Bli fadder

Telefontider givarservice:

Måndag–torsdag 10.00–12.00

Box 92150, 120 08 STOCKHOLM
Org.nr. 802404-9150
ID ideell organisation: 802404-9150

Upptäck mer

Aktuellt just nu

Aktuell information och inspiration till hur du som är Barnfadder, Flickafadder och Katastroffadder kan engagera dig mer för barns rättigheter och flickors lika villkor.

 

Upptäck mer

Aktuell information och inspiration till hur du som är Barnfadder, Flickafadder och Katastroffadder kan engagera dig mer för barns rättigheter och flickors lika villkor.

Aktuellt just nu

bli fadderambassadör

Vill du engagera dig mer utöver ditt fadderskap? Du kan bli fadderambassadör! Du får ett digitalt kit till din mejl med information om vår verksamhet och våra hjärtefrågor.

Använd kitet för att sprida kunskap och inspirera personer i din närhet att också engagera sig för barns rättigheter och jämställdhet. Anmäl dig genom att skicka ett mejl till oss.

jag vill bli fadderambassadör

 

bli fadderambassadör

Vill du engagera dig mer utöver ditt fadderskap? Du kan bli fadderambassadör! Du får ett digitalt kit med information om vår verksamhet och våra hjärtefrågor.

Använd kitet för att sprida kunskap och inspirera personer i din närhet att också engagera sig för barns rättigheter och jämställdhet.

Jag vill bli fadderambassadör


Steg 1. Anmäl dig som Fadderambassadör. Vi skickar det digitala kitet.

Steg 2. Gå igenom kitet och stärk din kunskap om barns rättigheter och jämställdhet.


Steg 3. Sprid kunskapen och inspirera fler att engagera sig!


Steg 1. Anmäl dig som Fadderambassadör. Vi skickar det digitala kitet.


Steg
2. Gå igenom kitet och stärk din kunskap om barns rättigheter och jämställdhet.

 


Steg 3. Sprid kunskapen och inspirera fler att engagera sig!

100 780

fantastiska faddrar stöttar vårt arbete

Aktuellt just nu

plan international 💙 tjejmilen

Vi har länge haft ett samarbete med Tjejmilen. Årets löpfest gick av stapeln 2 september på Djurgården i Stockholm och vi är extra stolta över alla som sprang i mål med rosa nummerlapp för att förändra flickors framtid!

Vårt tält på området blev välbesökt med en populär pysselhörna för de minsta och en spännande tävling med chans att vinna startplats till nästa års lopp.
Det var så roligt att träffa alla glada besökare och faddrar som kom förbi och hälsade på i tältet. Vi ses väl nästa år?

Jag vill springa 2024!

Boktipsen i Höst –  läsvärda böcker om Barnäktenskap

Katitzi barnbruden  av Katarina Taikon
Böckerna om Katitzi är en bokskatt som är lika viktig för yngre som för äldre läsare. I denna bok är Katitzi runt 13 år gammal och situationen hemma är mer otrygg och laddad än någonsin och vardagen full av bråk. Beslut tas därför om att Katitzi ska giftas bort med den 6 år äldre Lazi.

Katarina Taikon var en svensk författare av romsk härkomst som kämpade i många år för romernas rättigheter i Sverige. Liksom de flesta romer i sin generation gick hon inte i skola, utan fick lära sig läsa och skriva som vuxen.

Den ofrivilliga bruden av Miranda Ebrahimi
Miranda är ett frispråkigt barn som älskar att dansa och sjunga. Hon är alltid festens medelpunkt och kan sällan sitta still. I den kultur hon växer upp är det farligt så familjen sätter stopp för det. När hon som brådmogen liten flicka tidigt kommer in i puberteten förändras omgivningens blickar. En dag förstår Miranda vidden av släktens planer. De tänker gifta bort henne mot hennes vilja.

Den ofrivilliga bruden är en berättelse ur det verkliga livet, en berättelse som många unga invandrarflickor lever sig igenom.

