Upptäck mer
Aktuell information och inspiration till hur du som är Barnfadder, Flickafadder och Katastroffadder kan engagera dig mer för barns rättigheter och flickors lika villkor.
Aktuell information och inspiration till hur du som är Barnfadder, Flickafadder och Katastroffadder kan engagera dig mer för barns rättigheter och flickors lika villkor.
Aktuell information och inspiration till hur du som är Barnfadder, Flickafadder och Katastroffadder kan engagera dig mer för barns rättigheter och flickors lika villkor.
Vill du engagera dig mer utöver ditt fadderskap? Du kan bli fadderambassadör! Du får ett digitalt kit till din mejl med information om vår verksamhet och våra hjärtefrågor.
Använd kitet för att sprida kunskap och inspirera personer i din närhet att också engagera sig för barns rättigheter och jämställdhet. Anmäl dig genom att skicka ett mejl till oss.
Vill du engagera dig mer utöver ditt fadderskap? Du kan bli fadderambassadör! Du får ett digitalt kit med information om vår verksamhet och våra hjärtefrågor.
Använd kitet för att sprida kunskap och inspirera personer i din närhet att också engagera sig för barns rättigheter och jämställdhet.
Steg 1. Anmäl dig som Fadderambassadör. Vi skickar det digitala kitet.
Steg 2. Gå igenom kitet och stärk din kunskap om barns rättigheter och jämställdhet.
Steg 3. Sprid kunskapen och inspirera fler att engagera sig!
Steg 1. Anmäl dig som Fadderambassadör. Vi skickar det digitala kitet.
Steg 2. Gå igenom kitet och stärk din kunskap om barns rättigheter och jämställdhet.
Steg 3. Sprid kunskapen och inspirera fler att engagera sig!
Vi har länge haft ett samarbete med Tjejmilen. Årets löpfest gick av stapeln 2 september på Djurgården i Stockholm och vi är extra stolta över alla som sprang i mål med rosa nummerlapp för att förändra flickors framtid!
Vårt tält på området blev välbesökt med en populär pysselhörna för de minsta och en spännande tävling med chans att vinna startplats till nästa års lopp.
Det var så roligt att träffa alla glada besökare och faddrar som kom förbi och hälsade på i tältet. Vi ses väl nästa år?
Katitzi barnbruden av Katarina Taikon
Böckerna om Katitzi är en bokskatt som är lika viktig för yngre som för äldre läsare. I denna bok är Katitzi runt 13 år gammal och situationen hemma är mer otrygg och laddad än någonsin och vardagen full av bråk. Beslut tas därför om att Katitzi ska giftas bort med den 6 år äldre Lazi.
Katarina Taikon var en svensk författare av romsk härkomst som kämpade i många år för romernas rättigheter i Sverige. Liksom de flesta romer i sin generation gick hon inte i skola, utan fick lära sig läsa och skriva som vuxen.
Den ofrivilliga bruden av Miranda Ebrahimi
Miranda är ett frispråkigt barn som älskar att dansa och sjunga. Hon är alltid festens medelpunkt och kan sällan sitta still. I den kultur hon växer upp är det farligt så familjen sätter stopp för det. När hon som brådmogen liten flicka tidigt kommer in i puberteten förändras omgivningens blickar. En dag förstår Miranda vidden av släktens planer. De tänker gifta bort henne mot hennes vilja.
Varför är det så viktigt att skriva testamente? Ärver sambos varandra? Vad är en laglott? Lyssna till Josefine Frisk, chefsjurist på digitala juristbyrån Lawly, när hon svarar på några av de vanligaste frågorna om testamente.
Med hjälp av Lawlys digitala verktyg kan du skriva ett personligt anpassat och juridiskt korrekt testamente direkt på vår hemsida. Behöver du hjälp finns Lawlys jurister redo att guida dig via chatt eller telefon. Du kan vara trygg med att du får den hjälp du behöver.
Du som är fadder hos Plan International får, helt kostnadsfri:
Fyller du snart år? Då vill vi tipsa dig om att starta en födelsedagsinsamling på Facebook! Men vad ska man tänka på för att insamlingen ska gå bra?
Varje dag jobbar jag och mina kollegor för att bryta tabun och för att alla barn ska ha kunskap om hur kroppen fungerar och tillgång till god sexualundervisning. Vi arbetar för att flickor och unga kvinnor ska ha tillgång till säkra mensskydd och möjlighet att gå på toaletten, även vid naturkatastrofer eller om de är på flykt.
