​Akut läge efter ny cyklon i hårt drabbade Moçambique

Cyklonen Kenneth skapar just nu stor förödelse i norra Moçambique. Plan International är på plats för att snabbt kunna ge stöd åt barn och deras familjer.

Cyklonen Kenneth skapar just nu stor förödelse i norra Mocambique. Plan International är på plats för att snabbt kunna ge stöd åt drabbade barn och deras familjer.

– Att två så här kraftiga cykloner på kort tid slår mot ett redan fattigt och hårt drabbat land är ofattbart och vi är mycket oroliga för konsekvenserna. Våra team i Moçambique står redo för att försöka stötta de som är drabbade av cyklonerna, säger Agnes Björn, sakkunnig på Plan International Sverige.

Cyklonen Kenneth härjar just nu i de norra delarna av landet med orkanvindar på uppemot 225 km/tim – de starkaste någonsin uppmätta i Moçambique. Stormen, som kan följas av vågor så höga som åtta meter, förväntas hålla i sig i flera dagar med kraftiga regn och risk för översvämningar och jordskred.

Plan International bedriver redan en stor katastrofinsats efter cyklonen Idai, som drabbade landet hårt för knappt fem veckor sedan. Över en miljon människor är fortfarande drabbade och omkring 100 000 människor bor ännu i tillfälliga läger. Tusentals barn har fått sina klassrum förstörda. Plan Internationals deltar nu tillsammans med FN och regeringen i Moçambique i koordineringen för insatsen efter cyklonen Kenneth. De primära behoven handlar om att rädda liv, sätta människor i säkerhet och förse dem med mat, vatten och andra förnödenheter.

– Vi vet att barn, och särskilt flickor, drabbas extra hårt i katastrofer. Barn riskerar att skadas eller separeras från sina familjer i det tumult som uppstår. Vårt fokus är att ge barn och unga skydd och se till att de kommer tillbaka till vardagen igen så snabbt som möjligt, inte minst genom trygga platser och temporära skolor, säger Mariann Eriksson, generalsekreterare för Plan International Sverige..

För intervjuer med Agnes Björn eller Plan Internationals chef i Moçambique, Anne Hoff, kontakta gärna: Sofia Klemming Nordenskiöld, pressansvarig på Plan International Sverige. 0768-60 55 60, sofia.nordenskiold@plansverige.org Agnes Björn, chef för policy och tematik, Plan International Sverige 0702-96 03 52, agnes.bjorn@plansverige.org