Allt du vill veta om testamente

Varför är det så viktigt att skriva testamente? Ärver sambos varandra? Vad är en laglott? Lyssna till Josefine Frisk, chefsjurist på digitala juristbyrån Lawly, när hon svarar på några av de vanligaste frågorna om testamente.

Med hjälp av Lawlys digitala verktyg kan du skriva ett personligt anpassat och juridiskt korrekt testamente direkt på vår hemsida. Behöver du hjälp finns Lawlys jurister redo att guida dig via chatt eller telefon. Du kan vara trygg med att du får den hjälp du behöver.

plan international i samarbete med juristbyrån Lawly

Du som är fadder hos Plan International får, helt kostnadsfri:

  • Hjälp att upprätta ett testamente
  • Rådgivning av en jurist, möjlighet att ställa dina personliga frågor

jAg vill veta mer om testamente

födelsedagsinsamling – så når du ditt mål

Fyller du snart år? Då vill vi tipsa dig om att starta en födelsedagsinsamling på Facebook! Men vad ska man tänka på för att insamlingen ska gå bra?

  • Dela gärna med dig av din personliga koppling till Plan International och varför det är viktigt för dig att stödja vårt arbete i beskrivningen av din insamling.
  • Sprid ordet – uppmuntra dina vänner, familj och kollegor att bidra.
  • Håll koll på dina framsteg, publicera uppdateringar och tacka de som bidrar.

starta en insamling

expert på flickors rättigheter

Hej Izla Bethdavid, berätta om ditt jobb.

Varje dag jobbar jag och mina kollegor för att bryta tabun och för att alla barn ska ha kunskap om hur kroppen fungerar och tillgång till god sexualundervisning. Vi arbetar för att flickor och unga kvinnor ska ha tillgång till säkra mensskydd och möjlighet att gå på toaletten, även vid naturkatastrofer eller om de är på flykt. 

du var nyligen i somalia för att följa upp vårt arbete, berätta.

Jag träffade 15-åriga Hamda. Precis som miljoner andra flickor brukade hon stanna hemma från skolan när hon hade mens. Hon hade inga mensskydd och skolans toaletter saknade dörrar. Vi har byggt nya toaletter med dörrar som går att låsa och delat ut återanvändbara mensskydd till alla flickor på Hamdas skola. Vi har också byggt vattentankar i området som regelbundet fylls med rent vatten. Så nu slipper Hamda missa skolan bara för att hon har mens. 

hamda och Izla berättar

Hamda var 12 år när hon fick sin första mens. Hon blev rädd eftersom hon inte förstod varför hon blödde. Det var ingen som hade berättat för henne om mens. Som fadder är du med och stöttar vårt viktiga arbete för att stärka kunskapen om hälso- och hygienfrågor bland unga flickor och kvinnor.

Barnfadder? Se hit!

Just nu deltar ungefär 1 200 000 barn i fadderverksamheten i Asien, Afrika och Latinamerika. Ibland påverkas verksamheten av konflikter, politiska oroligheter eller naturkatastrofer.

Här hittar du aktuella uppdateringar om fadderverksamheten.

Vill du komma i kontakt med Givarservice? Mejla fadder@plansverige.org eller ring 08-58 77 55 00. På Min sida ser du alltid informationen om ditt fadderskap.

Asien

Kina
Kina införde i slutet av 2021 sin nya Personuppgiftslag som förbjuder lagring av data om kinesiska medborgare utanför landet. Provinsens övervakningsavdelning har också indikerat att vi måste se till att den data Plan International samlar in för att dela med faddrar uppfyller de krav som reglerar alla aktiviteter relaterade till insamling och sortering av data genom frågeformulär, intervjuer, observation eller andra medel. Under de senaste månaderna har Plan International Kina arbetat outtröttligt för att få de nödvändiga godkännandena för att återuppta insamlingen av fadderbarnsuppgifter. Denna process pågår fortfarande. Som ett resultat har insamlingen av fadderbarnsdata pausats året ut.
Tack vare vårt arbete med lokala samarbetsorganisationer kommer alla projekt att fortsätta som planerat.

