Plan International Sverige lanserar internationell musiktävling för unga

Genom musiktävlingen #passthemic ges barn och unga möjlighet att uttrycka sig genom musik och får kunskap om barns rättigheter. Flera kända artister, däribland Jason ”Timbuktu” Diakité, Mapei och Mary N'diaye är engagerade i projektet och delar med sig av personliga erfarenheter.

Genom musiktävlingen #passthemic ges barn och unga möjlighet att uttrycka sig genom musik och får kunskap om barns rättigheter. Flera kända artister, däribland Jason ”Timbuktu” Diakité, Mapei och Mary N’diaye är engagerade i projektet och delar med sig av personliga erfarenheter.

Med musiken som kraft för att göra sin röst hörd lanserar Plan International Sverige en ny musiktävling för barn och ungdomar. Syftet är att samla in pengar till musikprojektet Studio Timbuktu i Senegals huvudstad Dakar, där unga får möjlighet att uttrycka sig genom musik och lära sig om sina rättigheter.

“Musik skapar möjlighet att uttrycka sina åsikter, känslor och behov. Initiativet #passthemic ger unga en identitet, en röst och ett sammanhang att knyta an till ­– något som också är grundläggande rättigheter för alla barn”, säger Mariann Eriksson, generalsekreterare på Plan International Sverige.

#passthemic är en låt- och texttävling för unga mellan 10-19 år i Sverige, Senegal, Norge och Finland. Musiktävlingen vänder sig till alla som tycker om att skapa musik inom genrerna hiphop, soul, pop och singer-songwriter. Genom musiktävlingen ges möjlighet att uttrycka sig och sprida sin musik. Alla bidrag välkomnas och anmälan görs på https://plansverige.org/passthemic/

Tävlingen startar den 22 januari och avslutas den 16 mars. Vinnare utses av en namnkunnig jury, däribland artisterna Jason ”Timbuktu” Diakité, Jacqueline “Mapei” Cummings och Mary N’diaye.

“För mig var musiken ett existensberättigande. Det var genom att skriva, spela in och få uppträda som jag kände en stolthet i vem jag var och hade ett värde som människa. Vuxenvärlden kanske inte alltid förstår hur viktigt det är för unga att känna att de har en röst, att känna att det de gör har betydelse. “, säger Jason ”Timbuktu” Diakité, initiativtagare till Studio Timbuktu.

Deltagare kan delta antingen med en låt eller en text och det finns färdiga beats på Plan International Sveriges hemsida att välja mellan och skapa en låt utifrån.

“Genom musiken är jag fri, det är min ventil och en förlängning av min själ. Det finns inga regler för att skriva en musiktext. Man är fri att uttrycka sig som man vill”, säger Jacqueline Cummings, som har skapat musik tillsammans med ungdomarna i studion i Dakar.

Om Studio Timbuktu

Plan International Sverige startade 2012 Studio Timbuktu tillsammans med Jason ”Timbuktu” Diakité. I studion, som ligger i en förort till Dakar i Senegal växer och slipas unga musikaliskt samtidigt som de lär sig om sina rättigheter, och hur de kan vara en del i att försvara dem.