Svenska Hjältar och Plan International instiftar nytt pris för flickors rättigheter

Plan International Sverige instiftar tillsammans med Svenska Hjältar ett nytt pris – Årets kämpe för flickor. Plan International Sveriges ambassadör, skådespelaren Molly Nutley tar samtidigt plats i Svenska Hjältars jury.

Plan International Sverige instiftar tillsammans med Svenska Hjältar ett nytt pris – Årets kämpe för flickor. Plan International Sveriges ambassadör, skådespelaren Molly Nutley tar samtidigt plats i Svenska Hjältars jury.

– Ett pris som premierar arbetet för flickors rättigheter är ett viktigt steg på vägen i kampen mot orättvisor, våld och kränkningar. Det känns fantastiskt bra att få möjlighet att delta i det arbetet i Svenska Hjältars jury, säger Molly Nutley.

Många flickor får inte gå i skolan, de tvingas gifta sig unga, de utsätts för våld och får barn medan de själva är barn. I Sverige drabbas flickor dagligen av sexuella övergrepp och nättrakasserier. Svenska Hjältar och Plan International Sverige söker nu kandidater till utmärkelsen, vilka bidragit till en positiv förändring för flickor i Sverige eller världen.

– Varje sekund utsätts flickor för våld, övergrepp och kränkningar runt om i världen. Därför vill vi tillsammans med Svenska Hjältar instifta det här priset för att hylla personer som brinner för flickors rättigheter och gör långsiktig skillnad, säger Plan International Sveriges generalsekreterare Mariann Eriksson. Plan International Sverige går nu in som partner till Svenska Hjältar som belyser människor som gjort hjälteinsatser i vardagen. Hjältarna, där Årets kämpe för flickor är en, utses av en namnkunnig jury som i sin helhet presenteras i september. Redan nu är det klart att Molly Nutley tar en av platserna.

– Vi är väldigt glada att kunna välkomna Molly till Svenska Hjältars jury. Hon har ett genuint engagemang för mänskliga rättigheter och civilkurage. Att samtidigt instifta en ny priskategori tillsammans med Plan International Sverige gör att vi får en möjlighet att sätta fokus på människor som kämpar för att stärka flickors rättigheter och självkänsla – så att vi får se fler kvinnor på ledande positioner i framtiden, säger Svenska Hjältars projektchef Helena Mastberg.

Plan International firar i år 20 år i Sverige och 80 år i världen. Genom sitt engagemang vill organisationen stärka alla barns rättigheter med särskilt fokus på flickor.

– Grunden i en demokrati är alla människors lika värde och jämställdhet gynnar alla. Därför är det så viktigt att vi ser till att flickor får samma möjligheter som pojkar, säger Mariann Eriksson.

Svenska Hjältar lyfter under hela året fram vardagshjältar som på olika sätt har ställt upp för andra medmänniskor. Det sker genom journalistik på Svenska Hjältars sajt och i Aftonbladets kanaler. Årets hjältar hyllas, precis som tidigare år, inför miljonpublik på Svenska Hjältar-galan i TV4 den 15 december.

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Sofia Klemming Nordenskiöld, pressansvarig Plan International Sverige. Tel: 08-587 755 90. E-post: sofia.nordenskiold@plansverige.org.

Helena Mastberg, projektchef Svenska Hjältar. Tel: 076-772 63 30. E-post: helena.mastberg@aftonbladet.se.