Brevväxling
❌ Brevväxlingen är helt pausad under hela 2023. Detta beror på att barnens brev betraktas som känslig personlig data. Vi förväntar oss inte att kunna återuppta insamlingen av data och korrespondens med de fadderbarnen förrän en gemensam förståelse för lagstiftningen nås.

🚫 Även möjligheten att besöka sitt fadderbarn är stoppad tills vidare.
Läs mer

Filippinerna
Filippinerna drabbades av stora översvämningar under december 2022.

🚫 Området Maguindanao har för närvarande stoppat möjligheten till fadderbesök på grund av säkershetsläget i regionen.

Brevväxling
✅⏳ Det går att skicka brev via Min sida, men brevväxlingen i hela landet är fortfarande något fördröjd till följd av översvämningarna.
Läs mer

Västra Afrika

Burkina Faso
På grund av politiska oroligheter i landet kan förseningar gällande brevväxling vara att vänta den närmsta tiden.

  Brevväxling
✅⏳ Du kan fortfarande skicka brev till ditt fadderbarn via Min Sida, men det kan dröja något längre än vanligt innan brevet kan levereras.
Läs mer

Kamerun
På grund av långvarig politisk oro har Plan International Kamerun valt att avsluta fadderverksamheten i området Bamenda. Detta eftersom det inte längre går att samla in information om fadderbarnen då många familjer som ingått i verksamheten av säkerhetsskäl valt att lämna området. Detta påverkar vår möjlighet att bedriva fadderverksamhet på ett bra sätt. Du som fadder ska kunna få regelbundna uppdateringar och möjlighet till brevväxling med ditt fadderbarn, men detta är alltså inte längre möjligt.

Under året 2023 förväntas fadderverksamheten vara helt avslutad och alla personer som haft fadderbarn från den regionen kommer därmed automatiskt bli erbjudna att fortsätta som fadder åt ett nytt fadderbarn. Plan International kommer fortsätta verka i området men fokusera enbart på katastrofarbete.

Brevväxling
❌ Det är inte längre möjligt att besöka eller brevväxla med fadderbarn från området Bamenda då inga brev kan levereras och inga nya fadderbarn kan tilldelas från detta område.

✅ I andra områden i Kamerun fortlöper fadderverksamheten som vanligt.
Läs mer

Niger
I slutet av juli störtades Nigers president av den nationella militären. Militärjuntan övertog sedan makten. Den politiska instabiliteten i Niger kommer vid en tidpunkt då de humanitära behoven redan var stora, i ett land där väpnade konflikter har pågått sedan 2015, med hunger som eskalerar som ett resultat av denna osäkerhet och förvärrat av klimatförändringar och global ekonomisk kris.

Plan Internationals prioritet just nu är att fortsätta leverera livräddande hjälp till de mest utsatta barnen och deras familjer. Vi har funnits på plats i Niger sedan 1998 och än så länge löper fadderverksamheten på som vanligt men vi fortsätter följa hur läget utvecklas.
Läs mer

Latinamerika

Brasilien
Vissa samhällen i trakten kring San Luis är just nu påverkade av oroligheter som kopplas till kriminella gäng som opererar i området. Detta har gjort att brevväxling och annan fadderkorrespondens till fadderbarn bosatta i området av säkerhetsskäl för närvarande är stoppat. Kollegorna beräknar att detta kommer pågå fram till i september.

Brevväxling
❌ För närvarande går det ej att skicka brev till fadderbarn bosatta i påverkade samhällen i regionen San Luis.

