppad för de som har fadderbarn från något av de berörda samhällena och vi räknar med förseningar i fadderkommunikationen de kommande månaderna. I övriga delar av Ecuador fungerar brevväxlingen som vanligt.
🚫 Konflikterna i området innebär även att möjligheten att besöka fadderbarn från Guayas-Los Rios tillfälligt är pausad. 

El Salvador
El Salvador drabbades i juni av stora regnmängder som orsakat stora översvämningar. Tusentals personer har sökt skydd i tillfälliga boenden och jordbruket har påverkats. Plan International var snabbt på plats och samlade in information från drabbade familjer och samhällen för att förstå nödsituationens påverkan. Vi har också delat ut hygienartiklar till barn i skyddsboenden. Fadderverksamheten fungerar i dagsläget som vanligt.

Förväntade insatser framåt inkluderar:

  • Dela ut kontantstöd (pengar till mat)
  • Säkra tillgång till vatten, sanitet och hygien
  • Skydd
  • Se till att barn snabbt kan komma tillbaka till skolan

Brevväxling & Besök
✅ Brevväxling fungerar brevväxlingen som vanligt.

Haiti
Situationen i Haiti är just nu allvarlig. Landet har länge präglats av politisk instabilitet och ett utbrett gängvåld som begränsar möjligheten att röra sig fritt i alla områden, och situationen i landet förvärras nu ytterligare av den rådande hungerkrisen. Utöver detta har Haiti otaliga gånger drabbats av förödande naturkatastrofer som gör att nya katastrofer blir extra svåra att hantera. Vägarna är just nu osäkra och brist på bränsle är ett hinder för resor till och från samhällena vilket gör att det just nu inte går att leverera brev till fadderbarnen. Det kan även dröja längre tid att samla in information till kommande årsrapporter. Våra kollegor på plats jobbar alltid hårt för att stötta drabbade familjer och prioriterar akut nödhjälp där det behövs. Som fadder stöttar du inte bara ditt fadderbarn utan alla som bor i området. Behövande har bl.a. fått ta del av hygienkit, kolerakit och skolkit.

Brevväxling & Besök
❌ På grund av situationen är det inte möjligt för våra kollegor att leverera några brev just nu
🚫 Möjligheten till fadderbesök är pausad för närvarande.

Västra Afrika

Burkina Faso
På grund av politiska oroligheter i landet kan förseningar gällande brevväxling vara att vänta den närmsta tiden. I områdena Poni, Kaya och Zini är det särskilt oroligt och många människor har flytt dessa områden. Effekten har också blivit att barn slutat skolan på grund av skolstängningar och fördrivning av barn och deras familjer. Programverksamheten är inte avbrutna i alla drabbade områden. Fadderbarn, familjer och samhällen får stöd från Plan International för att klara sig.

Brevväxling & Besök
✅⏳ Du kan fortfarande skicka brev till ditt fadderbarn via Min Sida, men det kan dröja något längre än vanligt innan brevet kan levereras.
🚫 Möjligheten till fadderbesök till Burkina Faso är pausad av säkerhetsskäl.

Ghana
Varje år töms vatten ut från Akosombo-dammen, Ghanas största vattenkraftsdamm, för att minska trycket och riskerna för kollaps vid höga vattennivåer i dammen. Detta resulterade i år i översvämningar längs nedre Volta-bassängen, något som påverkat omkringliggande samhällen och invånarnas levebröd.

Brevväxling & Besök
✅⏳Du kan fortfarande skicka brev till ditt fadderbarn via Min sida, men svar på brev kan eventuellt bli något fördröjda.
🚫 Möjligheten till fadderbesök till detta område är pausad för närvarande. I övriga delar av landet är besök möjligt.

Östra och södra Afrika

Etiopien
På grund av långdragna stridigheter mellan den federala etiopiska armén och väpnade lokala grupper i regionen Amhara är fadderverksamheten där påverkad. Programverksamheten har kunnat fortsätta på distriktsnivå, men av säkerhetsskäl är det inte möjligt för våra kollegor att ta sig ut till alla mindre samhällen, och drabbade fadderfamiljer har fått kontantstöd för att klara sig. Striderna har dessvärre även lett till att inte alla barn i regionen har möjlighet att gå i skolan. Tack vare volontärer i lokalsamhällena kan digitala fadderbrev läsas upp och besvaras över telefon, men situationen innebär att övrig kommunikation förväntas bli fördröjd eftersom det just nu inte är möjligt att leverera fysiska brev eller samla in information och bilder till nya årsrapporter.

