Att lära sig ett nytt yrke är alltid en utmaning. Men att göra det när ens hemby i det närmsta raserats av en jordbävning och samtidigt slåss mot könsstereotyper? Det krävs något alldeles extra för det. Shrijana är 21-åringen som överlevde jordbävningen och nu arbetar heltid som murare.

Rollen som familjeförsörjare är inte ny för Shrijana, 21 år, från Dolakha i Nepal. Redan som 18-åring flyttade hon hemifrån för att jobba i sin morbrors restaurang i Katmandu. Då skickade hon hem merparten av sin lön till familjen. Nu jobbar hon som murare och bygger upp sin hemby som drabbades hårt av jordbävningen den 25 april 2015. Utbildningen till murare är en del av Plan Internationals återhämtningsprogram i Nepal och ger unga människor yrkesfärdigheter och möjligheter till försörjning.

“Jag har fått ett stärkt självförtroende”, berättar hon, “eftersom jag nu vet att jag som tjej också kan göra bra saker. Även om jag mött hinder, har murarutbildningen fått mig att växa som människa. Jag förstod att kvinnor kunde göra ett lika bra jobb som män.”