✅ I andra områden i Brasilien fortlöper fadderverksamheten som vanligt.
Läs mer

Colombia
Colombia har länge varit drabbat av politiska oroligheter och inhemsk terrorism som i omgångar påverkat fadderverksamheten. Det har blivit allt svårare för kollegorna att röra sig fritt överallt då bland annat väpnade grupper stör ordningen i Cauca-Valle regionen. Stödet från Plan International och andra organisationer är därför viktigare än någonsin för de barn och familjer som bor där. Av säkerhetsskäl måste kollegorna i området alltid anpassa verksamheten så att aktiviteterna går att utföra på ett tryggt sätt för alla inblandade. Plan arbetar nu för att fortsatt förebygga könsbaserat våld, för att identifiera kränkningar av barns rättigheter och se till att barnen kan fortsätta gå i skolan. Vi har även försett särskilt utsatta familjer med pengaöverföring avsedda till matinköp och bedrivit lån-och spargrupper för att ge familjer bättre förutsättningar att klara sin vardagsekonomi.

Även återkomsten av Covid-19 har påverkat rörligheten. Detta kan komma att försena fadderkommunikationen som årsuppdateringar om fadderbarn från Colombia.

 

Brevväxling
❌ Brevväxlingen är stoppad till området Cauca-Valle eftersom kollegorna inte har möjlighet att leverera brev dit just nu. Hur länge brevväxlingen måste vara pausad är svårt att svara på i dagsläget, men uppskattningsvis kommer fadderverksamheten att vara påverkad fram till hösten 2023.

✅ I övriga delar av Colombia fungerar fadderverksamheten som vanligt.
Läs mer

Ecuador
Fadderverksamheten i sex mindre samhällen i området Guayas-Los Rios är för närvarande påverkad av våldsamheter och oroligheter i regionen.


Brevväxling
✅⏳ Brevväxling stoppad för de som har fadderbarn från något av de berörda samhällena och vi räknar med förseningar i fadderkommunikationen de kommande månaderna. I övriga delar av Ecuador fungerar brevväxlingen som vanligt. 🚫 Konflikterna i området innebär även att möjligheten att besöka fadderbarn från Guayas-Los Rios tillfälligt är pausad. 
Läs mer

Haiti
Haiti har länge präglats av politisk instabilitet och ett utbrett gängvåld som begränsar möjligheten att röra sig fritt i alla områden, och situationen i landet förvärras nu ytterligare av den rådande hungerkrisen. Utöver detta har Haiti otaliga gånger drabbats av förödande naturkatastrofer som gör att nya katastrofer blir extra svåra att hantera.

Landet drabbades nyligen av en jordbävning och senast i juni drabbades landet också av översvämningar som skadade vägar men som även skadade jordbruket svårt. Detta påverkar även fadderverksamheten då det finns områden som för närvarande är svåra att nå, vissa familjer var också tvungna att lämna sina hem efter att dessa översvämmats. Därför kan det ta något längre tid än vanligt för våra kollegor att leverera brev och samla in information till kommande årsrapporter. Många familjer är beroende av jordbruket för sin försörjning vilket gör situationen än tuffare för dem. Våra kollegor på plats jobbar alltid hårt för att stötta drabbade familjer och prioriterar akut nödhjälp. Behövande har bl.a. fått ta del av hygienkit, kolerakit och skolkit.

Brevväxling
✅⏳Du kan fortfarande skicka brev till ditt fadderbarn via Min sida, men svar på brev kan eventuellt bli fördröjda.

🚫 Möjligheten till fadderbesök är pausad för närvarande.
Läs mer

Östra och södra Afrika

Etiopien
På grund av stridigheter mellan den federala etiopiska armén och väpnade lokala grupper i regionen Amhara är fadderverksamheten nu påverkad.

Den 4 augusti utlystes undantagstillstånd och av säkerhetsskäl för våra kollegor, volontärer och fadderbarn är fadderverksamheten i området nu pausad. Det innebär att kommunikationen förväntas bli fördröjd eftersom det just nu inte är möjligt att leverera brev eller samla in information till årsrapporter.