Brevväxling & Besök
✅⏳
Digitala brev, utan bilder, går att skicka via Min sida
🚫 Fysiska brev kan inte skickas vidare just nu
🚫 Möjligheten att besöka sitt fadderbarn är pausad.

Sudan
Genom en militärkupp 2021 tog armén och den paramilitära gruppen RSF tillsammans över makten i Sudan. Under våren 2023 blossade det upp strider mellan dessa parter, främst runt huvudstaden Khartoum och ett nytt inbördeskrig var ett faktum.

Idag pågår stridigheterna främst i området North Kordofan där läget för de bosatta fortfarande är svårt med elavbrott och brist på grundläggande förnödenheter som mat och vatten. Hittills har ca 8,5 miljoner människor tvingats lämna sina hem och blivit internflyktingar, många har också sökt sig till näraliggande länder som Egypten. Inbördeskriget har påverkat barns möjlighet att gå i skolan. I din årsrapport framgår det om ditt fadderbarn går i skolan eller inte. Det går också att skicka brev för att få veta hur situationen är just i området där fadderbarnet bor.

Sudan har länge präglats av våldsamheter och politisk instabilitet och många fruktar nu för att situationen i landet kommer förvärras om inte våldet upphör.

Brevväxling & Besök
✅⏳ Kollegorna i Sudan har förvarnat att brevväxling i området North Kordofan kan komma att bli något fördröjd den närmaste tiden om stridigheterna fortsätter.
🚫  Kollegorna har av säkerhetsskäl valt att pausa möjligheten till fadderbesök för närvarande.

Zambia
Zambia genomgår en allvarlig humanitär kris till följd av klimatförändringar som gör vädermönster mer extrema, med långvarig torka  i januari/februari 2024 vilket resulterade misslyckade skördar. Regnsäsongen har varit den torraste jordbruksperioden som upplevts på över fyrtio år. Torkan har påverkat sektorer inom jordbruksmatssystemet inklusive grödor, boskap, utbildning samt vatten och sanitet. Många fadderfamiljer lever av jordbruk och är därför påverkade av situationen. Fadderbidrag har därför också använts för att stötta de som påverkas av torkan.

Brevväxling & Besök
✅ Det går att skicka brev
✅Det är möjligt att boka in besök

Jag är den jag är i dag tack vare er.
Jag vill tacka alla faddrar och Plan Internationals
medarbetare för ert stöd under min uppväxt!

Tamba, tidigare fadderbarn från Guinea

hälsningar från fadderbarnen

Vi bedriver barnfadderverksamhet i över 40 länder. Behoven ser olika ut i olika länder, men barnens behov står alltid i centrum. Här kan du se korta videos inspelade av fadderbarn runtom i världen.

Filmerna visar en vardag som kan se väldigt annorlunda ut från din egen men som kanske också innehåller en del likheter. Tack till alla faddrar som gör vårt arbete möjligt! 💙

Se hälsningarna härFler berättelser

Musikhjälpens logga.En resa mot hunger

I slutet av 2023 reste vi med Musikhjälpen till Etiopien för att rapportera om konsekvenserna av konflikter och klimatförändringar – och hur vi arbetar för att stötta barn och familjer som tvingas gå hungriga.

Hör vår expert Izla Bethdavid berätta i buren om den pågående hungerkatastrofen, hoppa in vid 15h 7min 30sek.

Se Izlas besök i buren

 

En resa mot hunger

Musikhjälpens logga.

I slutet av 2023 reste vi med Musikhjälpen till Etiopien för att rapportera om konsekvenserna av konflikter och klimatförändringar – och hur vi arbetar för att stötta barn och familjer som tvingas gå hungriga.

