eller

Kan jag skicka en gåva till mitt fadderbarn?

8
PI_Logo_RGB_blue
Nej, från 1 januari 2020 är det inte längre möjligt att skicka gåvor till sitt fadderbarn. Det här beslutet har Plan International Sverige tagit i samråd med barn, familjer och volontärer inom vår verksamhet. Vi vill kunna frigöra resurser för att effektivisera och digitalisera brevhanteringen och även förkorta svarstiden för brevväxlingen. Genom detta beslut minskar vi även våra administrativa kostnader så att mer av ditt bidrag kan gå direkt till vår programverksamhet där det gör som mest nytta. Du som fadder kommer få fortsätta att skicka postala brev, vykort, framkallade foton, teckningar och digitala brev, precis som tidigare.

Nyligen genomfördes en oberoende analys av vår fadderbarnsverksamhet baserad på över 12 miljoner enkäter genomförda sedan 2006. Den visade bland annat att brevväxling bidrar till stärkt självkänsla bland barnen och att fler barn går i skolan i områden där Plan International verkar. Just därför kommer vi satsa mer på det kulturella utbytet som medföljer brevväxlingen då detta gynnar fadderbarnen mest.

Här kan du läsa mer om vad som händer ifall du skickat in en gåva efter den 1 januari.
PI_Logo_RGB_blue
Plan International Sverige
Plan International Sverige
6 maj 2019 (Uppdaterad 26 feb. 2020)
"Från januari 2020 kommer det inte längre vara möjligt att skicka gåvor till sitt fadderbarn."
Som nybliven fadder vill jag passa på att skicka en liten gåva innan det inte går längre.
Om jag förstått rätt ska man skicka gåvan till er och ni vidarebefordrar den sen, men HUR gör jag? Vart skickar jag gåvan? Adress? Vad skriver jag på kuvertet, fadderbarnets namn?
2 dec. 2019
PI_Logo_RGB_blue
Hej Marita,

Vad roligt att du vill passa på att skicka en gåva till ditt fadderbarn medan det fortfarande är tillåtet. Du skickar in brevet till vårt kontor så skickar vi det vidare härifrån.

Plan International Sverige
Box 92150
120 63Stockholm

Märk kuvertet med ditt faddernummer och fadderbarnsnummer så vet vi var brevet ska skickas. Du kan även skriva om brevet är skrivet på svenska eller engelska så går det lite fortare att sortera det.
PI_Logo_RGB_blue
3 dec. 2019
Hej!
Om jag vill ge en gåva från er shop, till exempel skolmaterial i ett år, men vill ge det direkt till det fadderbarn jag har, kan jag då gå via er så att ni ser till att gåvan når mitt specifika fadderbarn och debitera mig kostnaden?
12 dec. 2019
PI_Logo_RGB_blue
Hej!

Tack för din fråga!
Nej, gåvorna i vår Gåvoshop är inte möjligt att ge till sitt fadderbarn. Den som köper en gåva i Gåvoshopen är med och stödjer projekt för barns rättigheter som Plan International bedriver runtom i världen under olika tematiska områden, men det är alltså inte möjligt att öronmärka gåvan till just sitt eget fadderbarn.

För den som vill kan man sätta in ett extrabidrag på vårt PG-konto och uppge sitt faddernummer som referens/meddelande. Då bokas pengarna in som extrafadderbidrag och går till det område där fadderbarnet bor och används på samma sätt som det vanliga fadderbidraget.

PG-konto: 900731-1
PI_Logo_RGB_blue
13 dec. 2019
Hej! Jag visste inte att det var helt förbud mot små gåvor fr.o.m i år. Jag tänkte skicka ett fint bokmärke till mitt fadderbarn i Indien, Det ryms i ett vanligt brev och kan nästan jämföras med en teckning eller  ett foto. Är det inte möjligt att skicka det?
17 jan. 2020
PI_Logo_RGB_blue
Hej Eva,

Tack för ditt inlägg!

Det stämmer att det inte längre är möjligt att skicka gåvor och vi vill passa på att förklara ytterligare hur tankegången gått kring just gåvor. Även om kostnader för postala utskick ökar när gåvor skickas så är inte detta den enda anledningen till att gåvor inte får skickas. Utan det handlar främst om att undvika orättvisa mellan barnen och att Plan International i grunden inte jobbar med ett direktbidrag. Genom att skicka gåvor till sitt fadderbarn så kan detta leda till avundsjuka bland andra barn som inte har faddrar som skickar gåvor, och det blir mer eller mindre som ett direktbidrag.

Brevväxlingen (som innefattar brev och foton) är istället något som vi i studier baserade på över 12 miljoner enkäter sett ökar fadderbarnens självförtroende då de känner sig stolta över att ha en fadder att brevväxla med. De, och även faddrar, får dessutom ta del av det kulturella utbytet brevväxling medför. Plan International brukar även i vissa verksamhetsområden anordna en skrivgrupp, så att alla barnen i området får skriva brev till sin respektive fadder i grupp och då ta hjälp av volontären om det behövs. På så sätt blir det en gemensam aktivitet för barnen, och de får dessutom uttrycka sig i antingen bild, text eller tal (om någon annan skriver brevet åt dem) vilket innebär en viss utbildning för dem. På så sätt gynnar brevväxlingen fadderbarnen på flera olika sätt.

Med vänlig hälsning,
Isabella
PI_Logo_RGB_blue
21 jan. 2020
Hej!
Ang att sända brev och dylikt, så står det högst upp med fetstil att det går! Men ändå säger ni att man inte bör göra det. Jag tror inte att jag förstår riktigt.🙈

Tänkte sända ett födelsedagskort, det hade varit roligt för henne, men annars i fortsättningen göra brev och foton via mail.

Mvh Inger
6 feb. 2020
PI_Logo_RGB_blue
Hej Inger,

Tack för ditt inlägg!

Som vi nämnt i tidigare inlägg är det inga problem att skicka postala brev, vykort, teckningar och framkallade fotografier. Så om du önskar skicka ett födelsedagskort (som kan likställas med ett vykort t.ex.) så går det jättebra! Det enda som inte längre är tillåtet att skicka är gåvor (pennor, ritpapper, ballonger och dylikt). Om du vill få lite tips kring brevväxlingen får du gärna läsa våra tips i detta inlägg.

Med vänlig hälsning,
PI_Logo_RGB_blue
7 feb. 2020
Skriv ett nytt inlägg

Hur kan vi hjälpa dig?

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.