Brevväxling
✅ Vi skickar för närvarande inte vidare brev till fadderbarn bosatta i området Amhara.

🚫 Möjligheten att besöka sitt fadderbarn är pausad.
Läs mer

Sudan
Genom en militärkupp 2021 tog armén och den paramilitära gruppen RSF tillsammans över makten i Sudan. Under våren 2023 blossade det upp strider mellan dessa parter, främst runt huvudstaden Khartoum där kraftiga skottlossningar och explosioner inträffade. Idag pågår stridigheterna främst i området North Kordofan där läget för de bosatta fortfarande är svårt med elavbrott och brist på grundläggande förnödenheter som mat och vatten. Hittills har ca 1,2 miljoner människor tvingats lämna sina hem för att fly till näraliggande länder som Egypten.

Sudan har länge präglats av våldsamheter och politisk instabilitet och många fruktar nu för att situationen i landet kommer förvärras om inte våldet upphör.

Brevväxling
✅⏳ Kollegorna i Sudan har förvarnat att brevväxling i området North Kordofan kan komma att bli något fördröjd den närmaste tiden om stridigheterna fortsätter.

🚫  Kollegorna har av säkerhetsskäl valt att pausa möjligheten till fadderbesök för närvarande.
Läs mer

Zimbabwe
I augusti 2023 hålls presidentval i landet och i samband med detta väntas oroligheter uppstå.

🚫  Kollegorna har av säkerhetsskäl valt att pausa möjligheten till fadderbesök från 15 juni 2023 och framåt.

Brevväxling
✅ Brevväxling fungerar som vanligt under denna period.
Läs mer

Asien

Kina
Kina införde i slutet av 2021 sin nya Personuppgiftslag som förbjuder lagring av data om kinesiska medborgare utanför landet. Provinsens övervakningsavdelning har också indikerat att vi måste se till att den data Plan International samlar in för att dela med faddrar uppfyller de krav som reglerar alla aktiviteter relaterade till insamling och sortering av data genom frågeformulär, intervjuer, observation eller andra medel. Under de senaste månaderna har Plan International Kina arbetat outtröttligt för att få de nödvändiga godkännandena för att återuppta insamlingen av fadderbarnsuppgifter. Denna process pågår fortfarande. Som ett resultat har insamlingen av fadderbarnsdata pausats året ut.
Tack vare vårt arbete med lokala samarbetsorganisationer kommer alla projekt att fortsätta som planerat.

Brevväxling
❌ Brevväxlingen är helt pausad under hela 2023. Detta beror på att barnens brev betraktas som känslig personlig data. Vi förväntar oss inte att kunna återuppta insamlingen av data och korrespondens med de fadderbarnen förrän en gemensam förståelse för lagstiftningen nås.

🚫 Även möjligheten att besöka sitt fadderbarn är stoppad tills vidare.
Läs mer

Filippinerna
Filippinerna drabbades av stora översvämningar under december 2022.

🚫 Området Maguindanao har för närvarande stoppat möjligheten till fadderbesök på grund av säkershetsläget i regionen.

Brevväxling
✅⏳ Det går att skicka brev via Min sida, men brevväxlingen i hela landet är fortfarande något fördröjd till följd av översvämningarna.
Läs mer

Latinamerika

Brasilien
Vissa samhällen i trakten kring San Luis är just nu påverkade av oroligheter som kopplas till kriminella gäng som opererar i området. Detta har gjort att brevväxling och annan fadderkorrespondens till fadderbarn bosatta i området av säkerhetsskäl för närvarande är stoppat. Kollegorna beräknar att detta kommer pågå fram till i september.

Brevväxling
❌ För närvarande går det ej att skicka brev till fadderbarn bosatta i påverkade samhällen i regionen San Luis.