Hör vår expert Izla Bethdavid berätta i buren om den pågående hungerkatastrofen, hoppa in vid 15h 7min 30sek.

Se Izlas besök i buren

så stöttar vi familjer drabbade av hungerkrisen

Etiopien är ett av de länder som just nu är drabbat av den pågående hungerkrisen. På många platser är behoven stora och situationen kräver både akuta och mer långsiktiga insatser.

Fadderbarnet Furtu berättar om hur området familjen bor i har drabbats hårt av långvarig torka, vilket har resulterat i dåliga skördar och brist på vatten. Klicka på filmen för att höra hennes historia och om hur stöd via Plan International sätter mat på bordet.

Sommarens boktips!


Min hand i min
av Atefeh Sebdani
Atefeh är fem år gammal när hon och hennes bröder smugglas till Europa. Föräldrarna är soldater i en iransk motståndsrörelse och blir kvar i organisationens militärläger. I ett slag är femåringen mamma till sina bröder. Detta är en berättelse om att växa upp utan någon annan att hålla fast vid än sig själv men också om en brinnande livskraft, och modet att bryta sig fri.

Just nu får du 15% rabatt på boken på Bokus – använd koden MINHANDIMIN. Koden är giltig t.o.m. 30 juni 2024.

Du gör vårt arbete möjligt

bli fadderambassadör

Vill du engagera dig mer utöver ditt fadderskap? Du kan bli fadderambassadör! Du får ett digitalt kit till din mejl med information om vår verksamhet och våra hjärtefrågor.

Använd kitet för att sprida kunskap och inspirera personer i din närhet att också engagera sig för barns rättigheter och jämställdhet. Anmäl dig genom att skicka ett mejl till oss.

jag vill bli fadderambassadör

 

bli fadderambassadör

Vill du engagera dig mer utöver ditt fadderskap? Du kan bli fadderambassadör! Du får ett digitalt kit med information om vår verksamhet och våra hjärtefrågor.

Använd kitet för att sprida kunskap och inspirera personer i din närhet att också engagera sig för barns rättigheter och jämställdhet.

Jag vill bli fadderambassadör


Steg 1. Anmäl dig som Fadderambassadör. Vi skickar det digitala kitet.

Steg 2. Gå igenom kitet och stärk din kunskap om barns rättigheter och jämställdhet.


Steg 3. Sprid kunskapen och inspirera fler att engagera sig!


Steg 1. Anmäl dig som Fadderambassadör. Vi skickar det digitala kitet.


Steg
2. Gå igenom kitet och stärk din kunskap om barns rättigheter och jämställdhet.

 


Steg 3. Sprid kunskapen och inspirera fler att engagera sig!

Fyller du snart år? Här kommer tips att sätta på önskelistan

Det kan ibland vara svårt att komma på vad man önskar sig. Därför vill vi tipsa dig om att sätta upp en gåva från vår gåvoshop på önskelistan. Dela gärna med dig av din personliga koppling till Plan International och varför det är viktigt för dig att stödja vårt arbete i beskrivningen av din insamling.

På så sätt kan din födelsedag exempelvis resultera i att:

🎈 Fler barn får äta sig mätta

🎈 Barnäktenskap stoppas

🎈 En skolklass lär sig räkna

Till Gåvoshopen

Glada flickor i Kambodja kastar ballonger.

Nedladdningsbara affischer

Undrar du vad du mer skulle kunna göra för att göra världen för utsatta barn lite bättre? Varför inte sätta upp någon av våra affischer t.ex. i fikarummet på jobbet så att dina kollegor enkelt kan bidra genom att scanna en QR-kod! Eller anordnar du kanske något event där en sådan affisch skulle komma till användning? Varje bidrag är välkommet och gör skillnad.

Affisch – stötta utsatta flickor

Affisch – stötta barn i katastrofer

Följ vårt arbete på nära håll

Varje tumme upp, delning och kommentar på våra sociala kanaler gör att vårt viktiga arbete för barns rättigheter får mer utrymme och når fler personer. Följer du oss? In och gilla, dela och kommentera. Tillsammans gör vi skillnad!

Facebook TikTok

instagram Youtube

Skolbarn i Mocambique