Jag träffade 15-åriga Hamda. Precis som miljoner andra flickor brukade hon stanna hemma från skolan när hon hade mens. Hon hade inga mensskydd och skolans toaletter saknade dörrar. Vi har byggt nya toaletter med dörrar som går att låsa och delat ut återanvändbara mensskydd till alla flickor på Hamdas skola. Vi har också byggt vattentankar i området som regelbundet fylls med rent vatten. Så nu slipper Hamda missa skolan bara för att hon har mens.
Hamda var 12 år när hon fick sin första mens. Hon blev rädd eftersom hon inte förstod varför hon blödde. Det var ingen som hade berättat för henne om mens. Som fadder är du med och stöttar vårt viktiga arbete för att stärka kunskapen om hälso- och hygienfrågor bland unga flickor och kvinnor.
Just nu deltar ungefär 1 200 000 barn i fadderverksamheten i Asien, Afrika och Latinamerika. Ibland påverkas verksamheten av konflikter, politiska oroligheter eller naturkatastrofer.
Här hittar du aktuella uppdateringar om fadderverksamheten.
Vill du komma i kontakt med Givarservice? Mejla fadder@plansverige.org eller ring 08-58 77 55 00. På Min sida ser du alltid informationen om ditt fadderskap.
Barnfadderskapet är centralt i vårt arbete och Plan International tar regelbundet fram rapporter för att lyfta barns rättigheter och flickors situation runt om i världen. Möjligheten till brevväxling är unikt för Barnfadderskapet och varje år skriver tusentals faddrar brev till sina fadderbarn. En undersökning som gjorts visade många positiva effekter av fadderverksamheten, bland annat att fler barn går i skolan i områden där Plan International verkar och dessutom har dessa samhällen bättre tillgång till vatten och toaletter. Även brevväxlingen visade sig ha en positiv inverkan bland de barn som genom åren deltagit i verksamheten.
Någon som verkligen ser mervärdet av att brevväxla med sitt fadderbarn är John, 68 år. John har varit barnfadder hos Plan International i över 20 år. Genom åren har han och hans hustru haft flera olika fadderbarn och brevväxlingen har med tiden blivit ett omtyckt inslag i fadderskapet.
– Det är alltid roligt att få brev från fadderbarnen, då vet man att de mår bra samt att de går i skolan. Det är också roligt att skicka brev då jag inbillar mig att barnen tycker att det är roligt och spännande att få brev, och speciellt från utlandet.
Johns första tips när det gäller att komma igång med brevväxling är att helt enkelt skriva genast när man kommer på tanken att det är dags att skicka iväg en hälsning:
– Att tänka att “Jag skall skriva imorgon” fungerar oftast inte. Det gäller att slå till direkt.
Årsrapporten som skickas till barnfaddrar innehåller även en uppdatering om fadderbarnets familj. Därför brukar John även skicka brev som är riktade till hela familjen och kanske ibland även någon mening till de lokala volontärerna som levererar breven till fadderbarnet. Ett annat tips för att få igång en bra dialog är enligt John att verkligen läsa igenom det senaste mottagna brevet:
– Om fadderbarnet skriver att hen inte tycker om skolarbetet så är det kanske inte så smart att svara med att fråga om hen tycker att det är roligt i skolan, snarare om skolan har blivit roligare.
På frågan om brevväxlingen känns som ett värdefullt inslag i fadderskapet svarar John tveklöst ja.
– Efter alla år som barnfadder är jag väl insatt i hur fadderskapet fungerar. Det är dock viktigt att komma ihåg att vår roll som barnfaddrar är att bidra med pengar till samhället för att göra livet bättre för alla familjer i området. Fadderbarnen har egna föräldrar, syskon, andra släktingar och kompisar som ger dem kärlek och omvårdnad, mat och kläder så vi ska inte försöka ta en sådan roll, men jag tror att fadderbarnen mår bra av att veta att det finns andra vuxna som bryr sig.
* Enligt Plan Internationals policy för barns säkerhet läses alla brev igenom innan de skickas vidare till ditt fadderbarn. Är du ny som barnfadder eller bara inte kommit igång ännu är du varmt välkommen att kontakta Givarservice som gärna ger fler tips på vad du kan skriva om!
Undrar du över hur livet kan se ut för ett fadderbarn i något av Plan Internationals programländer? Häng med och ta reda på det genom fadderbarnens egna videohälsningar.
Som Barnfadder går ditt bidrag till projekt i området där ditt fadderbarn bor och inte direkt till familjen. Vårt mål som barnrättsorganisation är alltid att stärka hela samhället och du stöttar alltså alla barn i lokalsamhället – hur bra är inte det?