✅ I andra områden i Brasilien fortlöper fadderverksamheten som vanligt.
Läs mer

Colombia
Colombia har länge varit drabbat av politiska oroligheter och inhemsk terrorism som i omgångar påverkat fadderverksamheten. Det har blivit allt svårare för kollegorna att röra sig fritt överallt då bland annat väpnade grupper stör ordningen i Cauca-Valle regionen. Stödet från Plan International och andra organisationer är därför viktigare än någonsin för de barn och familjer som bor där. Av säkerhetsskäl måste kollegorna i området alltid anpassa verksamheten så att aktiviteterna går att utföra på ett tryggt sätt för alla inblandade. Plan arbetar nu för att fortsatt förebygga könsbaserat våld, för att identifiera kränkningar av barns rättigheter och se till att barnen kan fortsätta gå i skolan. Vi har även försett särskilt utsatta familjer med pengaöverföring avsedda till matinköp och bedrivit lån-och spargrupper för att ge familjer bättre förutsättningar att klara sin vardagsekonomi.

Även återkomsten av Covid-19 har påverkat rörligheten. Detta kan komma att försena fadderkommunikationen som årsuppdateringar om fadderbarn från Colombia.

 

Brevväxling
❌ Brevväxlingen är stoppad till området Cauca-Valle eftersom kollegorna inte har möjlighet att leverera brev dit just nu. Hur länge brevväxlingen måste vara pausad är svårt att svara på i dagsläget, men uppskattningsvis kommer fadderverksamheten att vara påverkad fram till hösten 2023.

✅ I övriga delar av Colombia fungerar fadderverksamheten som vanligt.
Läs mer

Ecuador
Fadderverksamheten i sex mindre samhällen i området Guayas-Los Rios är för närvarande påverkad av våldsamheter och oroligheter i regionen.


Brevväxling
✅⏳ Brevväxling stoppad för de som har fadderbarn från något av de berörda samhällena och vi räknar med förseningar i fadderkommunikationen de kommande månaderna. I övriga delar av Ecuador fungerar brevväxlingen som vanligt. 🚫 Konflikterna i området innebär även att möjligheten att besöka fadderbarn från Guayas-Los Rios tillfälligt är pausad. 
Läs mer

Haiti
Haiti har länge präglats av politisk instabilitet och ett utbrett gängvåld som begränsar möjligheten att röra sig fritt i alla områden, och situationen i landet förvärras nu ytterligare av den rådande hungerkrisen. Utöver detta har Haiti otaliga gånger drabbats av förödande naturkatastrofer som gör att nya katastrofer blir extra svåra att hantera.

Landet drabbades nyligen av en jordbävning och senast i juni drabbades landet också av översvämningar som skadade vägar men som även skadade jordbruket svårt. Detta påverkar även fadderverksamheten då det finns områden som för närvarande är svåra att nå, vissa familjer var också tvungna att lämna sina hem efter att dessa översvämmats. Därför kan det ta något längre tid än vanligt för våra kollegor att leverera brev och samla in information till kommande årsrapporter. Många familjer är beroende av jordbruket för sin försörjning vilket gör situationen än tuffare för dem. Våra kollegor på plats jobbar alltid hårt för att stötta drabbade familjer och prioriterar akut nödhjälp. Behövande har bl.a. fått ta del av hygienkit, kolerakit och skolkit.

Brevväxling
✅⏳Du kan fortfarande skicka brev till ditt fadderbarn via Min sida, men svar på brev kan eventuellt bli fördröjda.

🚫 Möjligheten till fadderbesök är pausad för närvarande.
Läs mer

Västra Afrika

Burkina Faso
På grund av politiska oroligheter i landet kan förseningar gällande brevväxling vara att vänta den närmsta tiden.

  Brevväxling
✅⏳ Du kan fortfarande skicka brev till ditt fadderbarn via Min Sida, men det kan dröja något längre än vanligt innan brevet kan levereras.
Läs mer

Kamerun
På grund av långvarig politisk oro har Plan International Kamerun valt att avsluta fadderverksamheten i området Bamenda. Detta eftersom det inte längre går att samla in information om fadderbarnen då många familjer som ingått i verksamheten av säkerhetsskäl valt att lämna området. Detta påverkar vår möjlighet att bedriva fadderverksamhet på ett bra sätt. Du som fadder ska kunna få regelbundna uppdateringar och möjlighet till brevväxling med ditt fadderbarn, men detta är alltså inte längre möjligt.

Under året 2023 förväntas fadderverksamheten vara helt avslutad och alla personer som haft fadderbarn från den regionen kommer därmed automatiskt bli erbjudna att fortsätta som fadder åt ett nytt fadderbarn. Plan International kommer fortsätta verka i området men fokusera enbart på katastrofarbete.

Brevväxling
❌ Det är inte längre möjligt att besöka eller brevväxla med fadderbarn från området Bamenda då inga brev kan levereras och inga nya fadderbarn kan tilldelas från detta område.

✅ I andra områden i Kamerun fortlöper fadderverksamheten som vanligt.
Läs mer

Niger
I slutet av juli störtades Nigers president av den nationella militären. Militärjuntan övertog sedan makten. Den politiska instabiliteten i Niger kommer vid en tidpunkt då de humanitära behoven redan var stora, i ett land där väpnade konflikter har pågått sedan 2015, med hunger som eskalerar som ett resultat av denna osäkerhet och förvärrat av klimatförändringar och global ekonomisk kris.

Plan Internationals prioritet just nu är att fortsätta leverera livräddande hjälp till de mest utsatta barnen och deras familjer. Vi har funnits på plats i Niger sedan 1998 och än så länge löper fadderverksamheten på som vanligt men vi fortsätter följa hur läget utvecklas.
Läs mer

Östra och södra Afrika

Etiopien
På grund av stridigheter mellan den federala etiopiska armén och väpnade lokala grupper i regionen Amhara är fadderverksamheten nu påverkad.

Den 4 augusti utlystes undantagstillstånd och av säkerhetsskäl för våra kollegor, volontärer och fadderbarn är fadderverksamheten i området nu pausad. Det innebär att kommunikationen förväntas bli fördröjd eftersom det just nu inte är möjligt att leverera brev eller samla in information till årsrapporter.

Brevväxling
✅ Vi skickar för närvarande inte vidare brev till fadderbarn bosatta i området Amhara.

🚫 Möjligheten att besöka sitt fadderbarn är pausad.
Läs mer

Sudan
Genom en militärkupp 2021 tog armén och den paramilitära gruppen RSF tillsammans över makten i Sudan. Under våren 2023 blossade det upp strider mellan dessa parter, främst runt huvudstaden Khartoum där kraftiga skottlossningar och explosioner inträffade. Idag pågår stridigheterna främst i området North Kordofan där läget för de bosatta fortfarande är svårt med elavbrott och brist på grundläggande förnödenheter som mat och vatten. Hittills har ca 1,2 miljoner människor tvingats lämna sina hem för att fly till näraliggande länder som Egypten.

Sudan har länge präglats av våldsamheter och politisk instabilitet och många fruktar nu för att situationen i landet kommer förvärras om inte våldet upphör.

Brevväxling
✅⏳ Kollegorna i Sudan har förvarnat att brevväxling i området North Kordofan kan komma att bli något fördröjd den närmaste tiden om stridigheterna fortsätter.

🚫  Kollegorna har av säkerhetsskäl valt att pausa möjligheten till fadderbesök för närvarande.
Läs mer

Zimbabwe
I augusti 2023 hålls presidentval i landet och i samband med detta väntas oroligheter uppstå.

🚫  Kollegorna har av säkerhetsskäl valt att pausa möjligheten till fadderbesök från 15 juni 2023 och framåt.

Brevväxling
✅ Brevväxling fungerar som vanligt under denna period.
Läs mer

 Vill du veta mer om hur brevväxling kan skapa mervärde? Läs vår rapport: Changing lives Brevväxla med ditt fadderbarn och följ utvecklingen med egna ögon

Barnfadderskapet är centralt i vårt arbete och Plan International tar regelbundet fram rapporter för att lyfta barns rättigheter och flickors situation runt om i världen. Möjligheten till brevväxling är unikt för Barnfadderskapet och varje år skriver tusentals faddrar brev till sina fadderbarn. En undersökning som gjorts visade många positiva effekter av fadderverksamheten, bland annat att fler barn går i skolan i områden där Plan International verkar och dessutom har dessa samhällen bättre tillgång till vatten och toaletter. Även brevväxlingen visade sig ha en positiv inverkan bland de barn som genom åren deltagit i verksamheten.

Jag vill läsa rapporten

Brevväxling i fokus
– intervju med en trogen barnfadder

Någon som verkligen ser mervärdet av att brevväxla med sitt fadderbarn är John, 68 år. John har varit barnfadder hos Plan International i över 20 år. Genom åren har han och hans hustru haft flera olika fadderbarn och brevväxlingen har med tiden blivit ett omtyckt inslag i fadderskapet.

–  Det är alltid roligt att få brev från fadderbarnen, då vet man att de mår bra samt att de går i skolan. Det är också roligt att skicka brev då jag inbillar mig att barnen tycker att det är roligt och spännande att få brev, och speciellt från utlandet.

Johns första tips när det gäller att komma igång med brevväxling är att helt enkelt skriva genast när man kommer på tanken att det är dags att skicka iväg en hälsning:

–  Att tänka att “Jag skall skriva imorgon” fungerar oftast inte. Det gäller att slå till direkt.

Årsrapporten som skickas till barnfaddrar innehåller även en uppdatering om fadderbarnets familj. Därför brukar John även skicka brev som är riktade till hela familjen och kanske ibland även någon mening till de lokala volontärerna som levererar breven till fadderbarnet. Ett annat tips för att få igång en bra dialog är enligt John att verkligen läsa igenom det senaste mottagna brevet:

–  Om fadderbarnet skriver att hen inte tycker om skolarbetet så är det kanske inte så smart att svara med att fråga om hen tycker att det är roligt i skolan, snarare om skolan har blivit roligare.

På frågan om brevväxlingen känns som ett värdefullt inslag i fadderskapet svarar John tveklöst ja.

–  Efter alla år som barnfadder är jag väl insatt i hur fadderskapet fungerar. Det är dock viktigt att komma ihåg att vår roll som barnfaddrar är att bidra med pengar till samhället för att göra livet bättre för alla familjer i området. Fadderbarnen har egna föräldrar, syskon, andra släktingar och kompisar som ger dem kärlek och omvårdnad, mat och kläder så vi ska inte försöka ta en sådan roll, men jag tror att fadderbarnen mår bra av att veta att det finns andra vuxna som bryr sig.

* Enligt Plan Internationals policy för barns säkerhet läses alla brev igenom innan de skickas vidare till ditt fadderbarn. Är du ny som barnfadder eller bara inte kommit igång ännu är du varmt välkommen att kontakta Givarservice som gärna ger fler tips på vad du kan skriva om!

Hälsningar från fadderbarnen

Undrar du över hur livet kan se ut för ett fadderbarn i något av Plan Internationals programländer? Häng med och ta reda på det genom fadderbarnens egna videohälsningar.

Som Barnfadder går ditt bidrag till projekt i området där ditt fadderbarn bor och inte direkt till familjen. Vårt mål som barnrättsorganisation är alltid att stärka hela samhället och du stöttar alltså alla barn i lokalsamhället – hur bra är inte det?

Se hälsningarna!

Följ vårt arbete på nära håll

Varje tumme upp, delning och kommentar på våra sociala kanaler gör att vårt viktiga arbete för barns rättigheter får mer utrymme och når fler personer. Följer du oss? In och gilla, dela och kommentera. Tillsammans gör vi skillnad!

Facebook

instagram